Ухвала
від 14.08.2019 по справі 759/14879/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/5151/19

ун. № 759/14879/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2019 року м. Києва

слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Святошинського УП ГУНПУ м. Києві підполковника поліції ОСОБА_3 за погодженням з прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_4 про зобов`язання особи надати зрахзки свого підпису по кримінальному провадженні №12019100080000396, внесеного до ЄРДР від 18.01.2019, за ознаками кримінального правопорушеня, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

14.08.2019 до суду надійшло слідчого СВ Святошинського УП ГУНПУ м. Києві підполковника поліції ОСОБА_3 за погодженням з прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_4 , відповідно до вимог якого просить у судовому засіданні за місцем розташування суду за участю у кримінальному провадженні №32016100080000052, прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_5 допитати як свідка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , з питань причетності до створення, реєстрації та ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Флетзіс» (код ЄДРПОУ 40450452).

Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_7 відповідно до наказу № 9/к від 17.10.2017, перебуваючи на посаді бухгалтера TOB «Первинний облік» ЄДРПОУ 41339658, являючись службовою особою, використовуючи завідомо підроблені відомості попередньо виготовлені невстановленою слідством особою на виплату готівки, будучи матеріально відповідальною особою в посадові обов`язки якої входить: нарахування заробітної плати в електронній базі; формування та друк відомостей на виплату по заробітній платі або інших виплат; забезпечує підготовку оброблених документів, реєстрів і звітності для зберігання їх протягом установленого терміну, маючи прямий умисел спрямований на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання своїм службовим становищем, яке було йому ввірене, маючи корисливий мотив і мету поліпшення свого майнового становища, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, разом з адміністратором ОСОБА_8 за попередньою змовою групою осіб вчинила умисні корисливі кримінальні правопорушення при наступних обставинах:

Так, відповідно до розпорядження від 22.01.2018 на бухгалтера TOB «Первинний облік» ЄДРПОУ 41339658 ОСОБА_7 покладено зобов`язання щодо ведення бухгалтерського та податкового обліку (бухгалтерського обслуговування) відносно наступних об`єктів господарювання: ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 „ ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_14 .

При цьому, 16.08.2018, ОСОБА_7 , шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , запропонувала ОСОБА_8 , який відповідно до договору на виконання робіт у ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_15 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_14 , перебував на посаді адміністратора, використовуючи завідомо підроблені відомості попередньо виготовлені невстановленою слідством особою на виплату готівки, вчинити заволодіння грошовими коштами, що належать вказаним фізичним особам підприємцям. На дану пропозицію ОСОБА_8 погодився, після чого ОСОБА_7 передала останньому вказані підроблені відомості.

З метою реалізації злочинного умислу, направленого на заволодіння грошовими коштами, що належать ОСОБА_8 у період з 16.07.2018 по 17.09.2018, приблизно о 16 год. 31 хв., діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 , групою осіб, перебуваючи на своєму робочому місці, у приміщенні магазину, розташованому за адресою: АДРЕСА_3 , використовуючи завідомо підроблені відомісті на виплату готівки працівнику магазину, заволоділи грошовими коштами, що належать ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_15 „ ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_14 та вподальшому разом з ОСОБА_7 вказані грошові кошти розподілили між собою.

Будучи допитаним в якості підозрюваного ОСОБА_8 пояснив, що працюючи з 01.01.2018 року, відповідно до договорів на виконання робіт у декількох ФОП а саме: ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_14 , на посаді адміністратора магазинів за адресами: АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , використовуючи завідома підроблені відомості попередньо виготовлені невстановленою слідством особою на виплату готівки складені будучи матеріально відповідальною особою в посадові обов`язки якого входить: виконання роботи з передпродажної підготовки м`ясних продуктів та супутніх товарів до реалізації; організація, введення роботи точки роздрібної торгівлі; контроль приймання продукції/тари та витратних матеріалів, контроль за якістю м`ясних виробів та супутніх продуктів, контроль за умовами зберігання та реалізації м`ясних виробів ту супутніх продуктів, організація роботи продавця продовольчих товарів отримання грошових коштів за товар, здійснення розрахунку з контрагентами.

Так, приблизно на початку 16.08.2018 йому зателефонувала бухгалтер ОСОБА_7 , запропонувала заробити додаткові гроші за заздалегідь розробленим її планом, до якого входило те, що вона видавала завідома підроблені відомості на виплату готівки із каси магазину, ніби-то про нарахування премії працівникам магазину, а він в свою чергу мав отримати із каси магазину вказану у відомості суму та розділити її навпіл між собою та ОСОБА_16 . При цьому вона повідомила, що дана «схема» працюватиме безпечно без можливості викриття. На її пропозицію він погодився та невдовзі отримав від постачальника документи на товар та відомості на виплату серед яких також були завідома підроблені ОСОБА_7 , відомості на виплату на яких вже були здійснені підписи від імені продавців. В подальшому він відповідно до підробної відомості, брав із каси магазину зазначену у відомості суму, половину якої відповідно до усної домовленості з ОСОБА_7 залишав собі, а іншу частину відправляв на її банківську картку № НОМЕР_1 . Вказані дії вони спільно із ОСОБА_7 , повторювали значну кількість разів.

Встановлено, що ОСОБА_7 у відомостях на виплату готівки ставила підпис від імені продавців. Однак остання відмовилась надати зразки свого підпису, про що власноручно вказала у постанові про відібрання зразків підпису.

З метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, слідству необхідно призначити судово-почеркознавчу експертизу, яка має суттєве значення для встановлення кола осіб, причетних до привласнення грошових коштів, що належать ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_15 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_14 .

Відомості, що містяться у зазначених документах використовуватимуться як докази у кримінальному провадженні, які свідчать про факт привласнення ОСОБА_7 грошових коштів, а також оригінали документів будуть використані для проведення судово-почеркознавчої експертизи документів. Іншим способом, ніж зобов`язати ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надати зразки свого підпису неможливо довести обставини та факти привласнення грошових коштів, що належать ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_15 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_14 , а також для встановлення кола осіб, причетних до підробки і використання зазначених документів та проведення судово-почеркознавчої експертизи.

У судовому засіданні слідчий підтримала заявлене нею клопотання та просила його задовольнити, оскільки зразки підпису ОСОБА_7 мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Проаналізувавши доводи клопотання, дослідивши додані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Згідно з ч.ч.1,2 ст. 245 КПК України, у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. У випадку, якщо проведення експертизи доручено судом, відібрання зразків для її проведення здійснюється судом або за його дорученням залученим спеціалістом. Порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

Клопотання відповідає вимогам ч. 2 ст. 160 КПК України.

Слідчий довів наявність підстав, передбачених ч.ч.5,6 ст. 163 КПК України.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, заслухавши слідчого, беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що виникла необхідність у доступі та вилученні порівняльного матеріалу, а саме: експериментальних зразків підпису ОСОБА_17 для призначення та проведення в подальшому по кримінальному провадженні почеркознавчої експертизи, а також з метою всебічного, неупередженого та повного розслідування за кримінальним провадженням, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити та надати дозвіл на на отримання зразків підпису для проведення експертизи.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст. 159-166, 245, КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

клопотання слідчого СВ Святошинського УП ГУНПУ м. Києві підполковника поліції ОСОБА_3 за погодженням з прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_4 про зобов`язання особи надати зразки свого підпису по кримінальному провадженні №12019100080000396, внесеного до ЄРДР від 18.01.2019, за ознаками кримінального правопорушеня, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України задовольнити.

Надатидозвіл слідчому СВ Святошинського УП ГУНПУ м. Києві підполковнику поліції ОСОБА_3 на отримання експериментальних зразків підпису свідка ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_2 адреса реєстрації: АДРЕСА_9 , у кількості не менш 100 зразків підпису.

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Святошинського

районного суду м. Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84026885
СудочинствоКримінальне
Сутьзобов`язання особи надати зрахзки свого підпису по кримінальному провадженні №12019100080000396, внесеного до ЄРДР від 18.01.2019, за ознаками кримінального правопорушеня, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —759/14879/19

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні