Рішення
від 28.08.2019 по справі 904/2818/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.08.2019м. ДніпроСправа № 904/2818/19

за позовом Криворізької місцевої прокуратура №2 Дніпропетровської області, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до відповідача-1: Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, с. Шевченківське, Криворізький район, Дніпропетровська область

відповідача-2: Селянського (фермерського) господарства ім. Т.Г. Шевченка, с. Зелене Поле, Криворізький район, Дніпропетровська область

про визнання недійним рішення, недійсним договору оренди земельної ділянки та зобов`язання повернути земельну ділянку

Суддя Золотарьова Я.С.

Секретар судового засідання Сергієнко М.О.

Представники:

від позивача: Овчар Т.В. посвідчення №044064 від 07.09.2016, прокурор;

від відповідача - 1: не з`явився

від відповідача - 2: не з`явився

ПРОЦЕДУРА

Прокурор Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом до відповідача-1: Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області та відповідача-2: Селянського (фермерського) господарства ім. Т.Г. Шевченка і просить суд:

- визнати недійсним рішення Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області № 467-ХХІІІ/УІІ від 14.12.2018 в частині надання виконавчому комітету Шевченківської сільської ради згоди на передачу в оренду СФГ ім. Т.Г. Шевченка нерухомого майна без проведення конкурсу на право оренди майна, яке перебуває у комунальній власності територіальної громади Шевченківської сільської ради, а саме: земельної ділянки площею 4,4352 га з кадастровим номером НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва терміном на 5 (п`ять років).

- визнати недійсним договір оренди, укладений 28.02.2019 між Шевченківською сільською радою Криворізького району Дніпропетровської області та СФГ ім. Т.Г. Шевченка щодо цієї земельної ділянки, який 28.02.2019 зареєстровано державним реєстратором комунального підприємства «Криничанське бюро технічної інвентаризації» Куликовською СІ.

- зобов`язати Селянське (фермерське) господарство ім. Т.Г. Шевченка повернути Шевченківській сільській раді Криворізького району Дніпропетровської області вказану земельну ділянку, вартістю 3 494 050,00 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 03.07.2019 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 23.07.2019.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 23.07.2019 підготовче засідання відкладено на 06.08.2019.

24.07.2019 представник відповідача-1 подав заяву, в якій зазначає, що позовні вимоги визнає.

29.07.2019 представник відповідача-2 подав клопотання, в якому зазначає, що проти позовних вимог не заперечує. Вказана заява не є заявою про безумовне визнання позовних вимог, тому у суду відсутні були підстави для ухвалення судового рішення за результатами підготовчого провадження на підставі частини 3 статті 185 Господарського процесуального кодексу України.

31.07.2019 представник відповідача-1 подав заяву, в якій зазначає, що проти позовних вимог не заперечує.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 06.08.2019 закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті на 28.08.2019.

Технічна фіксація судового процесу здійснювалася на носій CD-R № НОМЕР_2 СВ35692.

У судовому засіданні 28.08.2019 у нарадчій кімнаті ухвалено судове рішення в порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України з оформленням вступної та резолютивної частини.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція прокурора

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що для вирішення питання про передачу спірної земельної ділянки в оренду Селянського (фермерського) господарства ім. Т.Г. Шевченка відповідний орган місцевого самоврядування - Шевченківська сільська рада повинна була прийняти рішення про передачу зазначеної земельної ділянки в оренду за результатами проведення земельних торгів. Проте, в порушення вимог статтей 123, 124, 135 Земельного Кодексу України, Шевченківська сільська рада відповідне рішення не приймала.

Прокурор зазначає, що 14.12.2018 сільською радою прийнято рішення № 467-ХХІІІ/VІІ, яким надано згоду виконавчому комітету Шевченківської сільської ради на передачу в оренду СФГ ім. Т.Г. Шевченка без проведення конкурсу на право оренди земельної ділянки площею 4,4621 га. (кадастровий номер НОМЕР_3 ).

Звертаючись до суду прокурор керується статтею 131-1 Конституції України, частинами 4, 5 статті 53 Господарського процесуального кодексу України прокурор, частиною 3 статті 23 Закону України "Про прокуратуру".

Згідно із вимогами частини 1 статті 13 та частини 1 статті 14 Конституції України, земля, її надра, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об`єктами права власності Українського народу. Від Імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Порушення встановленого законом порядку володіння, користування і розпорядження землями сільськогосподарського призначення із порушенням встановленого порядку надання земель в оренду і є підставою для втручання органів прокуратури, у тому числі для звернення з позовами до суду в інтересах держави.

Шевченківська сільська рада Криворізького району Дніпропетровської області, яка є органом, уповноваженим територіальною громадою на вирішення питань у сфері земельних відносин, порушила вимоги чинного законодавства, внаслідок чого визнається недійсним рішення, прийняте радою. У зв`язку з цим рада визначається як відповідач у справі.

Позиція відповідача-1

Відповідач-1 зазначає, що позовні вимоги визнає. Щодо обставин справи пояснень не надав.

Позиція відповідача-2

Відповідача-2 зазначає, що проти позовних вимог не заперечує. Щодо обставин справи пояснень не надав.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 27.10.2010 в справі № 2о-85/2010 року задоволено заяву Орджонікідзенської (Шевченківської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області та визнано відумерлою спадщину. Передано територіальній громаді Орджонікідзенської (Шевченківської), сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області земельну частку (пай) розміром 4,47 умовних кадастрових гектарів, розташовану на території Орджонікідзенської (Шевченківської) сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, яка за життя належала ОСОБА_1 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_4 (арк.с.27).

Розпорядженням голови Криворізької районної державної адміністрації від 01.11.2017 № Р-555/0/56-17 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж вказаної земельної ділянки площею 4,4352 га (кадастровий номер НОМЕР_1 ) та передано її у комунальну власність територіальної громади Шевченківської сільської ради (арк.с.30).

14.12.2017 державним реєстратором Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області Копійкою І.А. зареєстровано право власності на зазначену земельну ділянку за територіальною громадою в особі Шевченківської сільської ради.

Шевченківською сільською радою прийнято рішення № 467-ХХІІІ/VІІ від 14.12.2018, яким виконавчому комітету Шевченківської сільської ради надано згоду на передачу в оренду Селянському (фермерському) господарству ім. Т.Г. Шевченка нерухомого майна, яке перебуває у комунальній власності територіальної громади Шевченківської сільської ради, зокрема спірної земельної ділянки, без проведення конкурсу на право оренди, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва терміном на 5 (п`ять років). Встановлено річний розмір орендної плати за користування об`єктом оренди - 6 % від нормативно грошової оцінки земельної ділянки (арк.с.16).

На виконання рішення № 467-ХХІІІ/VІІ від 14.12.2018, 28.02.2019 між Шевченківською сільською радою Криворізького району Дніпропетровської області (орендодавець) та Селянським (фермерським) господарством ім. Т.Г. Шевченка (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки (арк.с.17).

Відповідно до пункту 1 договору, орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне володіння та користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з метою здійснення діяльності у сфері сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області.

Згідно з пунктом 2 договору, в оренду передається земельна ділянка загальною площею 4,4352 га, в тому числі рілля - 4,4352 га, сіножаті - відсутні, пасовища - відсутні, багаторічні насадження - відсутні. Кадастровий номер земельної ділянки - НОМЕР_1 .

Зазначений договір 28.02.2019 зареєстрований державним реєстратором комунального підприємства «Криничанське бюро технічної інвентаризації» ОСОБА_2 .

Факт передачі та прийняття земельної ділянки підтверджується актом приймання-передачі земельної ділянки (арк.с.21), з якого вбачається, що Селянське (фермерське) господарство ім. Т.Г. Шевченка в особі голови Мельника Миколи Володимировича прийняло у користування земельну ділянку у задовільному стані.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо позовної вимоги про визнання недійсним рішення

Згідно статті 6 Закону України "Про оренду землі", яка кореспондується з частиною 1 статті 124 Земельного кодексу України, орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі у разі набуття права оренди земельної ділянки на конкурентних засадах підставою для укладення договору оренди є результати аукціону.

Частиною 2 статті 16 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

Відповідно до частини 1 статті 134 Земельного кодексу України (в редакції, чинній на дату прийняття рішення та укладення договору) земельні ділянки комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об`єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Частиною 2 статті 135 Земельного кодексу України встановлено, що продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюється виключно на земельних торгах, крім випадків, встановлених частинами другою і третьою статті 134 цього Кодексу. На земельних торгах не може бути використане переважне право купівлі.

Перелік випадків, коли земельні торги не проводяться є вичерпним та переліченим у частинах 2 та 3 статті 134 Земельного Кодексу України.

Передача в оренду земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва вже створеному фермерському господарству не входить до переліку випадків, передбачених частиною 2 та 3 статті 134 Земельного Кодексу України, а тому підлягає продажу на конкурентних засадах.

З викладеного вбачається, що для вирішення питання про передачу спірної земельної ділянки в оренду відповідачу-2 відповідний орган місцевого самоврядування - відповідач-1 повинен був прийняти рішення про передачу зазначеної земельної ділянки в оренду за результатами проведення земельних торгів.

В порушення вищевказаних норм Земельного кодексу України відповідач-1 рішення про передачу в оренду земельної ділянки комунальної власності не приймав.

Проте, 14.12.2018 сільською радою прийнято рішення № 467-ХХІІІ/VII, яким надано згоду виконавчому комітету Шевченківської сільської ради на передачу земельної ділянки в оренду без проведення конкурсу.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 21 Цивільного кодексу України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Згідно частини 1 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад відносяться питання щодо регулювання земельних відносин, у т.ч. розпорядження земельними ділянками комунальної власності. Такі питання мають вирішуватись виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Тобто, відповідач-1, в порушення зазначеної норми закону, прийняв рішення про надання згоди на розпорядження земельними ділянками органу, який відповідно до вимог законодавства не має відповідних повноважень.

При цьому відсутнє рішення уповноваженого органу на передачу зазначеної земельної ділянки в оренду, яке є необхідною умовою для передачі у користування земель комунальної та державної власності.

Відтак, рішення Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області № 467-ХХІІІ/VІІ від 14.12.2018 прийняте з порушенням норм чинного законодавства, тому, суд дійшов висновку, що наявні підстави для визнання його незаконним та недійсним.

Щодо позовної вимоги про визнання недійсним договору

Частиною 1 статті 202 Цивільного кодексу України встановлено, що правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до частини 1 статті 203 Цивільного кодексу України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Разом з тим, в порушення статті 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , голова Шевченківської сільської ради, при відсутності відповідного рішення, уклав з відповідачем-2 договір оренди земельної ділянки строком на 5 років.

Відповідно до частини 1 статті 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що договір оренди земельної ділянки від 28.02.2019 не відповідає чинному законодавству, а позовні вимоги в частині визнання його недійсним підлягають задоволенню.

Щодо позовної вимоги про повернення земельної ділянки

Правові наслідки недійсності правочину та наслідки визнання господарського зобов`язання недійсним визначено статтею 216 Цивільного кодексу України та статтею 208 Господарського кодексу України відповідно.

Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов`язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування (частина 1 статті 216 Цивільного кодексу України).

В випадку визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, наслідком недійсності є повернення земельної ділянки, яка є предметом оренди за цим договором.

З огляду на викладене, позовні вимоги Криворізької місцевої прокуратури № 2 Дніпропетровської області підлягають задоволенню у повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Згідно пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому судові витрати зі сплати судового збору відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача-1 та відповідача-2 по 50%.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсним рішення Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області № 467-ХХШ/УІІ від 14.12.2018 в частині надання виконавчому комітету Шевченківської сільської ради згоди на передачу в оренду СФГ ім. Т.Г. Шевченка нерухомого майна без проведення конкурсу на право оренди майна, яке перебуває у комунальній власності територіальної громади Шевченківської сільської ради, а саме: земельної ділянки площею 4,4352 га з кадастровим номером НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва терміном на 5 (п`ять років).

Визнати недійсним договір оренди, укладений 28.02.2019 між Шевченківською сільською радою Криворізького району Дніпропетровської області та СФГ ім. Т.Г. Шевченка, земельної ділянки площею 4,4352 га, що знаходиться на території Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, кадастровий номер НОМЕР_1 , який 28.02.2019 зареєстровано державним реєстратором комунального підприємства «Криничанське бюро технічної інвентаризації» Куликовською С.І.

Зобов`язати Селянське (фермерське) господарство ім. Т.Г. Шевченка (юридична адреса: 53041, Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Зелене Поле, вул. Фермерська, буд. № 1, ідентифікаційний код 30502205) повернути Шевченківській сільській раді Криворізького району Дніпропетровської області (юридична адреса: 53033, Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Шевченківське, вул. Софіївська, 16, ідентифікаційний код 04339882) земельну ділянку площею 4,4352 га, яка знаходиться на території Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, кадастровий номер НОМЕР_5 04 НОМЕР_6 001 НОМЕР_7 , вартістю 3 494 050,00 грн.

Стягнути з Шевченківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області (53033, Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Шевченківське, вул. Софіївська, 16, ідентифікаційний код 04339882) на користь Прокуратури Дніпропетровської області (49044, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 38, МФО 820172, р/р 35217020000291 в ДКСУ у м. Київ, ідентифікаційний код 02909938, за кодом класифікації видатків бюджету - 2800) судовий збір у розмірі 2 881,50 грн.

Стягнути з Селянського (фермерського) господарства ім. Т.Г. Шевченка (53041, Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Зелене Поле, вул. Фермерська, буд. 1, ідентифікаційний код 30502205) на користь Прокуратури Дніпропетровської області (49044, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 38, МФО 820172, р/р 35217020000291 в ДКСУ у м. Київ, ідентифікаційний код 02909938, за кодом класифікації видатків бюджету - 2800) судовий збір у розмірі 2 881,50 грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Оскільки Єдина судова інформаційно-телекомунікаційної система не почала функціонувати, відповідно до підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України апеляційні скарги подаються учасниками справи до господарського суду Дніпропетровської області.

Повне рішення складено 04.09.2019

Суддя Я.С. Золотарьова

Дата ухвалення рішення28.08.2019
Оприлюднено04.09.2019
Номер документу84007196
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійним рішення, недійсним договору оренди земельної ділянки та зобов`язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —904/2818/19

Судовий наказ від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Судовий наказ від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Судовий наказ від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Рішення від 28.08.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 06.08.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні