Рішення
від 09.09.2019 по справі 910/8187/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

09.09.2019Справа № 910/8187/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В. розглянувши матеріали справи

за позовом Акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк

до Товариства з обмеженою відповідальністю Пром Маркет , ОСОБА_1

про стягнення 103280,10 грн

Без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

У черні 2019 року Акціонерне товариство Комерційний банк Приватбанк звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Пром Маркет та ОСОБА_1 про стягнення 103280,10 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю Пром Маркет не виконало взятих на себе зобов`язань за Договором банківського обслуговування від 26.06.2018, в частині своєчасного повернення кредитних коштів та сплати процентів за користування кредитом, внаслідок чого станом на 24.05.2019 за ним утворилась заборгованість за кредитом в розмірі 103280,10 грн, яку просить стягнути позивач.

Разом з тим, оскільки 26.06.2018 між Публічним акціонерним товариством Комерційним банком Приватбанк та ОСОБА_1 було укладено Договір поруки №POR1529997668368, відповідно до умов якого остання поручиась за виконання зобов`язань ТОВ Пром Маркет за спірним Договором банківського обслуговування від 26.06.2018, позивач просить стягнути на свою користь заборгованість за кредитом в розмірі 103280,10 грн солідарно з відповідача-1 та відповідача-2.

У зв`язку з тим, що відповідач 2 - ОСОБА_1 є фізичною особою, 27.06.2019 Господарським судом міста Києва було надіслано запит №910/8187/19 до Відділу з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Деснянської районної державної адміністрації, з метою встановлення зареєстрованого місця проживання вищевказаної особи.

24.06.2019 через загальний відділ діловодства Господарського суду міста Києва надійшов лист-відповідь про надання інформації щодо місця реєстрації №102/30/1741 від 05.07.2019, у якому Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація підтвердила дійсне місце проживання ОСОБА_1 .

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.07.2019 відкрито провадження у справі та постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, визначено відповідачам строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали, але не пізніше 22.07.2019, для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, але не пізніше 01.08.2019 та для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив, але не пізніше 09.08.2019. Позивачу визначено строк для подання відповіді на відзив протягом 5 днів з дня його отримання, але не пізніше 05.08.2019.

З метою повідомлення відповідачів про розгляд справи судом та про їх право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі від 10.07.2019 була направлена судом рекомендованими листами з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідачів.

Станом на дату розгляду справи на адресу Господарського суду міста Києва повернулось повідомлення про вручення поштового відправлення відповідачу-1 №0103051136202 з відміткою про вручення конверту представнику 18.07.2019.

В силу положення пункту 3 частини 6 статті 242 Господарського суду міста Києва, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення, вважається днем вручення відповідачу ухвали суду про відкриття провадження у справі.

Частиною 7 вказаної статті Кодексу визначено, що якщо копію судового рішення вручено представникові, вважається, що його вручено й особі, яку він представляє.

Разом з тим, станом на дату розгляду справи на адресу Господарського суду міста Києва повернувся поштовий конверт №0103051136199 адресований відповідачу-2 із відміткою про повернення у зв`язку із закінченням терміну зберігання.

В силу положення пункту 5 частини 6 статті 242 Господарського суду міста Києва, день невдалої спроби вручення поштового відправлення за адресою місцезнаходження відповідача, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачу ухвали суду про відкриття провадження у справі.

Також Господарський суд зазначає, що відповідачі не були позбавлені права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалою про відкриття провадження у справі від 10.07.2019 у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Суд вказує про те, що відповідачі не були обмежені у своїх процесуальних правах надати відзив через канцелярію суду або шляхом його направлення на адресу суду поштовим відправленням, відтак, приймаючи до уваги, що відповідачі у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подали до суду відзиву на позов, а відтак не скористались наданими їм процесуальними правами, з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору, суд дійшов висновку, що наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення у відповідності до ч.9 ст.165, ч.2 ст.178, ч.1 ст.202 Господарського процесуального кодексу України, а неподання відповідачами відзиву на позов не перешкоджає вирішенню справи по суті за наявними в ній матеріалами.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 26.06.2018 Товариство з обмеженою відповідальністю Пром Маркет , з однієї сторони та Акціонерне товариство Комерційний банк Приватбанк (банк) з другої сторони уклали кредитний договір №б/н, за яким позичальник приєднався до Умов та правил надання послуги КУБ шляхом підписання анкети-заявки, з умовами кредиту - строковий договір, розмір кредиту - визначається Приватбанком, вказується у профайлі позичальника на сайті kub.pb.ua, строк кредиту - 12 місяців з моменту видачі коштів; проценти (комісія) за користування кредитом: 2% в місяць від початкового розміру кредиту (п.п.1.2-1.4 Договору).

У п.1.5 Договору вказано, що порядок погашення заборгованості за кредитом: щомісяця рівними частинами до календарного числа місяця, в який було здійснено видачу коштів.

Анкету-заяву про приєднання до Умов та Правил надання послуги КУБ підписано із використанням електронного цифрового підпису відповідача, відповідно до якої позичальник приєднався до розділу 3.2.8 Умов та правил надання банківських послуг, які розміщені на офіційному веб-сайті АТ КБ Приватбанк http://privatbank.ua.

За умовами п.3.2.8.1 Умов та Правил надання кредиту Кредит КУБ передбачено, що банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту Кредит КУБ для фінансування поточної діяльності клієнта, в обмін на зобов`язання клієнта по поверненню кредиту, сплати відсотків, комісії та ін. винагород в обумовлені цим договором терміни. Кредитування клієнта здійснюється в межах встановленого банком ліміту кредитування, про який банк повідомляє клієнта через встановлені канали комунікацій. Умови кредиту (сума кредиту, відсотки за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати) вказуються в Заяві про приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг (далі - Заява).

Клієнт приєднується до послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом заяви в системі Приват24 або в сервісі Папка24 або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору.

Кредит також може надаватися шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари і послуги, придбані клієнтом через інтернет-платформу ПриватМаркет (https://privatmarket.ua).

Надання кредитів в рамках послуги здійснюється на умовах: банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту терміновий кредит в обмін на зобов`язання клієнта по поверненню кредиту, сплати відсотків, комісій та винагород. Відсоткова ставка за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, їх кількість і дати їх здійснення вказуються в заяві. Заява на приєднання до послуг в системі Приват24 або в сервісі Папка24 або іншим шляхом підписується електронним підписом, є способом укладення кредитного договору в електронному вигляді (п.3.2.8.3 Умов та Правил надання кредиту Кредит КУБ ).

Повернення кредиту здійснюється щомісячно шляхом забезпечення клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених в заяві. Для позичальників, які працюють в сегменті агро-бізнесу, може бути встановлений окремий порядок погашення, передбачає погашення основного боргу тільки 6 останніх місяців користування кредитом. Банк здійснює договірне списання грошей з поточного рахунку клієнта в терміни і розмірах, передбачених умовами кредитного договору. Остаточний термін погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту. Згідно ст. 212, 651 ЦКУ при порушенні клієнтом будь-якого із зобов`язань, передбачених цим Договором, банк на свій розсуд, починаючи з дев`яносто першого дня порушення будь-якого із зобов`язань, вправі змінити умови договору, встановивши інший термін повернення кредиту. При цьому банк направляє клієнту повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту (банк здійснює інформування клієнта на свій вибір або письмово, або через встановлені засоби електронного зв`язку банку і клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms-повідомлення чи інших). У разі непогашення заборгованості за цим Договором в термін, зазначений у повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня з дати, зазначеної в повідомленні вважається простроченою. У разі погашення заборгованості в період до закінчення 90 днів (включно) з моменту порушення будь-якого із зобов`язань, терміном повернення кредиту є дата останнього платежу (п.3.2.8.3.1 Умов та Правил надання кредиту Кредит КУБ ).

За умовами п.3.2.8.3.2 вказаних Умов зазначено, що за користування послугою клієнт платить щомісяця відсотки за користування кредитом в розмірі, зазначені в заяві та тарифах. Датами сплати відсотків є дати сплати платежів, зазначені в заяві. При несплаті відсотків в зазначений термін вони вважаються простроченими (крім випадків розірвання Договору відповідно до п.3.2.8.6.2).

При порушенні клієнтом будь-якого грошового зобов`язання позичальник сплачує банку відсотки за користування кредитом в розмірі, встановленому в заяві. У разі порушення клієнтом будь-якого грошових зобов`язань і при реалізації права банку, передбаченого п.3.2.8.3.1, клієнт сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня за кожний календарний день прострочення.

Клієнт доручає банку щомісячно в терміни, зазначені в заяві, здійснювати договірне списання з його рахунків, відкритих в Приватбанку, на погашення заборгованості за послуги в кількості і розмірі, зазначеному в кредитному договорі.

Якість послуги має відповідати законодавству України, нормативним актам Національного банку України, що регулюють кредитні відносини (п.3.2.8.3.3 Умов та Правил надання кредиту Кредит КУБ ).

Умови та Правила надання банківських послуг Кредит КУБ чинні на момент надання відповідачу кредитного ліміту 26.06.2018 року в сумі 300000 грн.

Згідно п.3.2.8.5.2 Умов та Правил надання кредиту Кредит КУБ передбачено, що клієнт зобов`язаний оплатити щомісячні відсотки за користування кредитом відповідно до п.3.2.8.3.2.

Розрахунок і нарахування відсотків за користування кредитом здійснюється в терміни, визначені в заяві, кожного наступного місяця з дати списання коштів з позикового рахунку і проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом на суму залишку заборгованості по кредиту. Розрахунок відсотків у вигляді щомісячної комісії проводиться банком на наступний день після отримання клієнтом кредиту або дня погашення чергової частини боргу, а нарахування відсотків у вигляді щомісячної комісії проводиться банком в день погашення чергової частини боргу або в дату погашення клієнтом заборгованості до такого дня (п.3.2.8.9.6 Умов та Правил надання кредиту Кредит КУБ ).

За умовами п.3.2.8.9.7 Умов та Правил надання кредиту Кредит КУБ вказано, що нарахування прострочених відсотків здійснюється щодня, при цьому відсотки розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не враховується.

Пунктом 3.2.8.10.7 Умов та Правил надання кредиту Кредит КУБ передбачено, що надання послуги здійснюється з моменту подачі клієнтом в банк заяви на приєднання Умов та Правил надання банківських послуг.

Частиною першою статті 1054 Цивільного кодексу України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною першою статті 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 611 ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Пунктом 3.8.10.1 Умов визначено, що у разі порушення клієнтом будь-якого із зобов`язань щодо сплати комісії за користування кредитом, передбаченої пунктами 3.2.8.3.2, 3.2.8.3.1 цього договору, термінів повернення кредиту, передбачених пунктами 3.2.8.9, 3.2.8.3.1, 3.2.8.3.2 цього договору, клієнт сплачує банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який нараховується пеня ( у % річних) від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Матеріалами справи підтверджується та відповідачами не спростовано, що позивач виконав свої договірні зобов`язання, надавши відповідачу-1 кредитний ліміт у сумі 300000 грн, вказане підтверджується наявними в матеріалах справи виписками з рахунку.

Відповідач-1 суму заборгованості в добровільному порядку не сплатив, внаслідок чого станом на 24.05.2019 за ним рахується заборгованість на загальну суму 103280,10 грн, а саме: 94360,04 грн заборгованості за кредитом; 1589,44 грн заборгованості за відсотками, 6000 грн заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії а також 1330,62 грн пені за несвоєчасне виконання зобов`язань за договором.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок заборгованості по кредиту та заборгованості за процентами, судом встановлено, що вказані розрахунки є арифметично вірними та здійснені позивачем у відповідності до умов укладеного між сторонами договору та вимог чинного законодавства.

Разом з тим, судом встановлено, що в забезпечення вищевказаного кредитного договору 26.06.2018 року між Акціонерним товариством Комерційний банк Приватбанк (кредитор) та ОСОБА_1 (поручитель) було укладено Договір поруки №POR1529997668368, предметом якого (п.1.1 Договору поруки) є надання поруки поручителем перед кредитором за виконання Товариством з обмеженою відповідальністю Пром Маркет , далі - боржник зобов`язань за угодами- приєднання до: розділу 3.2.8 Кредит КУБ умов та правил надання банківських послуг, далі угода 1, по сплаті: а) процентної ставки за користування кредитом: - за період користування кредитом згідно угоди 1 - 2.0% (два) відсотка від суми кредиту щомісяця; - за період користування кредитом згідно з пп.3.2.8.5.3 Угоди 1 - 4,0% (чотири! відсотки від суми кредиту щомісяця; б) кредиту в розмірі, що вказаний у угоді 1.

Якщо під час виконання угоди 1 зобов`язання боржника, що забезпечені цим договором збільшуються, внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладанні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за угодою 1 в розмірі таких збільшень. додаткових узгоджень про такі збільшення з поручителем не потрібні.

Договір поруки підписано уповноваженими особами та скріплено печаткою позивача.

Відповідно до частини першої статті 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником.

Частинами першою та другою статті 554 ЦК України передбачено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

22.05.2019 Банк надіслав на адреси відповідачів претензію №30.1.0.0/2-IGRK2KUB0W949 від 15.05.2019 з вимогою погасити заборгованість, яка була залишена відповідачами без відповіді та задоволення.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з частиною другою статті 193 Господарського кодексу України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

З матеріалів справи вбачається, що позивач виконав свої договірні зобов`язання за Договором, надавши відповідачу-1 кредитний ліміт, проте, позичальник не виконав взяті на себе зобов`язання, внаслідок чого утворилася заборгованість перед Банком.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно із ч.2-3 ст.13 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Частиною 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст.86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачами не надано суду жодних доказів, на спростування викладених у позові обставин.

На підставі викладеного, враховуючи положення ст.129 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідачів в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.13, 73, 74, 76, 77, 86, 129, ст.ст.232, 233, 237, 238, 240, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю Пром Маркет (03048, м. Київ, вул. І. Пулюя, буд. 2, кв. 272; ідентифікаційний код 36241485) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 , індивідуальний податковий номер НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1-Д; ідентифікаційний код 14360570) 94360 (дев`яносто чотири тисячi триста шістдесят) грн. 04 коп. заборгованості за кредитом, 1589 (одна тисяча п`ятсот вісімдесят дев`ять) грн. 44 коп. заборгованості за відсотками, 6000 (шість тисяч) грн. заборгованості по комісії, 1330 (одна тисяча триста тридцять) грн. 62 коп. пені, а також витрати зі сплати судового збору в розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено: 09.09.2019

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено10.09.2019
Номер документу84123159
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8187/19

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Рішення від 09.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні