Ухвала
від 09.09.2019 по справі 483/740/19
ОЧАКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 483/740/19

Провадження № 1-кс/483/635/2019

У Х В А Л А

про призначення експертизи

09вересня 2019року м. Очаків

Слідчий суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 розглянувши клопотання слідчого СВ Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 по кримінальному провадженню № 42019151030000031, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 Кримінального Кодексу України про призначення судової будівельно-технічної експертизи,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 звернувся до Очаківського міськрайонного суду Миколаївській області із клопотанням про призначення судової будівельно-технічноїекспертизи по кримінальному провадженню №42019151030000031.

Своє клопотання слідчий обґрунтовував тим, що ним здійснюється досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що по протяжності з боку с. Козирка до меж с. Благодатне Очаківського району області, автомобільна дорогам місцевого значення О151702 (Нечаяне-Очаків) - Благодатне - Козирка км 0-+000 - км 22+600 ознак будь-яких ремонтних робіт не має, для пересування легковим транспортом є майже непридатною. На переважній більшості протяжності вказаної дорогирух зі швидкістю понад 20-30 км/год не можливий через незадовільний стан дорожнього полотна, що являє собою глинисте покриття із ямами, вибоїнами тощо. В той же час, 12 жовтня 2018 року за Nо26/ДП між управлінням інфраструктури Миколаївської обласної державної адміністрації та ТОВ «Миколаївавтодор» укладено договір надання послуг з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О151702 (Нечаяне-Очаків) - Благодатне - Козирка км 0+000 - км 22+600. Договірна ціна вказаного договору становить 4 016 365,00 грн. Згідно п. 2.6 вказаного договору, підрядник гарантує виконання робіт належної якості та гарантійний строк експлуатації об`єкта 1 рік з моменту прийняття наданих послуг. Відповідно до даних, наявних на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, замовником здійснено оплату, а виконавцем за вище зазначеним договором отримано кошти на загальну суму 3 929 667,60 грн. Вказане свідчить про привласнення службовими особами ТОВ «Миколаївавтодор» грошових коштів державного бюджету при виконанні робіт по договору №о26/ДП від 12 жовтня 2018 року з надання послуг з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О151702 (Нечаяне-Очаків)- Благодатне - Козирка км 0+000 - км 22+600, вчиненого із використанням їх службового становища.

12 жовтня 2018 року у м. Миколаєві між управління інфраструктури Миколаївської обласної державної адміністрації в особі в.о. начальника управління ОСОБА_3 , та ТОВ «Миколаївавтодор» в особі директора ОСОБА_4 , укладено до говір № 26/ДП про здійснення поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О151702 (Нечайне-Очаків) - Благодатне-Козирка км 0+000 - км 22+600 Очаківського району. Миколаївської області (45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг, вирівнювання поверхонь) з терміном виконання робіт по 30 листопада 2018 рік.

12 жовтня 2018 року договір 26/ДП було підписано двома сторонами, а саме: замовник (управління інфраструктури Миколаївської обласної державної адміністрації) та підрядником (ТОВ «Миколаївавтодор») з дотриманням чітких умов, що викладені у даному договорі.

Таким чином, в період часу з моменту підписання договору 12 жовтня 2018 року по строк закінчення даного договору відповідно до останнього 30 листопада 2018 року ТОВ «Миколаївавтодор» почав здійснювати поточний дрібний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О151702 (Нечайне-Очаків) - Благодатне-Козирка км 0+000 - км 22+600 Очаківського району, Миколаївської області (45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг, вирівнювання поверхонь).

12 серпня 2019 року на підставі ухвали слідчого судді Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області справа був проведений тимчасовий доступ за адресою юридичної особи ТОВ «Миколаївавтодор», у м. Миколаєві, по вул. Новозаводській, 34 в ході якого було вилучено ряд документів щодо проведення ремонтних робіт на зазначеній дорозі.

Посилаючись на те, що з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження кримінального провадження, для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, слідчий просив призначити судову будівельно-технічну експертизу з метою визначення відповідності виконаних будівельних робіт та побудованих об`єктів нерухомого майна проектно-технічній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництв, до проведення якої залучити експерта Миколаївського НДЕКЦ МВС України.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України, особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Згідно з ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши документи, що додані до клопотання, дійшов наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно доч.ч.1,2ст.242КПК України,експертиза проводитьсяекспертною установою,експертом абоекспертами,за дорученнямслідчого суддічи суду,наданим заклопотанням стороникримінального провадженняабо,якщо дляз`ясування обставин,що маютьзначення длякримінального провадження,необхідні спеціальнізнання.Не допускаєтьсяпроведення експертизидля з`ясуванняпитань права.

Відповідно доч.ч.6,7ст.244КПК України,слідчий суддязадовольняє клопотання,якщо особа,яка звернуласяз відповіднимклопотанням,доведе,що длявирішення питань,що маютьістотне значеннядля кримінальногопровадження,необхідне залученняексперта. Слідчийсуддя самостійновизначає експерта,якого необхіднозалучити,або експертнуустанову,якій необхіднодоручити проведенняекспертизи. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Подане слідчим клопотання відповідає вимогам ч. 1 ст. 244 КПК України, матеріали клопотання (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, копія рапорту, копія звіту про виконання договору, копія протоколу огляду місця події, копія ухвали слідчого судді, копія протоколу доступу до речей і документів, копія опису речей і документів, копія договорів, копія додаткової угоди, копія акту виконаних робіт, копія загального журналу робіт, копія актів) містять достатні дані про здійснення СВ Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області досудового розслідування вказаного вище кримінального провадження.

Враховуючи викладене, а також ту обставину, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження необхідні спеціальні знання, дійшов висновку, що клопотання слідчого СВ Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 84, 93, 242-244, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СВ Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 по кримінальному провадженню № 42019151030000031 про призначення судової будівельно-технічноїекспертизи задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 42019151030000031 судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити експерту Миколаївського НДЕКЦ МВС України.

На вирішення експерту поставити такі питання:

1. Чи відповідають виконані будівельні роботи проектній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва?

2. Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

3. Чи відповідають об`єкт будівництва (дорога) проектно-технічній документації на їх будівництво (поточний дрібний ремонт) та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва. Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

4. Який перелік та об`єми фактично виконаних будівельних робіт з ремонту дороги?

5. Яка вартість фактично виконаних робіт з поточного дрібного ремонту, об`єкту будівництва?

6. Чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних робіт з ремонту дороги обсягам та вартості, визначеним проектно-технічної або первинною звітною документацією з будівництва?

7. Який вид будівництва (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт тощо) фактично виконаний на об`єкті?

8 Який ступінь будівельної готовності незавершеного будівництвом об`єкта?

Для дослідженняексперту надати матеріали кримінального провадження № 42019151030000031 у повному обсязі.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Виконання всіх клопотань, що будуть виникати з приводу проведення експертизи, покласти на слідчого СВ Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 .

Висновок експерта надати слідчому СВ Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 .

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу84116467
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення судової будівельно-технічної експертизи

Судовий реєстр по справі —483/740/19

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Куцаров В. І.

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Чаус Л. В.

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Рак Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні