Ухвала
від 29.08.2019 по справі 202/5506/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/5506/19

Провадження № 1-кс/202/8627/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

29 серпня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №42019040000000508 від 30.07.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати йому, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні та оперуповноваженим Управління захисту економіки в Дніпропетровській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, які користується повноваженнями слідчого або прокурора за їх дорученнями у порядку ст.ст.36, 40, 41 та ч. 6 ст. 218 КПК України, тимчасовий доступ із можливістю вилучення у КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) завірених належним чином копій договорів: № 78 від 04.04.2017 року, укладений з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ); №69 від 06.05.2019 року, укладений з ФОН ОСОБА_4 , (код інн. НОМЕР_3 ); № 172 від 19.11.2018 року, укладений з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), у тому числі договорів укладених з даним Товариством за результатами конкурсних торгів проведених 02.05.2019 року, на поставку відеоколоноскопу та апарату електрохірургічного, а також усіх документів, які мають відношення до їх укладання та виконання (додаткових договорів, дефектних актів, актів прийому-передачі, платіжних документів, накладних, товаро-транспортних накладних, сертифікатів якості на поставлену продукцію, актів виконаних робіт, довідок щодо працевлаштованих осіб (звіти 1-ДФ), довідок (витягів) про рух грошових коштів по всім рахункам, тощо).

Клопотання обґрунтовано тим, що службові особи органів місцевого самоврядування Новомосковського району та м. Новомосковська, які самостійно та за домовленістю з керівниками структурних підрозділів і підпорядкованих підприємств, здійснюють розкрадання бюджетних коштів під час закупівлі матеріальних цінностей, продуктів харчування, медикаментів та медичного обладнання, надання у користування/оренду об`єктів нерухомості, земельних ділянок, виконання робіт з капітальних та поточних ремонтів об`єктів інфраструктури, закладів освіти та охорони здоров`я, автомобільних доріг, об`єктів житлово-комунального господарства, шляхом внесення недостовірних відомостей щодо об`ємів виконаних робіт до актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в, використання матеріалів, які не відповідають проектно-кошторисній документації та ДСТУ, та укладення договорів на постачання недоброякісних продуктів харчування, медикаментів та медичного обладнання по завищеним цінам.

Таким чином, службові особи органів місцевого самоврядування Новомосковського району та м. Новомосковська спільно з підконтрольними афілійованими підприємствами здійснюють розкрадання коштів місцевого бюджету шляхом внесення недостовірних відомостей до актів приймання виконаних робіт щодо вартості використаних матеріалів, неправильно використаних розцінок та включення робіт, які фактично не були виконані чи не відповідають проектно-кошторисній документації та договірній ціні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що між КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) був укладений договір про закупівлю товарів за державні кошти від 04.04.2017 року № 78, згідно якого постачальник зобов`язаний був в 2017 році поставити та передати у власність замовника «Систему рентгенографічну та флюороскопічну ОРЕКА-Т90с8» вартістю 4 985 010,16 грн.

Згідно платіжного доручення 18.05.2017 року вказана система була поставлена та 22.05.2017 року грошові кошти за неї сплачені в повному обсязі.

Однією з умов договору був гарантійний строк обслуговування системи 12 місяців.

06.05.2019 року між КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ФОН ОСОБА_4 , (РНОКІШ НОМЕР_3 ) був укладений договір про надання послуг № 69 на поточний ремонт системи ОРЕКА-Т90с8 на суму 448 000 грн.

Також, між КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) був укладений договір про закупівлю від 19.11.2018 року № 172, згідно якого постачальник зобов`язаний був у 2018 році поставити замовникові «Апарат штучної вентиляції легенів НАМІЬТ0М-Є1» вартістю 795 010 грн.

Згідно платіжного доручення 21.12.2018 року вказаний апарат був поставлений та 27.12.2018 року грошові кошти за нього сплачені в повному обсязі.

Також було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » було визнано переможцем на конкурсних торгах, які були проведені 02.05.2019 року КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в електронній системі « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на загальну суму 1 479 275 грн. В подальшому з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » планується укладання двох договорів на поставку відеоколоноскопу вартістю 927 690 грн. та апарату електрохірургічного вартістю 551 585 грн.

За оперативною інформацією вказане медичне обладнання поставляється із-за кордону вживаним під виглядом нового за завищеною ціною.

Оплата за вказані товари здійснювалась замовником на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »

№ НОМЕР_5 , який відкрито в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », МФО НОМЕР_6 та рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » № НОМЕР_7 , який відкрито в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Для повноти та об`єктивності розслідування кримінального провадження, а також з метою використання при проведенні судової економічної та почеркознавчих судових експертиз необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

У судове засідання прокурор не з`явився, надав заяву, у якій просив провести судове засідання без його участі.

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Україниклопотання розглядається без особи в володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши матеріаликлопотання,слідчий суддяприходить довисновку,що клопотанняпрокурора протимчасовий доступ до речей і документів підлягає частковому задоволенню за наступних підстав:

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням ГУНП у Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019040000000508 від 30.07.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється прокуратурою області.

За змістом статті 159 КПК України тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до частини першої статті 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з частиною 6 статті 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя вважає доведеним, що інформація, до якої прокурор просить надати тимчасовий доступ, яка перебуває у володінні КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вищезазначених документів неможливо.

Разом з тим, відсутні законні підстави для надання тимчасового доступу до документів відповідним оперативним підрозділам, оскільки тимчасовий доступ не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, а тому він не може надаватися оперативним підрозділам.

В той же час відповідно до ст. 36 КПК України прокурор вправі самостійно надавати доручення відповідним оперативним підрозділам, зокрема, щодо отримання документів.

Таким чином, клопотання слідчого необхідно задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора відділупрокуратури Дніпропетровськоїобласті ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів покримінальному провадженню№42019040000000508від 30.07.2019року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.191КК України задовольнити частково.

КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надати прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 тимчасовий доступ із можливістю вилучення завірених належним чином копій договорів: № 78 від 04.04.2017 року, укладений з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ); № 69 від 06.05.2019 року, укладений з ФОН ОСОБА_4 , (код інн. НОМЕР_3 ); № 172 від 19.11.2018 року, укладений з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), у тому числі договорів, укладених з даним Товариством за результатами конкурсних торгів, проведених 02.05.2019 року на поставку відеоколоноскопу та апарату електрохірургічного, а також усіх документів, які мають відношення до їх укладання та виконання (додаткових договорів, дефектних актів, актів прийому-передачі, платіжних документів, накладних, товаро-транспортних накладних, сертифікатів якості на поставлену продукцію, актів виконаних робіт, довідок щодо працевлаштованих осіб (звіти 1-ДФ), довідок (витягів) про рух грошових коштів по всім рахункам, тощо).

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді до 27 вересня 2019 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84013909
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №42019040000000508 від 30.07.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —202/5506/19

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні