Ухвала
від 05.09.2019 по справі 161/10689/19
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/10689/19

Провадження № 1-кс/161/5490/19

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2019 року м. Луцьк

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань скаргу директора ПП "Ельбе УА" ОСОБА_3 на іншу бездіяльність слідчого СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 та зобов`язання вчинити дії,

за участю представника заявника ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

26 червня 2019 року до слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 надійшла скарга директора ПП "Ельбе УА" ОСОБА_3 на іншу бездіяльність слідчого СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 та зобов`язання вчинити дії.

Свою скаргу заявник ОСОБА_3 мотивує тим, що внаслідок кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.ст.ст. 364, 365, 366 КК України ПП "Ельбе УА" і їй, як кінцевому бенефіціарному власнику Підприємства завдається значна матеріальна шкода внаслідок обмеження права на володіння, користування та розпорядження належним на праві власності нерухомим майном - земельною ділянкою, кадастровий номер 0710100000:22:123:0040, для обслуговування складських приміщень, загальною площею 0,1896 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , у результаті незаконного виставлення на торги з метою продажу вказаної земельної ділянки, а також фактичним незаконним та безпідставним припиненням права власності на земельну ділянку її законного власника. Більше того, ні вона, ні ПП "Ельбе УА" в кримінальному провадженні не визнані потерпілими, хоча відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань було подано саме нею. У зв`язку з чим, 21 червня 2019 року вона подала клопотання слідчому про залучення її в якості потерпілого, однак жодної відповіді на вказане клопотання немає. Всупереч ст. 93 КПК України слідчим Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 не витребувано матеріали виконавчого провадження, не допитано власне державного виконавця Першого відділу державної виконавчої служби міста Луцька ОСОБА_6 , не досліджено оригінали документів, підтверджуючі право власності на вказану вище земельну ділянку, не проведено жодних перевірок. Фактично слідчим СВ Луцького ВП ГУ НП у Волинській області ОСОБА_4 не вчиняється жодних процесуальних дій щодо розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ст. 364, 365, 366, КК України щодо службових осіб, які порушують право власності з завідома внесенням неправдивих даних, методом захоплення земельної ділянки службовими особами з цілю реалізації через прилюдні торги, таким чином нанесення збитків підприємству ПП "Ельбе УА" або ж державі, в сумі вартості земельної ділянки 2800000,00 грн., а тому просить суд зобов`язати слідчого вчинити певні слідчі (розшукові) дії, повідомити про підозру особі що вчинила вказані правопорушення, визнати її потерпілим, а також зобов`язати начальника Луцького ВП ГУНП у Волинській області визнати дії слідчого бездіяльністю, в разі необхідності усунути слідчого Луцького ВП ГУ НП у Волинській області ОСОБА_4 від здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження.

Заслухавши пояснення представника заявника, яка підтримала подану скаргу, з підстав викладених у ній, та просила її задовольнити, оглянувши та дослідивши матеріали скарги, долучені до неї документи, матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що скарга підставна та підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 24 КПК України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

У відповідності до вимог ст. 220 КПК України визначено, що клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав. Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин - надсилається їй.

Разом з цим, вимогами ст. 2 КПК України визначено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, що кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Судом встановлено, що СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019030010000462 від 09 лютого 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, по якому 21 червня 2019 року заявник ОСОБА_3 подала клопотання про залучення її в якості потерпілого.

Проте, всупереч вимог ст.ст. 55, 220 КПК України заявника ОСОБА_3 не повідомлено про результати розгляду даного клопотання, а отже, слідчим СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 його взагалі не розглянуто.

Таким чином, під час досудового розслідування, наявна необхідність у відновлені порушених прав заявника ОСОБА_3 із постановленням відповідної ухвали та зобов`язання вчинити певні дії слідчим, у зв`язку з чим, скарга підлягає до часткового задоволення, а саме, зобов`язання слідчого розглянути подане письмове клопотання заявника в порядку ст.ст. 55, 220 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 220, 303-308, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу директора ПП "Ельбе УА" ОСОБА_3 на іншу бездіяльність слідчого СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 та зобов`язання вчинити дії задовольнити частково.

Зобов`язати слідчого СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 чи іншихслідчих, визначених у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019030010000462 від 09 лютого 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України розглянути клопотання заявника- директора ПП "Ельбе УА" ОСОБА_3 від 21червня 2019 року в порядку вимог ст.ст. 55, 220 КПК України.

В іншій частині скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84065761
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —161/10689/19

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

Ухвала від 26.06.2019

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні