Рішення
від 06.09.2019 по справі 153/1022/19
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" вересня 2019 р. Справа153/1022/19

Провадження2-о/153/42/19-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерина М.М.

за участю секретаря судового засідання Гулковської Т.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області у місті Ямпіль Вінницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду із вищевказаною заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його дідусь ОСОБА_3 . Після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 залишилось майно у вигляді будинку та земельних ділянок. Протягом встановленого чинним законодавством строку із заявами про вступ у спадщину стосовно визнання права власності на спадкове майно ніхто не звертався, хоча протягом усього часу, до моменту смерті бабусі та дідусі він проживав разом із ними. При зверненні до нотаріуса про можливість оформлення спадкової справи необхідно було надати копію свідоцтва про шлюб померлих. Однак даний документ у нього відсутній. Йому відомий той факт, що покійні бабуся та дідусь одружились в Казахстані за радянських часів. До моменту смерті діда він проживав разом із ним та допомагав йому по господарству. Зважаючи на наведені обставини, заявник просить суд встановити факт перебування у шлюбі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_3 з 29 березня 2012 року по 14 грудня 2014 року.

Представник заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_4 діючий в суді на підставі довіреності від 20 березня 2019 року в судове засідання не з`явився. Надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність та відсутність заявника. Заявлені вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області в судове засідання не з`явився. Надав суду заяву за підписом сільського голови про розгляд справи за відсутності їх представника. Заявлені вимоги визнають в повному обсязі та не заперечують проти їх задоволення.

Враховуючи положення ч.1 ст.223 ЦПК України , суд вважав за можливе проводити розгляд справи у відсутності заявника та представника заінтересованої особи, які були належним чином повідомлені про розгляд справи, та не заперечували проти такого розгляду.

Судом на підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК ), у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне: з копії договору купівлі-продажу будинку від 12 квітня 1990 року встановлено, що ОСОБА_3 купив житловий будинок по АДРЕСА_1 (а.с.7-8).

З довідки виданої виконавчим комітетом Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області встановлено, що оригінал договору купівлі-продажу будинку від 12.04.1990 року знаходиться в архівній справі Петрашівської сільської ради за 1898 - 1990 р.р. (а.с.21).

З Витяга з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 20.03.2019 року встановлено, що ОСОБА_2 належить право власності на земельну ділянку площею 2,2139 га на території Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, яка передана в оренду ТОВ АМГ Миронівське (а.с.9-15).

З Витяга з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 20.03.2019 року встановлено, що ОСОБА_3 належить право власності на земельну ділянку площею 2,7385 га на території Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, яка передана в оренду ТОВ АМГ Миронівське (а.с.16-20).

З довідки виданої виконавчим комітетом Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області від 06.03.2019 року встановлено, що за ОСОБА_3 рахується будинок по АДРЕСА_2 та земельна ділянка загальною площею 0,28 га (а.с.21).

З копії витяга з додатку рішення №32 від 27.01.2016 року Про перейменування вулиць Петрашівської територіальної громади встановлено, що АДРЕСА_3 перейменовано на вул. Б.Хмельницького (а.с.22).

З виписки № 282 від 21.03.2019 року з по господарської книги Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області за 2011-2015 р.р. встановлено, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 проживав разом із дружиною ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 по АДРЕСА_2 (а.с.23).

З довідки виданої виконавчим комітетом Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області від 21.03.2019 року встановлено, що ОСОБА_2 до дня смерті була зареєстрована та проживала по АДРЕСА_2 однією сім`єю із чоловіком ОСОБА_3 (а.с.24).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_5 (а.с.25).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Миронівка, Ямпільського району Вінницької області померла ОСОБА_2 (а.с.27).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Миронівка, Ямпільського району Вінницької області помер ОСОБА_3 (а.с.26).

З акта обстеження домоволодіння ОСОБА_3 від 07 березня 2019 року встановлено, що ОСОБА_1 дійсно проживав з своїм дідом ОСОБА_3 , який проживав по АДРЕСА_2 до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.28-29).

Відповідно до ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно зі ст. 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Крім того, відповідно до ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з п. 1Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення, що мають юридичне значення , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Оцінюючи усі докази, що є у справі в їх сукупності, суд вважає встановленим той факт, що дійсно ОСОБА_3 та ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі та проживали однією сім`єю по АДРЕСА_2 . Окрім цього, судом було встановлено, що ОСОБА_1 проживав разом з ОСОБА_3 по АДРЕСА_2 з 29 березня 2012 року до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини необхідне заявнику для здійснення його спадкового права, яке іншим способом він підтвердити не має можливості.

З урахуванням наведеного, суд вважає доведеними обставини, на які заявник посилається як на підставу своєї вимоги і має підстави для задоволення заявлених вимог.

Відповідно до ч.7 ст. 294 ЦПК України при ухвалені судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заявлені вимоги задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 перебували у зареєстрованому шлюбі.

Встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 - з 29 березня 2012 року по 14 грудня 2014 рік.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду через Ямпільський районний суд Вінницької області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , житель АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків : НОМЕР_4

Заінтересована особа: Петрашівська сільська рада Ямпільського району Вінницької області місцезнаходження вул. Соборна, 13 с. Петрашівка, Ямпільського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04325880.

Головуючий М.М. Дзерин

Дата ухвалення рішення06.09.2019
Оприлюднено08.09.2019
Номер документу84066251
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —153/1022/19

Рішення від 06.09.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 08.08.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні