Рішення
від 06.09.2019 по справі 724/1113/19
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1113/19 Провадження № 2/724/441/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 вересня 2019 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Гураль Л.Л.

секретаря судового засідання: Рижак П.С.

за участю:

позивачів: ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника позивачів: ОСОБА_3

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в місті Хотині Чернівецької області справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Територіальної громади с.Ширівці в особі Шировецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та встановлення факту батьківства,-

В С Т А Н О В И В:

10 червня 2019 року позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до Хотинського районного суду Чернівецької області з позовом до Територіальної громади с.Ширівці в особі Шировецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та встановлення факту батьківства, в якому посилаються на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 .

Зазначають, що на день смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 до якого відноситься: житловий будинок літ.А-1, загальною площею 48,9 кв.м., житлова площа 45,0 кв.м., ганок літ.а, відмостка І, літня кухня літ.Б, прибудова літ.б, ганок літ.б1, навіс літ.В, сарай літ.Г, сарай літ.Д, літня кухня літ.Ж, сарай літ.З, сарай літ.і, сарай літ.К, сарай літ.Л, сарай літ.М, сарай літ.Н, навіс літ.О, сарай літ.П, вбиральня літ.Р, погріб літ.ПГ, ворота №1, огорожа №2, ворота №3, огорожа №4, замощення ІІ, загальною вартістю 56 552 гривень.

Також зазначають, що спадщину прийняли вчасно та звернулися до органів нотаріату, але у видачі відповідного свідоцтва про право на спадщину за законом, відносно вищезазначеного майна їм нотаріусом було відмовлено, оскільки при житті ОСОБА_4 не встиг оформити правовстановлюючого документу на житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, а також необхідно підтвердити факт батьківства між ОСОБА_2 та померлим ОСОБА_4 для спадкування за законом, оскільки у свідоцтві про народження позивача ОСОБА_2 батьком значиться ОСОБА_5 .

Тому підтримуючи вищевикладене, просять задовольнити позовні вимоги в повному обсязі та встановити факт батьківства і визнати за ними право власності на вищевказане спадкове майно.

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , а також їх представник ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, просять їх задовольнити в повному обсязі, судовий збір з відповідача не стягувати.

Відповідач - представник Шировецької сільської ради - Г.І.Боднарюк в судове засідання не з`явилася, але від неї на адресу суду надійшла заява, в якій просить справу слухати у відсутності представника сільської ради, позовні вимоги сільська рада визнає, не заперечує проти їх задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Частиною 3 ст. 200 ЦПК України визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову (ч.4 ст.206 ЦПК України ).

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, заслухавши учасників справи, а також показання сваідків, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , факт смерті якого підтверджується копією свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_1 від 15.01.2007 року (а.с.9).

Згідно копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 від 24.09.2002 року позивач ОСОБА_1 одружилась з ОСОБА_4 (а.с.10).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 21.04.1964 року та витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 04.06.2019 року батьком позивача ОСОБА_2 значиться ОСОБА_5 (а.с.11, 18).

Будучи допитаною в якості свідка позивач ОСОБА_1 пояснила суду, що проживала зі своїм чоловіком ОСОБА_4 без реєстрації, починаючи з 1956 року, оскільки останній офіційно перебував в шлюбі з іншою дружиною вони свої відносини не могли зареєструвати. Лише в 2002 році вони зареєстрували шлюб. Тому, коли народився їх син ОСОБА_6 в свідоцтві про народження записано батько дитини ОСОБА_5 . За життя ОСОБА_4 визнавав себе своїм батьком ОСОБА_2 , вони вели спільне господарство, виховував сина, піклувався про нього.

Свідок ОСОБА_7 пояснив суду, що проживає по сусідству з позивачами та йому відомо, що позивач ОСОБА_2 є рідним сином ОСОБА_4 Родина проживала разом, виховували дітей, вели спільне господарство. Крім того, свідок працював разом з покійним батьком позивача і йому відомо, що батько завжди визнавав свого сина та піклувався про нього.

Частинами 2, 3 ст. 53 КпШС України передбачено, що в разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене у судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття.

При встановленні батьківства суд бере до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір`ю дитини і відповідачем до народження дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

У відповідності до ст. 315 ч. 2 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Наявні в матеріалах справи докази та покази свідків в їх сукупності, на думку суду, підтверджують спільне проживання й ведення спільного господарства ОСОБА_4 та ОСОБА_1 до народження дитини ОСОБА_2 , спільне виховання ними дитини, після її народження.

Оскільки за життя померлий визнавав своє батьківство щодо ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне встановити факт батьківства.

Також судом встановлено, що заявнику виправити дані факти в позасудовому порядку неможливо, оскільки цивільна дієздатність ОСОБА_4 припинилась у момент його смерті.

Відповідно до довідок № 134, 711 від 05.06.2019 року виданих Шировецькою сільською радою Хотинського району Чернівецької області вбачається, що на день смерті ОСОБА_4 до складу його сім`ї входили дружина ОСОБА_1 та син ОСОБА_2 , а також підтверджується факт батьківства між померлим ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , згідно копій з по господарської книги 1989 року (а.с.19-22).

Відповідно до довідок № 922 від 26.02.2019 року та № 435 від 27.03.2019 року виданих виконкомом Шировецької сільської ради Хотинського району, Чернівецької області вбачається, що власником житлового будинку по АДРЕСА_1 , був померлий ОСОБА_4 , під забороною та арештом не перебуває (а.с.33, 35).

Відповідно до довідки № 325 від 26.02.2019 року, виданої виконкомом Шировецької сільської ради, Чернівецької області вбачається, що земельна ділянка, закріплена для обслуговування житлового будинку по АДРЕСА_1 перебувала у користуванні померлого ОСОБА_4 (а.с.36).

Також судом встановлено, що на день смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на майно, що розташоване по АДРЕСА_1 , яке складається з: житловий будинок літ.А-1, загальною площею 48,9 кв.м., житлова площа 45,0 кв.м., ганок літ.а, відмостка І, літня кухня літ.Б, прибудова літ.б, ганок літ.б1, навіс літ.В, сарай літ.Г, сарай літ.Д, літня кухня літ.Ж, сарай літ.З, сарай літ.і, сарай літ.К, сарай літ.Л, сарай літ.М, сарай літ.Н, навіс літ.О, сарай літ.П, вбиральня літ.Р, погріб літ.ПГ, ворота №1, огорожа №2, ворота №3, огорожа №4, замощення ІІ, загальною вартістю 56 552 гривень, що підтверджується довідкою про технічний стан нерухомого майна № 163 від 03.05.2019 року (а.с.26).

Спадкоємцем за законом після смерті покійного ОСОБА_4 є його дружина ОСОБА_1 та його син ОСОБА_2 , які не змогли оформити спадщину у зв?язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно,що і підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії №73/02-14 від 20.02.2019 року, виданою державним нотаріусом Хотинської державної нотаріальної контори Чернівецької області Мартинюк Є.Р. (а.с.17).

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В силу п. 11 ч. 1 ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника.

Виходячи із змісту ст. 392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст. 1264 ЦК Україниу четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Висновком експертного будівельно-технічного дослідження житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 підтверджується той факт, що вищевказаний житловий будинок та належні до нього по господарські будівлі та споруди відповідають будівельним, протипожежним та санітарним нормам і подальша їх експлуатація за призначенням можлива (а.с.27-31).

Також судом встановлено, що житловий будинок та належні до нього по господарські будівлі та споруди, що знаходяться по АДРЕСА_1 закінчені будівництвом до 05 серпня 1992 року, що і підтверджується даними технічного паспорту, що містяться в розділі характеристика будинку, господарських будівель та споруд (а.с.23-25).

Висновком № 139 від 07.09.2018 року житловий будинок, господарські будівлі та споруди, що знаходяться по АДРЕСА_1 оцінено в розмірі 56 552,00 грн. (а.с.37).

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 328, 346, 392, 1217, 1223, 1264, 1268, 1270 ЦК України, ст. ст. 12, 76-81, 141, 200, 206, 259, 263- 265, 315 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_4 , ІПН НОМЕР_5 , ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_6 , ІПН НОМЕР_7 до Територіальної громади с. Ширівці в особі Шировецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області, вул.Головна, 1, с.Ширівці, Хотинського району, Чернівецької області, ідентифікаційний код 04416973 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та встановлення факту батьківства - задовольнити.

Встановити факт батьківства, а саме, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Ширівці, Хотинського району, Чернівецької області є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності в порядку спадкування за законом на Ѕ частини житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташовані за адресою АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ.А-1, загальною площею 48,9 кв.м., житлова площа 45,0 кв.м., ганок літ.а, відмостка І, літня кухня літ.Б, прибудова літ.б, ганок літ.б1, навіс літ.В, сарай літ.Г, сарай літ.Д, літня кухня літ.Ж, сарай літ.З, сарай літ.і, сарай літ.К, сарай літ.Л, сарай літ.М, сарай літ.Н, навіс літ.О, сарай літ.П, вбиральня літ.Р, погріб літ.ПГ, ворота №1, огорожа №2, ворота №3, огорожа №4, замощення ІІ, загальною вартістю 28 276 (двадцять вісім тисяч двісті сімдесят шість) гривень, що належали ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності в порядку спадкування за законом на Ѕ частини житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташовані за адресою АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ.А-1, загальною площею 48,9 кв.м., житлова площа 45,0 кв.м., ганок літ.а, відмостка І, літня кухня літ.Б, прибудова літ.б, ганок літ.б1, навіс літ.В, сарай літ.Г, сарай літ.Д, літня кухня літ.Ж, сарай літ.З, сарай літ.і, сарай літ.К, сарай літ.Л, сарай літ.М, сарай літ.Н, навіс літ.О, сарай літ.П, вбиральня літ.Р, погріб літ.ПГ, ворота №1, огорожа №2, ворота №3, огорожа №4, замощення ІІ, загальною вартістю 28 276 (двадцять вісім тисяч двісті сімдесят шість) гривень, що належали ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду, а якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 06.09.2019р.

Суддя: Л. Л. Гураль

Дата ухвалення рішення06.09.2019
Оприлюднено09.09.2019
Номер документу84087495
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/1113/19

Рішення від 06.09.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Рішення від 04.09.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 08.08.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 11.06.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні