Ухвала
від 05.09.2019 по справі 641/6581/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження №1-кс/641/3619/2019 Справа №641/6581/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2019 року слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Харкові клопотання старшого слідчого СВСлобідського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вХарківській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу 04\5 прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про наданнядозволу наобшук, по кримінальному провадженню№ 12019220540000550від 23.02.2019 , за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До судунадійшло клопотання старшогослідчого СВСлобідського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вХарківській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу 04\5 прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про наданнядозволу наобшук, по кримінальному провадженню№ 12019220540000550від 23.02.2019 , за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що в провадженні СВ Слобідського ВП ГУ НП в Харківській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12019220540000550 від 23.02.2019 за ч. 3 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 22.02.2019 до Слобідського ВП ГУ НП в Харківській області надійшла ухвала Комінтернівського районного суду м. Харкова стосовно скарги ОСОБА_5 , щодо внесення відомостей викладених у заяві ОСОБА_5 , щодо протиправних дій ТОВ «Ларус Трейд» за низкою статей передбачених Кримінальним Кодексом України, а саме за ч.1 ст.364-1, ч.3 ст.190, ст. 192, на які посилається заявник.

Вказані відомості було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220540000550 від 23.02.2019 за ч. 3 ст. 190 КК України та за даним фактом розпочато досудове розслідування.

В ході досудового розслідування надано доручення співробітникам УЗЕ в Харківській області ДЗЕ Національної поліції України, в ході виконання якого встановлено посадових осіб ТОВ «Ларус Трейд», ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ "ЄВРО ШУГАР ТРЕЙД", які безпосередньо організували протиправну діяльність, направлену на формування «штучних» витрат та податкового кредиту по операціях без фактичного здійснення господарських операцій, що приводить до несплати до бюджету в значних розмірах податку на прибуток та податку на додану вартість, а також переказу безготівкових грошових коштів в готівку, формування витрат для інших суб`єктів підприємницької діяльності з подальшою метою незаконного виведення з обігу та заволодінням коштами реального сектору економіки. В подальшому, реалізація товарів народного споживання здійснюється на території м. Харкова та Харківській області через мережу Інтернет магазинів та оптових ринків за готівкові кошти.

В ході відпрацювання осіб, що можливо причетні до вказаних фактів порушення законодавства України, встановлені посадові особи ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ «Євро Шугард Трейд» та ТОВ «Ларус Трейд», якими є: ОСОБА_6 , іпн НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Іркутськ, Російської Федерації, зареєстрований: АДРЕСА_1 , директор ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ «Євро Шугард Трейд» та ТОВ «Ларус Трейд», що є можливо головним організатором злочинної схеми, встановлено особу - ОСОБА_7 , іпн НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований: АДРЕСА_2 , який є довіреною особою ОСОБА_6 , та згідно з даними отриманими в ході проведення НСРД відповідає за працездатність схеми - конвертацію грошових коштів та реалізацію ТМЦ та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_3 , зареєстрована та фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , яка веде бухгалтерський облік вищевказаних суб`єктів господарювання та підконтрольних ФОП, вносить до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, які в подальшому подаються до ГУ ДФС України в Харківській області.

09.04.2019, винесено постанову про заведення окремої справи документів щодо організації та проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні №12019220540000550.

В подальшому в ході досудового розслідування взяті Ухвали у Харківському апеляційному суді на проведення негласних слідчих розшукових дій, стосовно фігурантів по даному кримінальному провадженню.

В ході проведення негласних слідчих розшукових дій - зняттям інформації з транспортних телекомунікаційних мереж фігурантів, встановлено, що в даній схемі реалізації задіяні ряд підприємців. Посадові особи ТОВ «Ларус Трейд», яке зареєстроване за адресою: м. Харкі, вул. Клапцова, буд. 63, кв. 80, ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», яке зареєстроване за адресою: м. Харків, вул. Танкопія, буд. 5 Б, кв. 60 та ТОВ "ЄВРО ШУГАР ТРЕЙД", спільно з посадовими особами сільськогосподарських підприємств, а саме ФГ «Паритет А», ТОВ «Ланівська МТС», СФГ «Віктор», ПСП «Істок», Приватна агрофірма «Ватал», ФГ «Гай», ПСП «Лілія», ПСП «Кисівське» та ПСП «Світанок» організували протиправну діяльність, направлену на формування «штучних» витрат та податкового кредиту по операціях без фактичного здійснення господарської операції, що приводить до несплати до бюджету в значних розмірах податку на прибуток та ПДВ.

Згідно з даними отриманими щодо руху коштів по рахункам ТОВ «Ларус Трейд», ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ "ЄВРО ШУГАР ТРЕЙД", з підконтрольними їм суб`єктами підприємницької діяльності: ФО-П ОСОБА_9 ( НОМЕР_4 ), ФО-П ОСОБА_10 ( НОМЕР_5 ), ФО-П ОСОБА_11 ( НОМЕР_2 ) та ФОП ОСОБА_12 ( НОМЕР_6 ), спільно з посадовими особами сільськогосподарських підприємств, всі зазначені ФОП задіяні в єдиній схемі, направленій на незаконне заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах, шляхом ухилення від сплати податків на прибуток та податку на додану вартість, а також легалізації та реалізації товарів народного споживання на території України через мережу Інтернет та на ринках.

Зазначені суб`єкти підприємницької діяльності задіяні у схемі яка створена для прикриття незаконної діяльності, яка направлена на здійснення фінансово господарських операцій по переказу безготівкових грошових коштів в готівку, формування витрат та податкового кредиту для інших суб`єктів підприємницької діяльності, без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг, документального оформлення безтоварних операцій, з метою незаконного виведення з обігу та заволодіння коштами реального сектору економіки.

Дана схема створена з метою виведення реальних грошових потоків в тінь. Безготівкові грошові кошти, шляхом проходження через ланку транзитних підприємств перетворюються в готівку, яка виводиться з офіційного обороту, що приводить до заволодіння посадовими особами грошовими коштами в особливо великих розмірах, шляхом ухиляння від сплати податків на прибуток та податку на додану вартість, а також легалізації та реалізації товарів народного споживання на території України через мережу Інтернет та на ринках.

Також встановлено, що документація яка підтверджує противоправну діяльності посадових осіб вищезазначених підприємств, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, комп`ютерна техніка, ТМЦ, печатки підконтрольних підприємств, задіяних в схемі незаконного виведення з обігу та заволодіння коштами реального сектору економіки, зберігаються за адресами: АДРЕСА_4 ,та АДРЕСА_5 та в офісному приміщенні, розташованому на 2-му поверсі, за адресою: АДРЕСА_6 , де знаходиться бухгалтерія вищевказаних суб`єктів господарювання та підконтрольних ФОП.

Згідно з довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ТОВ "ЛАРУС ТРЕЙД", займається такими видами діяльності як: код КВЕД 10.41 виробництво олії та тваринних жирів; код КВЕД 46.21 Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин;код КВЕД 46.36 оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами; код КВЕД 46.39 неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами; код КВЕД 82.92 пакування; код КВЕД 46.90 неспеціалізована оптова торгівля (основний); код КВЕД 49.41 вантажний автомобільний транспорт; код КВЕД 52.10 складське господарство; код КВЕД 68.20 надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна; код КВЕД 69.20 діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування.

Обставинами підтверджуючими той факт, що ТОВ «Ларус Трейд», ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ "ЄВРО ШУГАР ТРЕЙД", з підконтрольними їм суб`єктами підприємницької діяльності не мають реального товарного характеру є те що, реалізацію товарів та послуг за номенклатурою відмінною від номенклатури документально оформленій при попередньому придбанні ТМЦ, відповідно до податкових накладних зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних; відсутність можливості виконання операцій з постачання товарів та надання послуг наявним трудовим ресурсам з урахуванням часу, оперативності проведення операцій, місцезнаходженням майна, віддаленості контрагентів один від одного; відсутність будь-якої інформації про зберігання товарів (наявність власних або орендованих складських приміщень, угоди зберігання ТМЦ, відомості про місцезнаходження складів, їх площа, власника складських приміщень/орендодавця); відсутність інформації про транспортування та надання в оренду транспортних засобів (наявність власних або орендованих ТЗ, посередників у транспортуванні); відсутність інформації про власні або орендовані фонди, що необхідне для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємств. З цього, всього вбачається відсутність об`єктів оподаткування та неможливість реального здійснення платником податків господарських операцій з 01.01.2018 по 30.06.2019 по ланцюгу постачання.

Тобто, ТОВ «Ларус Трейд» здійснювало діяльність спрямовану на здійснення операцій пов`язаних з наданням вигоди третім особам з метою штучного формування податкового кредиту.

Таким чином, на сьогоднішній день, з метою встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні виникла необхідність у відшукуванні та вилученні речей та документів, які стосуються протиправної діяльності посадових осіб ТОВ «Ларус Трейд», ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ "ЄВРО ШУГАР ТРЕЙД" та пов`язаних із ними юридичних та фізичних осіб ФО-П ОСОБА_9 ( НОМЕР_4 ), ФО-П ОСОБА_13 , (3038119933), ФО-П ОСОБА_7 ( НОМЕР_2 ) та ФОП ОСОБА_14 , ОСОБА_15 (2959606814), ФГ «Паритет А», ТОВ «Ланівська МТС», СФГ «Віктор», ПСП «Істок», Приватна агрофірма «Ватал», ФГ «Гай», ПСП «Лілія», ПСП «Кисівське» та ПСП «Світанок», а саме: інвентаризаційних описів (форми ІНВ-3), форми ІНВ-19, акти щодо «пересортиці» товарів, документів первинного бухгалтерського обліку, банківських документів, печаток та штампів підприємств, факсимілів, чорнових записів, електронних носіїв, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, документів, підробних документів, що містять відомості з приводу обсягів та номенклатури товару, що закупаються підприємствами та їх подальшим продажем у вигляді готової продукції.

Необхідність проведення обшуку обумовлена необхідністю вилучення зазначених документів, встановлення відповідності фактично закупних товарів, відомостям зазначеними в документах та документах податкової звітності, встановлення причетності осіб до протиправної діяльності, вишукування документів, що підтверджуються наявність корупційної складової, обсягів неправомірної вигоди, недостовірності відомостей зазначених в документах на придбання товарів та їх подальшу реалізацію а також фіксування факту «пересорту» товарі для проведення низки судово-економічних, почеркознавчих експертиз, у кримінальному провадженні, для проведення яких необхідно надати оригінали вищевказаних документів.

Також встановлено, що речі та документи, які мають відношення до протиправної діяльності можуть зберігатися у 2-х кімнатному офісному приміщенні, розташованому на 2-му поверсі, за адресою: м. Харків, проспект Гагаріна, 41/2, секція 8, де знаходиться бухгалтерія ТОВ «Ларус Трейд», ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ "ЄВРО ШУГАР ТРЕЙД".

Проведення саме обшуку обґрунтовується тим фактом, що необхідні слідству чорнові записи та документи фінансово-господарської діяльності вищевказаних суб`єктів господарювання є штучно створеними без фактичного проведення та відповідності фінансово-господарським операціям, у зв`язку з чим не можуть бути добровільно виданими органу досудового розслідування на вимогу слідчого або на виконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документі, а також наявний ризик їх знищення зацікавленими особами.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності нежитлові приміщення 1 поверху 8 секції будинку АДРЕСА_7 на праві приватної власності належать ОСОБА_16 .

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукування предметів кримінального правопорушення, слідчий звернулась до суду з клопотанням.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Статтею 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя вважає, що слідчим та прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що:

1)Було вчинено кримінальне правопорушення;

2) Відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) Відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Керуючись ст. ст. 234,235 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання страшогослідчого СВСлобідського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вХарківській області капітанаполіції ОСОБА_3 про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку старшому слідчому Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , прокурору відділу 04/5 прокуратури Харківської області молодшому раднику юстиції ОСОБА_4 у 2-х кімнатному офісному приміщенні, розташованому на 2-му поверсі, за адресою: м. Харків, проспект Гагаріна, 41/2, секція 8, де знаходиться бухгалтерія ТОВ «Ларус Трейд», ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ "ЄВРО ШУГАР ТРЕЙД", з метою відшукання та вилучення речей та документів, які стосуються протиправної діяльності посадових осіб ТОВ «Ларус Трейд», ТОВ «Ларус Трейд ЛТД», ТОВ "ЄВРО ШУГАР ТРЕЙД" та пов`язаних із ними юридичних та фізичних осіб ФО-П ОСОБА_9 ( НОМЕР_4 ), ФО-П ОСОБА_13 , (3038119933), ФО-П ОСОБА_7 ( НОМЕР_2 ) та ФОП ОСОБА_14 ( НОМЕР_6 ), ФГ «Паритет А», ТОВ «Ланівська МТС», СФГ «Віктор», ПСП «Істок», Приватна агрофірма «Ватал», ФГ «Гай», ПСП «Лілія», ПСП «Кисівське» та ПСП «Світанок», а саме: інвентаризаційних описів (форми ІНВ-3), форми ІНВ-19, накладних на ТМЦ, актів щодо «пересортиці» товарів, документів первинного бухгалтерського обліку, банківських документів, факсимілів, чорнових записів, електронних носіїв, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, документів, підробних документів, що містять відомості з приводу обсягів та номенклатури ТМЦ, що закупаються підприємствами та їх подальшим продажем у вигляді готової продукції, грошових коштів.

Для проведення обшуку залучити прокурора відділу 04/5 прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_4 ,працівників ГВ БКОЗ УСБ України в Харківській області.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу84048518
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —641/6581/19

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

Ухвала від 18.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні