Ухвала
від 02.09.2019 по справі 913/487/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

02 вересня 2019 року Справа № 913/487/19

м. Харків Провадження №17/913/487/19

Господарський суд Луганської області у складі судді Фонової О.С., розглянувши матеріали позовної заяви Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності Укрінтеренерго , м. Київ,

до відповідача Лисичанського комунального спеціалізованого підприємства по видобутку, обробці, реалізації води та очищенню стоків Лисичанськводоканал , м. Лисичанськ Луганської області

про стягнення 9584979,83 грн

в с т а н о в и в:

Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності Укрінтеренерго (позивач у справі) звернулось з позовною заявою від 27.08.2019 №44/22-1123 до Лисичанського комунального спеціалізованого підприємства по видобутку, обробці, реалізації води та очищенню стоків Лисичанськводоканал (відповідач у справі) про стягнення 9584979,83 грн - основного боргу за спожиту електричну енергію у період січень-березень 2019 року за договором про постачання електричної енергії постачальником останньої надії від 01.01.2019 (далі - Договір).

Позивачем у позовній заяві заявлено клопотання про залучення в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: Державного підприємства Регіональні електричні мережі та Товариства з обмеженою відповідністю Луганське енергетичне об`єднання .

Обґрунтовуючи вимогу за заявою позивач зазначив, що об`єкти відповідача знаходяться на ліцензійній території двох операторів системи розподілу: ТОВ Луганське енергетичне об`єднання (далі - ОСР-1) та ДП Регіональні електричні мережі (далі - ОСР-2), які щомісяця підтверджують повідомленнями дані про обсяг спожитої електричної енергії відповідачем. В складі коштів, які відповідач сплачує позивачу за поставлену електричну енергію, є частина, яка має належати оператору системи розподілу за укладеними договорами про послуги з розподілу, і які позивач сплачує ОСР.

Розглянувши вказане клопотання, суд дійшов висновку про його задоволення з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. (ч.ч. 2, 3 ст.50 ГПК України).

У ч. 4 ст.50 ГПК України визначено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Суд вважає обґрунтованими доводи позивача, викладені вище, та вважає за необхідне залучити до участі у справі ДП Регіональні електричні мережі та ТОВ Луганське енергетичне об`єднання як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про відповідність її вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України відсутні.

Відповідно до приписів ст. 12 ГПК України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно з ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Судом встановлено, що позивачем заявлено до стягнення 9584979,83 грн, тобто ціна позову перевищує сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Крім того, дослідивши матеріали позовної заяви, господарський суд дійшов висновку про необхідність розгляду справи за правилами загального позовного провадження, враховуючи категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, розрахунок ціни позову, які необхідно дослідити під час розгляду спору та обставини, які необхідно встановити.

Відповідно до статті 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи зазначене, розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі №913/487/19 та призначення підготовчого судового засідання.

Керуючись ст.12, 50, 120, 165, 166, 167, 176, 181, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

- Державне підприємство Регіональні електричні мережі (вул. Кирилівська, 85, м. Київ, 04080, ідентифікаційний код 32402870);

- Товариство з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об`єднання (кв. Гайового, 35-А, м. Луганськ, 91021, ідентифікаційний код 31443937).

3. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

4. Підготовче засідання призначити на 30.09.2019 об 11 год. 20 хв.

5. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 5, зал судових засідань №205 .

6. Відповідачу встановити строк для подачі відзиву на позов із урахуванням вимог ст.ст.165, 251 ГПК України - п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

7. Позивачу встановити строк для подачі відповіді на відзив із урахуванням вимог ст.ст.166, 251 ГПК України - п`ять днів з дня отримання відзиву на позов.

8. Відповідачу встановити строк для подачі заперечень із урахуванням вимог ст.ст.167, 251 ГПК України - п`ять днів з дня отримання відповіді на відзив.

7. Третій особі (ДП Регіональні електричні мережі ) встановити строк для подачі письмових пояснень з нормативним та документальних обґрунтуванням викладених обставин на позовну заяву позивача та відзив відповідача, з урахуванням вимог ст. 168 Господарського процесуального кодексу України, по 30.09.2019 (включно).

8. Третій особі (ТОВ ЛЕО ) встановити строк для подачі письмових пояснень з нормативним та документальних обґрунтуванням викладених обставин на позовну заяву позивача та відзив відповідача, з урахуванням вимог ст. 168 Господарського процесуального кодексу України, по 30.09.2019 (включно).

Суд звертає увагу сторін на те, що відповідно до ч. 1 ст. 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Звертаємо увагу учасників судового процесу , що всі копії документів, що додаються до матеріалів справи та довіреності представників сторін повинні бути належним чином засвідчені. Крім того, п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

Учасники справи мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщену на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: (https://court.gov.ua/FAIR).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 09.09.2019 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку відповідно до ст.255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.С. Фонова

Дата ухвалення рішення02.09.2019
Оприлюднено10.09.2019
Номер документу84093903
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 9584979,83 грн

Судовий реєстр по справі —913/487/19

Рішення від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні