Ухвала
від 02.09.2019 по справі 320/4713/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

02 вересня 2019 року м. Київ № 320/4713/19

Суддя Київського окружного адміністративного суду Брагіна О.Є., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Сквирського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області, Тетіївського відділу, третя особа: приватне орендне племінне підприємство ЕЛІТА про визнання відмови протиправною, встановлення права на пільгову пенсію та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

до суду з позовом звернувся ОСОБА_1 до Сквирського ОУПФУ Київської області, Тетіївського відділу, третя особа: приватне орендне племінне підприємство "Еліта" про визнання відмови відповідача №261/09 від 05.03.2019 протиправною в частині визначення порядку призначення пенсії, встановлення юридичного факту права на пільгову пенсію та зобов`язання відповідача призначити та виплатити пенсію з урахуванням пільгового стажу 6 років 5 місяців та 18 днів.

Відповідно до ч. 1 ст. 171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви поміж іншого з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши зміст позовної заяви суд дійшов висновку про її невідповідність вимогам процесуального законодавства та необхідності залишення позовної заяви без руху, з одночасним наданням заявникові десятиденного строку для усунення її недоліків, враховуючи наступне:

згідно з п. 5 ч. 2-5, 8, 11 ст. 160 КАСУ, в позовній заяві зазначаються реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб), офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти позивача та відповідача; ціна позову, обґрунтований розрахунок суми, що стягується; докази, що підтверджують вказані обставини; докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення цих вимог, у позовній заяві не зазначено: РНОКПП позивача; належного відповідача; обставини, якими обгрунтовані позовні вимоги з посиланням на докази, які ці обставини підтверджують, в тому числі обставини перебування ОСОБА_1 як пенсіонера на обліку в Сквирському ОУПФУ Київської області з наданням довідки про взяття на облік як пенсіонера за віком; підстави для визначення страхового стажу з поданням документів, що підтверджують стаж роботи, який дає право на пільгову пенсію, в тому числі копії трудової книжки; докази про розмір одержаних виплат заробітної плати на ПОПП "Еліта" у якості зварювальника (довідка про заробітну плату, копії відомостей тощо); визначення спірного періоду та надання документів, які підтверджують розмір одержаних пенсійних виплат за спірний період; зазначення ціни позову та обґрунтованого розрахунку розміру суми на виплату якої заявлені позовні вимоги. При цьому, суд звертає увагу, що розрахунок у даному випадку передбачає текстовий документ з обчисленням розміру пенсійних виплат; обґрунтування порушення оскаржуваними діями прав, свобод, інтересів позивача; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; посвідчення копій всіх документів в порядку, встановленому законом.

В контексті вимоги суду про зазначення належного відповідача, суд звертає увагу, що відповідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій Сквирське ОУПФУ Київської області (ЄДРПОУ - 41249465) припинено 21.08.2019. тобто на момент звернення до суду такого суб`єкта владних повноважень не існує.

До того ж, в порушення п.4 ч.5 ст.169 КАСУ, у позовній заяві не визначені вимоги до Тетіївського відділу, який вказано у якості другого відповідача та відомості щодо нього, передбачені п.1 ч.5 ст.169 КАСУ. Одночасно, суд звертає увагу, що структурний підрозділ юридичної особи не може бути самостійним відповідачем в адміністративній справі.

Як слідує із позовної заяви, остання містить три вимоги немайнового характеру, натомість, згідно квитанції про сплату судового збору при зверненні до суду ОСОБА_1 заплатив 768,40 грн.

Згідно із ч.3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір", за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відтак ОСОБА_1 необхідно надати суду квитанцію про сплату судового збору за дві вимоги немайнового характеру у сумі 1536,80 грн.

Суд також звертає увагу заявника, що положеннями ст.241 КАСУ визначені види судових рішень. За наслідком розгляду адміністративного спору адміністративний суд не має повноваження ухвалювати постанови.

У резолютивній частині позову наявна вимога про проведення виплат заявникові з 18.10.2018 р. Положеннями ч.2 ст.122 КАСУ визначено строк звернення у 6 місяців від дня коли особа дізналася, чи повинна була дізнатися про порушення свого права. Правилами ч. 1 ст. 123 КАСУ передбачено, що поновлення пропущеного строку звернення до суду здійснюється на підставі заяви, якщо підстави пропуску строку визнані судом поважними. В матеріалах справи відсутні як заява із зазначенням поважних причин пропуску строку звернення до суду, так і докази, які підтверджують поважність цих причин, у зв`язку з чим, позивач повинен усунути цей недолік.

При визначенні початку перебігу строку звернення до суду суд з`ясовує момент, коли особа фактично дізналася або мала реальну можливість дізнатися про наявність відповідного порушення (рішення, дії, бездіяльності), а не коли вона з`ясувала для себе, що певні рішення, дії чи бездіяльність стосовно неї є порушенням.

Суддя також зауважує, що поважними причинами, що зумовили пропуск строку звернення до суду, визнаються обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи та пов`язані з дійсними істотними перешкодами, які не дозволяють вчинити певні дії. При цьому позивач не обґрунтовує у поданій заяві причини пропущення строку, не зазначає підстав для їх поновлення та не надає жодного доказу на їх підтвердження. Як убачається з ч. 1 ст. 123 КАС України, у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху . При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Таким чином, ОСОБА_2 слід надати пояснення та докази на їх підтвердження, що свідчать про те, що він не міг знати та дізнатися про порушення його прав у 2018 р. р. та/або під час чергового одержання відповідних пенсійних виплат, або ж зазначити обставини, що об`єктивно зумовили перешкоди своєчасної реалізації права на звернення до суду за захистом своїх прав у строки, передбачені Кодексом адміністративного судочинства України.

Незацікавленість та байдужість позивача щодо своїх прав та можливості їх захисту у встановлені процесуальним законом строки, не може визнаватися судом як поважна причина пропуску строку звернення до суду.

Керуючись ст.ст. 52, 59, 122, 160, 161, 169, 171, 172 КАС України, ст.ст. 4, 6 ЗУ "Про судовий збір", суд

у х в а л и в:

позовну заяву ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) до Сквирського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області, Тетіївський відділ (код ЄДРПОУ відсутній, Київська обл., м. Тетіїв, вул. Цвіткова, 11, 09800), третя особа: приватне орендне племінне підприємство ЕЛІТА (код ЄДРПОУ 31619211, Київська обл., м. Тетіїв, вул. Стефаника, 7, 09800), про визнання відмови протиправною, встановлення права на пільгову пенсію та зобов`язання вчинити певні дії, - залишити без руху.

Встановити позивачеві десятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії даної ухвали.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду .

Суддя Брагіна О.Є.

Дата ухвалення рішення02.09.2019
Оприлюднено06.09.2019
Номер документу84036219
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання відмови протиправною, встановлення права на пільгову пенсію та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —320/4713/19

Ухвала від 16.03.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Людмила Вікторівна

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Людмила Вікторівна

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Людмила Вікторівна

Рішення від 23.10.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

Ухвала від 27.09.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

Ухвала від 02.09.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні