Рішення
від 26.06.2019 по справі 221/8877/18
ВОЛНОВАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

221/8877/18

2/221/446/2019

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2019 року м. Волноваха

Волноваський районний суд Донецької області

у складі головуючого судді ПИСАНЕЦЬ Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Гурової Л.Л.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Волноваха цивільну справу за позовом 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України в Донецькій області до ОСОБА_1 про стягнення сум заборгованості за невідпрацьовану але використану відпустку та відшкодування шкоди,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду із вказаною заявою. Посилався на те, що наказом Головного управління ДСНС України у Донецькій області № 551 о/с від 26.12.2016 року ОСОБА_1 , який уклав контракт про проходження служби цивільного захисту, було зараховано до кадрів Державної служби України з надзвичайних ситуацій та призначено на посаду рятувальника рятувального відділення 68 державної пожежно-рятувальної частини 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області з 28 грудня 2016 року з присвоєнням спеціального звання - рядовий служби цивільного захисту. Наказом № 20к від 12 березня 2018 року, на підставі пунктів 138, 139 Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу, затвердженого Постановою КМУ № 593 від 11.07.2013 року, відповідачу була надана щорічна основна відпустка за 2018 рік тривалістю 48 календарний днів (з них: 45 календарних днів - щорічна основна відпустка, 3 календарні дні - святкові) з 24 березня 2018 року по 10 травня 2018 року включно.

Відповідно до п. 11 розділу І Інструкції про виплату грошового забезпечення та одноразової грошової допомоги при звільненні особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, затвердженої Наказом МВС України від 23.04.2015 № 475 (далі - Інструкція № 475), виплата особам рядового і начальницького складу грошового забезпечення проводиться один раз за поточний місяць у період з 20 по 25 числа. У зв`язку зі святкуванням Дня Незалежності України 24 серпня 2018 року грошове забезпечення особам рядового та начальницького складу 11 ДПРЗ за серпень місяць 2018 року було виплачено 23 серпня 2018 року. Однак 25 серпня 2018 року рядовий служби цивільного захисту ОСОБА_1 на службу не вийшов та не повідомив безпосереднього керівника про місце свого перебування та причини відсутності на підставі чого було розпочато службове розслідування. 27.08.2019 року ОСОБА_1 прибув на службу та прибув на службу та надав письмове пояснення, у якому зазначив, що у подальшому не бажає проходити службу в органах ДСНС України у зв`язку із прийняттям рішення про зміну роботи на більш оплачувану. Після надання письмових пояснень ОСОБА_1 залишив розташування підрозділу та на службі у подальшому не з`являвся. Таким чином, службовим розслідуванням було встановлено скоєння грубого порушення службової дисципліни рятувальником рятувального відділення 68 державної пожежно-рятувальної частини 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС у Донецькій області рядовим служби цивільного захисту ОСОБА_1 , а саме: грубого дисциплінарного проступку у вигляді невиходу на службу без поважних причин з 25 серпня 2018 року, чим було порушено вимоги пунктів 28, 31 Положення № 593. Так, на підставі матеріалів службового розслідування (висновок від 29.08.2018 року) наказом Головного управління ДСНС України у Донецькій області від 07.09.2018 № 236к за грубе порушення службової дисципліни, а саме: скоєння грубого дисциплінарного проступку, який виразився у невиході на службу без поважних причин з 25 серпня 2018 року на рядового служби цивільного захисту ОСОБА_1 , рятувальника рятувального відділення 68 державної пожежно-рятувальної частини 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС у Донецькій області було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення зі служби у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту. На теперішній час за Відповідачем рахується заборгованість перед 11 ДПРЗ у сумі 6914,43 грн. (шість тисяч дев`ятсот чотирнадцять грн. 43 коп.) . У зв`язку із чим просить стягнути вказану заборгованість, а також суму заподіяної шкоди.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, у заяві зазначив про розгляд справи за його відсутності, на позові наполягає, у разі неявки відповідача не заперечує проти винесення по справі заочного рішення.

Відповідачі у судове засідання не з`явилися, про день, час і місце розгляду справи повідомлялися відповідно до вимог чинного законодавства, що вбачається з поштового повідомлення про отримання судової повістки, про причину неявки суд не інформували, тому суд визнає причину неявки відповідачів неповажними і вважає можливим розгляд справи у відсутності сторін, з постановленням заочного рішення, що відповідає положенням статті 280 ЦПК України.

У відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом за відсутності учасників справи не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, вважає що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна із сторін зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 268 ч.5 ЦПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що відповідач проходив службу на посаді рятувальника рятувального відділення 68 державної пожежно-рятувальної частини 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області з 28 грудня 2016 року з присвоєнням спеціального звання - рядовий служби цивільного захисту.

Відповідно до довідки про нараховане грошове забезпечення відповідачу ОСОБА_1 нараховане грошове забезпечення за період перебування у відпустці за 2018рік - 5097,12 гривень за 19 календарних днів відпустки.

Згідно висновку від 29.08.2018 року за матеріалами службового розслідування наказом Головного управління ДСНС України у Донецькій області від 07.09.2018 № 236к за грубе порушення службової дисципліни, а саме:скоєння грубого дисциплінарного проступку, який виразився у невиході на службу без поважних причин з 25 серпня 2018 року на рядового служби цивільного захисту ОСОБА_1 , рятувальника рятувального відділення 68 державної пожежно-рятувальної частини 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС у Донецькій області було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення зі служби у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту

Станом на 13.09.2018 року вислуга років ОСОБА_1 складає 03 роки 08 місяців 04 календарних днів.

Згідно п. 153 Положення № 593, у разі звільнення особи рядового і начальницького складу до закінчення календарного року, за який вона уже використала щорічну основну та щорічну додаткову відпустки, проводиться відрахування із грошового забезпечення за дні відпустки, що були використані в рахунок тієї частини календарного року, яка залишилася після звільнення особи рядового і начальницького складу.

На підставі вищевикладеного, загальна сума заборгованості Відповідача без урахування судового збору становить 6914,43 грн. (шість тисяч дев`ятсот чотирнадцять грн. 43 коп.) та складається з: 1817,31 (надлишково виплачені кошти грошового забезпечення за 7 невідпрацьованих календарних днів (без урахування судового збору) + 5097,12 (сума заборгованості за надлишково використані дні відпустки (без урахування судового збору)= 6914,43 грн. (загальна сума заборгованості).

Статтею 45 Конституції України громадянину, який працює, гарантовано право на відпочинок, яке забезпечено наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час.

Відповідно дост.2 Закону України Про відпустки ,ст.74 КЗпП України право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Статтею 22 Закону України Про відпустки встановлено, що у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Згідно п.138 Постанови Кабінету міністрів України № 593 від 11.07.2013 року Про затвердження Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами

рядового і начальницького складу, тривалість щорічної основної відпустки для осіб рядового і начальницького складу, які мають вислугу років (у календарному вимірі), обчислену в порядку, передбаченому для призначення пенсій особам рядового і начальницького складу до 10 років, становить 30 календарних днів, від 10 до 15 років - 35 календарних днів, від 15 до 20 років - 40 календарних днів, 20 і більше років - 45 календарних днів.

Відповідно до ч. 1 ст. 130 КЗпП України, працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов`язків.

Згідно зі ст. 132 КЗпП України, за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов`язків, працівники, крім працівників, що є посадовими особами, з вини яких заподіяно шкоду, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку.

Пункт 3 ст. 127 КЗпП України також передбачає відрахування із заробітної плати при відшкодуванні шкоди, завданої з вини працівника підприємству, установі, організації у порядку, передбаченому ст. 136 КЗпГІ України.

Стаття 136 КЗпП України, передбачає покриття шкоди шляхом відрахування із заробітної плати працівника.

В частині 3 цієї статті зазначено, що в інших випадках покриття шкоди провадиться шляхом подання власником або уповноваженим ним органом позову до суду.

Згідно п.154 Постанови Кабінету міністрів України № 593 від 11.07.2013 року Про затвердження Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу, у разі звільнення особи рядового і начальницького складу із служби (крім звільнення через службову невідповідність, у зв`язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення спеціального звання чи позбавлення права займати певні посади, у зв`язку з набранням законної сили рішенням суду щодо притягнення до відповідальності за адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права обіймати посади або займатися діяльністю, що пов`язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, у зв`язку з позбавленням спеціального звання в дисциплінарному порядку, а також у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту особою рядового і начальницького складу) та невикористання нею щорічної основної відпустки за її бажанням надається невикористана відпустка з подальшими звільненням її із служби.

Згідно до положень п. 24 Пленуму Верховного суду України Про практику застосування судами законодавства про оплату праці № 13 від 24.12.1999 року роботодавець може звернутися до суду з вимогами, в тому числі, про повернення суми за невідпрацьовані дні використаної працівником відпустки стосовно до правил ч.2 ст. 233 КЗпП України протягом одного року з дня виникнення права на відрахування відповідних сум.

З урахування вищевикладеного суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

На підставі ст. 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, а саме: судового збору у розмірі 1762 грн. 00 коп..

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 263, 264, 265, 268, 280-289 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України в Донецькій області до ОСОБА_1 про стягнення сум заборгованості за невідпрацьовану але використану відпустку та відшкодування шкоди - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 на користь 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області (код ЄДРПОУ 38311831, р/р 35219078083202, банк одержувача: Державна казначейська служба України м. Київ, МФО: 820172) суми заборгованості за дні відпустки, що були використані в рахунок тієї частини календарного року, яка залишилася після звільнення особи рядового і начальницького складу у розмірі 5097 (п`ять тисяч дев`яносто сім) гривень 12 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , на користь 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області (код ЄДРПОУ 38311831, р/р 35219078083202, банк одержувача: Державна казначейська служба України м. Київ, МФО: 820172) суму заподіяної шкоди у розмірі 1817 (одна тисяча вісімсот сімнадцять) гривень 31 копійка.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , на користь 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області (код ЄДРПОУ 38311831, р/р 35219078083202, банк одержувача: Державна казначейська служба України м. Київ, МФО: 820172) на користь 11 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області (код ЄДРПОУ 38311831) судові витрати у вигляді сплаченого судового збору у розмірі 1762 гривні 00 копійок.

Рішення може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду, шляхом подачі апеляції протягом 30-ти днів після проголошення рішення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п.15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Н.В. Писанець

Дата ухвалення рішення26.06.2019
Оприлюднено10.09.2019
Номер документу84105794
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення сум заборгованості за невідпрацьовану але використану відпустку та відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —221/8877/18

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Писанець Н. В.

Рішення від 26.06.2019

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Писанець Н. В.

Ухвала від 12.04.2019

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Писанець Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні