Ухвала
від 05.09.2019 по справі 200/10416/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

05 вересня 2019 р. Справа №200/10416/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Логойда Т.В., перевіривши виконання вимог законодавства при подачі позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Торецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (85200, Донецька обл., м. Торецьк, вул. Героїв праці, 6, код ЄДРПОУ 34686377) про скасування постанови та зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и л а:

Позивач, посилаючись на порушення її прав та інтересів у сфері публічно-правових відносин, звернулася до суду з даним адміністративним позовом.

Позовна заява відповідає вимогам законодавства.

Між тим, у позові міститься клопотання про визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду з позовом поважними, яке позивач обґрунтовує, що оскаржену постанову державного виконавця від 25 червня 2019 року про закінчення виконавчого провадження ВП №59335946 отримала наприкінці липня 2019 року, але оскаржити в установлений строк не мала можливості через відсутність коштів для отримання правової допомоги. Так, вона не працює - знаходиться у відпустці по догляду за малолітньою дитиною, а тому немає доходів; знаходиться на повному утриманні своїх родичів, і не має можливості нести витрати для захисту своїх прав та прав її малолітньої дитини в тому числі на надання правової допомоги. Її чоловік має тимчасові заробітки, яких вистачає лише на харчування родини. Крім того, у зв`язку з відмовою в призначені їй державної допомоги вона з дитиною вимушена була повернутися до місця своєї реєстрації в окуповане м. Єнакієве Донецької обл. Вважала, що нею строк звернення до адміністративного суду з позовною заявою пропущений з поважних причин, у зв`язку з чим просила його поновити.

Викладені в клопотанні обставини підтверджені відповідними доказами.

В рішенні Європейського суду з прав людини в справі Іліан проти Туреччини вказано, що правило встановлення обмежень до суду з пропуском строку звернення до суду, повинно застосовуватися з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру; перевіряючи його виконання, слід звернути увагу на обставини справи.

У зв`язку з наведеним та враховуючи обставини справи суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду з позовом поважними.

Позивач також подала клопотання про звільнення від сплати судового збору, яке обґрунтовувала наведеними обставинами і складним матеріальним положенням.

Розглянувши клопотання суд приходить до висновку про наступне.

Згідно зі ст. 133 Кодексу адміністративного судочинства України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Відповідно до ст. 8 Закону України Про судовий збір враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950), Рекомендація щодо заходів, які полегшують доступ до правосуддя №R (81)7, що прийнята Комітетом міністрів Ради Європи 14.05.1981 року, та практика Європейського суду з прав людини під час застосування цієї Конвенції не визнають необхідність сплати судових витрат обмеженням права доступу до суду.

Разом із тим, ураховуючи положення п. 1 ст. 6 Конвенції та прецедентну практику Європейського суду з прав людини (зокрема, рішення від 19.06.2001 року у справі Креуз проти Польщі (Kreuz v. Poland)), сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.

У зв`язку з наведеним, враховуючи майновий стан позивача та надані ним докази в підтвердження заявленого клопотання, суд приходить до висновку про можливість його задоволення.

Позивач також подала клопотання про залучення до участі в справі в якості третьої особи Управління соціального захисту населення військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Донецької області, яке є боржником у виконавчому провадженні, а тому в разі скасування судом постанови про закінчення виконавчого провадження судове рішення в справі може вплинути на його права та обов`язки.

Розглянувши клопотання суд дійшов висновку, що воно підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 121, 133, 171 Кодексу адміністративного судочинства України,

у х в а л и л а:

Поновити пропущений строк звернення до адміністративного суду з позовом.

Звільнити позивача від сплати судового збору.

Відкрити провадження у вказаній адміністративній справі.

До участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, залучити Управління соціального захисту населення військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Донецької області (85200, Донецька обл., м. Торецьк, вул. Є.Седнєва, 1, код ЄДРПОУ 26000411).

Справу розглянути суддею одноособово за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи з урахуванням особливостей розгляду справ даної категорії справ, що встановлені Кодексом адміністративного судочинства України.

Справу призначити до розгляду у судовому засіданні на 09 год. 00 хв. 10 вересня 2019 року, яке відбудеться в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька обл., м.Слов`янськ, вул.Добровольського, 1, про що повідомити учасників справи.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву - протягом двох днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Звернути увагу відповідача, що відзив на позовну заяву повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, яка також регулює порядок його подання до суду та надіслання іншим учасникам справи.

Звернути увагу учасників справи на те, що у справах даної категорії заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (ст.ст. 269, 287 КАС України).

Зобов`язати сторін у строк до дати засідання, що визначена даною ухвалою, подали до суду всі докази, на які вони посилаються у позові і відзиві.

Витребувати у Торецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області:

- завірену копію виконавчого провадження ВП №59335946.

Встановити строк для подання витребуваних доказів - до дати засідання, що визначена даною ухвалою.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування вказаної системи.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя Т.В. Логойда

Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено05.09.2019
Номер документу84035516
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування постанови та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —200/10416/19-а

Рішення від 10.09.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

Ухвала від 05.09.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

Ухвала від 27.08.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні