Рішення
від 05.09.2019 по справі 333/6695/18
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/6695/18

Пр. № 2/333/603/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2019 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Наумової І.Й.,

за участю секретаря судового засідання: Кунець В.В.,

представника позивача: Маловічко О.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом ОБЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ ЄВРОПЕЙСЬКА-32 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з утримання багатоквартирного будинку, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСББ ЄВРОПЕЙСЬКА-32 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з утримання багатоквартирного будинку (з урахуванням уточненого позивачем позову), посилаючись на те, що відповідач є співвласником будинку АДРЕСА_1 , в зв`язку з чим зобов`язаний нести витрати по утриманню даного будинку відповідно до статуту ОБЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ ЄВРОПЕЙСЬКА-32 , утвореного співвласниками даного будинку. Свої зобов`язання щодо оплати витрат на утримання будинку, закріплені в статуті ОСББ ЄВРОПЕЙСЬКА-32 , відповідач не виконує, внаслідок чого утворилась заборгованість по невнесеним внескам по оплаті вищевказаних витрат, за період з 01.09.2016 р. по 01.11.2018 р., у розмірі 3497,55 грн. Позивач просить стягнути з відповідача дану заборгованість та витрати понесені позивачем на сплату судового збору за пред`явлення цього позову у розмірі 1921 грн.

Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 11.01.2019 р. відкрито провадження по даній справі та призначений її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження. Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 18.06.2019 р. прийняті до розгляду уточнені позовні вимоги, в яких позивачем виключено ОСОБА_2 з числа відповідачів та пред`явлені позовні вимоги лише до ОСОБА_1 .

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про час, дату та місце слухання справи повідомлявся, на судові повістки направлені на зареєстровану адресу місця проживання відповідача повернулись до суду з причин відсутній вдома , за не запитом , тому з урахуванням положень п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України відповідач ОСОБА_1 про час, дату та місце слухання справи повідомлений. Відзиву на позов, будь-які інші заяви, клопотання від відповідача до суду не надходили, причини його неявки до суду не відомі.

Відповідно до ч.1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи, що існують всі умови, передбачені ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд ухвалив про заочний розгляд справи, за відсутності відповідача на підставі наявних в справі доказів.

Суд, вислухав пояснення представника позивача, дослідив матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ЄВРОПЕЙСЬКА-32 включений до Єдиного державногореєстру підприємствта організаційУкраїни, є юридичноюособою і діє на підставі статуту, затвердженого загальними зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (5-12).

Відповідно до п.1 Розділу І Статуту, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ЄВРОПЕЙСЬКА-32 створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку №32, що розташований за АДРЕСА_1 відповідно до Закону України Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку .

Згідно з Розділу ІІІ Статуту, сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників. Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів встановлюється пропорційно до загальної площі квартири, що перебувають у його власності.

Рішеннями загальних зборів ОСББ ЄВРОПЕЙСЬКА-32 від 18.06.2016 р. та від 01.04.2018 р. встановлені тарифи по оплаті внесків на утримання вищевказаного будинку у розмірі 4 грн. за один квадратний метр з 01.09.2016 р. та 4,50 грн. з 01.04.2018 р.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_2 та співвласником даного багатоквартирного будинку.

В порушення положень статуту ОСББ ЄВРОПЕЙСЬКА-32 відповідач не здійснює внески по оплаті послуг на утримання даного будинку, внаслідок чого виникла заборгованість у розмірі 3497,55 грн. за період з 01.09.2016 р. по 01.11.2018 р., що підтверджується розрахунком заборгованості, наданого позивачем.

Відповідно до положень ст.10, ст.15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, в тому числі, визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників. Співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

На підставі ч.1 ст.17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Згідно з ч. 6 ст. 21 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги щодо стягнення заборгованості по оплаті внесків на утримання будинку обґрунтовані і підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, так як судове рішення ухвалюється у повному обсязі на користь позивача, понесені ним і документально підтверджені судові витрати підлягають стягненню з відповідачів.

Відповідно ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Дана позовна заява пред`явлена до суду у 2018 р.

Відповідно до ст. 7 Закону України Про державний бюджет на 2018 р. прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2018 року становить 1762 гривні.

Згідно ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ставка судового збору за пред`явлення позовних вимог майнового характеру для юридичних осіб становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи ціну позову - 3497,55 грн., судовий збір за пред`явлення даного позову складає 1762 грн. Позивачем судовий збір сплачений в більшому розмірі - 1921 грн. Таким чином з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати на сплату судового збору у розмірі1762 грн., в іншій частині позовні вимоги не підлягають задоволенню. Позивач не позбавлений можливості звернутись до суду з клопотанням про повернення переплаченого судового збору в порядку передбаченому ст. 7 Закону України Про судовий збір .

Керуючись ст. ст. 141, 263-265, 279, 280-281, 284, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОБЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ ЄВРОПЕЙСЬКА-32 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку - задовольнити частково.

Стягнути зі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ ЄВРОПЕЙСЬКА-32 (ЄДРПОУ 40577020, п.р. НОМЕР_1 ПАТ КБ ПРИВАТБАНК , ЭДРПОУ 40577020; МФО 313399) заборгованість за утримання багатоквартирного будинку у розмірі 3497,55 грн. та витрати на сплату судового збору у розмірі 1762,00 грн. Всього на суму 5259,55 грн. (п`ять тисяч двісті п`ятдесят дев`ять гривень 55 копійок).

В задоволенні іншої частини заявлених позовних вимог - відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду позивачем може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складений 09.09.2019 р.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя І.Й. Наумова

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено10.09.2019
Номер документу84109847
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —333/6695/18

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Рішення від 05.09.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 11.01.2019

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні