Рішення
від 30.08.2019 по справі 341/1095/19
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 341/1095/19

Провадження № 2-о/352/58/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2019 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Гургули В.Б.

секретаря Кожуховської О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в загальному позовному провадженні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Кінчаківська сільська рада Галицького району Івано-Франківської області, про встановлення факту родинних відносин,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою за участю заінтересованої особи: Кінчаківської сільської ради Галицького району Івано-Франківської області, про встановлення факту родинних відносин, а саме, те, що вона є онукою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свою заяву обґрунтовувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Угринівської сільською радою Тисменицького району Івано-Франківської області 08.02.2007 року, актовий запис №5.

Зазначає, що її мати ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Однак, спадщину після смерті бабусі не приймала.

Стверджує, що вона являється єдиним спадкоємцем, яка прийняла спадщину після смерті баби ОСОБА_2 . Так, як остання хворіла з 2001 року, то вона проживала з нею, здійснювала догляд, а потім поховання.

На даний час вона бажає успадкувати право на земельну частку (пай), яке на день смерті належало її бабі ОСОБА_2 згідно сертифіката на право на земельну частку (пай) як члену спілки селян Колос с. Кінчаки на підставі розпорядження Галицької РДА від 29.03.2000 року №104. Сертифікат зареєстрований 05.01.2001 року, у Книзі реєстрації зроблено запис №620.

Вона звернулась із заявою про прийняття спадщини за законом до Державного нотаріуса Галицької районної державної нотаріальної контори Івано-Франківської області Кіщук Людмили Іванівни. Однак, нотаріус попередила її, що не зможе видати їй свідоцтво про право на спадщину за законом, оскільки ні свідоцтва про народження матері, ні актового запису про народження матері не збереглося, тому неможливо встановити родинні відносини та ступінь споріднення між нею та бабусею.

Встановлення факту родинних відносин має для неї юридичне значення, оскільки вона бажає успадкувати майно, яке належало її бабі ОСОБА_2 . Але через те, що свідоцтво про народження її матері не збереглося, вона не може успадкувати майно після смерті баби, у зв`язку із вищевказаним змушена була звернутися до суду.

У судове засідання заявниця ОСОБА_1 не з`явилась, подала до суду заяву, в якій просила заяву задоволити, справу розглядати без її участі.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву, в якій проти задоволення заяви не заперечувала, просила розгляд справи проводити без її участі.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, оскільки сторони не з`явилися у судове засідання.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи по суті, встановив фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба заявниці ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Угринівської сільською радою Тисменицького району Івано-Франківської області 08.02.2007 року, актовий запис №5.

Мати заявниці ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Однак, спадщину після смерті баби не приймала.

Заявниця являється єдиним спадкоємцем, яка прийняла спадщину після смерті баби ОСОБА_2 . Так, як остання хворіла з 2001 року, то заявниця проживала з нею, здійснювала догляд, а потім поховання.

На даний час ОСОБА_1 бажає успадкувати право на земельну частку (пай), яке на день смерті належало її бабі ОСОБА_2 згідно сертифіката на право на земельну частку (пай) як члену спілки селян Колос с. Кінчаки на підставі розпорядження Галицької РДА від 29.03.2000 року №104. Сертифікат зареєстрований 05.01.2001 року, у Книзі реєстрації зроблено запис №620.

Заявниця звернулась із заявою про прийняття спадщини за законом до Державного нотаріуса Галицької районної державної нотаріальної контори Івано-Франківської області Кіщук Людмили Іванівни. Однак, нотаріус попередила її, що не зможе видати їй свідоцтво про право на спадщину за законом, оскільки ні свідоцтва про народження матері, ні актового запису про народження матері не збереглося, тому неможливо встановити родинні відносини та ступінь споріднення між нею та бабою.

Встановлення факту родинних відносин має для заявниці юридичне значення, оскільки вона бажає успадкувати майно, яке належало її бабі ОСОБА_2 . Але через те, що свідоцтво про народження її матері не збереглося, вона не може успадкувати майно після смерті баби.

Згідно з п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 1 ч.1 ст. 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

За положенням ч.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Родинні відносини заявниці з бабою ОСОБА_2 підтверджуються долученими до матеріалів справи документами: свідоцтвом про народження ОСОБА_4 (заявниці) виданого 22 ІНФОРМАЦІЯ_3 1967 ІНФОРМАЦІЯ_2 , свідоцтвом про одруження матері від 14 червня 1967 року серії НОМЕР_2 , довідками Кінчаківської сільської ради Галицького району Івано-Франківської області від 13.06.2019 року №217 та №218.

Враховуючи те, що в матеріалах справи містяться відомості з яких вбачається, що заявниця ОСОБА_1 дійсно є онукою ОСОБА_2 , даний факт є підтверджений, суд вважає, що заява є підставною та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Заяву задоволити.

Встановити факт, що має юридичне значення про те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є онукою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду до Івано-Франківського апеляційного суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявниця: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Кінчаківська сільська рада Галицького району Івано-Франківської області, місцезнаходження: вул. Шевченка, 10, с. Кінчаки, Галицький район, Івано-Франківська область, 77180, код ЄДРПОУ 04357590.

Суддя Гургула В.Б.

Дата ухвалення рішення30.08.2019
Оприлюднено09.09.2019
Номер документу84074211
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —341/1095/19

Рішення від 30.08.2019

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Гургула В. Б.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Гургула В. Б.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Гургула В. Б.

Ухвала від 26.06.2019

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Максимчин Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні