Ухвала
від 02.09.2019 по справі 638/13134/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/13134/19

Провадження № 1-кс/638/3951/19

02.09.2019 Дзержинський районний суд міста Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 , поданого в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221090000173 від 25.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,які містять охоронювану законом таємницю

в с т а н о в и в :

Старший слідчий звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова, з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому зазначив, що в ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи Держземагенства в порушення вимог чинного законодавства незаконно надали позитивний висновок про надання ОСОБА_5 земельної ділянки, розташованої по АДРЕСА_1 .

За вказаним фактом 25.06.2019 Харківською місцевою прокуратурою №1 були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019221090000173 від 25.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

При проведенні досудового розслідування встановлено відповідно до п.2 додатку рішення ІНФОРМАЦІЯ_1 №1040/13 від 27.02.2013 ОСОБА_5 було передано земельну ділянку у власність з кадастровим номером 6310138800:01:006:0033 за рахунок земель житлової громадської забудови площею 0,1000 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку,господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) по АДРЕСА_1 .

Згідно, генерального плану міста Харкова до 2026 року розробленим УДНДІПМ «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М.Білоконя затвердженим рішенням ІНФОРМАЦІЯ_2 від 23.06.2004 №89/04, вказана земельна ділянка розташована у зоні реконструкції та в межах історико-культурного ареалу центральної частини міста. Згідно відомостей з проекту землеустрою, встановлено що 25.02.2013 №74/07/А-13 підписано висновок №31/13 начальником управління Держземагенства ОСОБА_6 і в подальшому передано у приватну власність ОСОБА_5 .

Згідно висновку управління містобудування та архітектури від 26.02.2013 затвердженого ОСОБА_7 встановлено, що земельна ділянка 6310138800:01:006:0033 розташована в зоні історичного ареалу.

Опрацюванням плану зонування (зонінг) м.Харкова затвердженого рішенням ІНФОРМАЦІЯ_2 від 27.02.2013 №1024/13 встановлено, що земельна ділянка, яку відведено ОСОБА_5 , розташована в зоні «Ж-4»- зона змішаної багатоквартирної забудови та громадської забудови .

Відповідно до ст.39 Земельного кодексу України використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм.

Відповаідно до ч.3 ст.24 ЗУ « Про регулювання містобудівної діяльності» , у разі відсутн6ості плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог цього закону, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним або юридичним осбам для містобудівних потреб забороняється.

Згідно, пункту 9 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, що затверджений Постановою КМУ №677 від 26.05.2004 проект відведення земельної ділянки виконавець погоджує із землевласником або землекористувачем, крім викупу земельних ділянок (їх частин) з підстав, що допускають можливість їх примусового відчуження з мотивів суспільної необхідності, відповідними органами земельних ресурсів, містобудування і архітектури, охорони культурної спадщини, санітарно-епідеміологічної служби, природоохоронним органом.

В звязку з вищевикладеним проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки було розроблено без урахування Плану зонування м.Харків

Видана земельна ділянка може бути передана у власність або оренду фізичним чи юридичним особам відповідно до ст.134 ЗК України лише за умови проведення торгів.

При проведенні досудового розслідування встановлено, що оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі у власність гр.-ки ОСОБА_5 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і спорду яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 зберігається в ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_2 .

В зв`язку з вищевикладеним виникає необхідність отримання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницею, а саме:

- оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі у власність гр.-ки ОСОБА_5 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 кадастровий номер 6310138800:01:006:0033 та поземельної книги.

Відомості, що містяться у вказаних документах, мають суттєве значення для встановлення істини по справі, встановлення особи (осіб), яка скоїла вказане кримінальне правопорушення злочин, можуть бути використані, як доказ та не можуть бути здобуті іншим шляхом.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав суду заяву, в якій просив розглядати клопотання за його відсутністю, своє клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Суд розглядає клопотання слідчого за відсутністю осіб, у володінні яких знаходиться інформація, з метою унеможливлення завчасного знищення або переховування вищезазначеної інформації, тому відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України розгляд клопотання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходиться така інформація з метою унеможливлення завчасного знищення або переховування вищезазначеної інформації.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали поданого клопотання, вважає його таким, що підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Відповідно до статті 98КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані, як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Так, статтею 15 КПК України встановлено, що ніхто не може збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію про приватне життя особи без її згоди, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а кожен, кому наданий доступ до інформації про приватне життя, зобов`язаний запобігати розголошенню такої інформації.

Відповідно до статті 32 Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Згідно з частинами першою та другою статті 11 Закону України "Про інформацію" інформація про фізичну особу (персональні дані) - це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.

Таким чином, збір та обробка даних про фізичну особу без її згоди, навіть якщо це здійснюється у межах і для потреб кримінального судочинства, можуть здійснюватися виключно на законних підставах і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відповідно до статті 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням, зокрема, принципу верховенства права, згідно з яким людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

При цьому принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського Суду з прав людини.

Слідчий суддя звертає увагу, що практикою Європейського Суду з прав людини встановлено, що збирання та зберігання інформації стосовно приватного життя особи, а також її розповсюдження, охоплюються сферою застосування пункту 1 статті 8 Конвенції.

Зокрема, в рішенні Європейського Суду з прав людини (справа "Пантелеєнко проти України") вказано, що вираз "відповідно до закону" в пункті 2 статті 8 Конвенції значною мірою покладає на національне законодавство і державу обов`язок дотримання матеріальних і процесуальних норм.

У рішенні Європейського Суду з прав людини (справа "Заїченко проти України") Суд також наголосив, що формулювання "згідно із законом" вимагає, щоб оскаржуваний захід не тільки мав підґрунтя у національному законодавстві, але й також був сумісний з принципом верховенства права, який прямо зазначається у преамбулі Конвенції і є невід`ємною частиною мети і завдання статті 8 Конвенції.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчому може бути наданий дозвіл на отримання зазначеної вище інформації. Слідчим доведено, що таке втручання є співмірним із зазначеним заходом забезпечення кримінального провадження з точки зору верховенства права та практикою ЄСПЛ, а також пропорційним меті, яку воно переслідує.

Таким чином, старшим слідчим доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться в витребуваних речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю.

Також старшим слідчим доведена наявність достатніх підстав вважати, що витребувана інформація сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.: 160,163,164,166 КПК України, слідчий суддя,

постановив :

Клопотання старшого слідчого СВ Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до документів та зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_2 , надати тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницею з метою вилучення (виїмки) оригіналів документів, а саме:

- оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі у власність гр.-ки ОСОБА_5 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 кадастровий номер 6310138800:01:006:0033 та оригіналу поземельної книги.

Виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів доручити слідчому слідчого відділу Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_8 та заступнику Харківської місцевої прокуратури №1 молодшому раднику юстиції ОСОБА_9 .

Строк дії ухвали до 02 жовтня 2019 року.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження , якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення протии неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення02.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84083595
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —638/13134/19

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Омельченко К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні