Рішення
від 09.09.2019 по справі 607/17330/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.09.2019 Справа №607/17330/19

м. Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Вийванко О. М.

за участю секретаря с/з Стрілкової М. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації, Вань ОСОБА_2 про скасування державної реєстрації прав, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації, ОСОБА_3 про скасування державної реєстрації прав.

В обґрунтування позовних вимог позивачем викладено обставини, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_4 , після її смерті відкрилася спадщина яку він прийняв. За життя ОСОБА_4 успадкувала 1/6 частину домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 , після смерті свого чоловіка ОСОБА_5 , про що було видано 22.11.2011 Тернопільською районною державною нотаріальною конторою свідоцтво про право на спадщину за законом, ВРП №041350, та зареєстровано в реєстрі за №2251. Інша 1/6 частина будинку, після смерті ОСОБА_5 , належить ОСОБА_3 , однак свідоцтва про право на спадщину він не отримував. Під час оформлення спадщини після смерті ОСОБА_4 йому стало відомо, що 1/6 частина домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 , на підставі видано 22.11.2011 Тернопільською районною державною нотаріальною конторою свідоцтво про право на спадщину за законом, ВРП №041350, та зареєстровано в реєстрі за №2251, зареєстровано за ОСОБА_3 , що є порушенням її прав.

У зв`язку з недосягненням згоди щодо досудового врегулювання спору, з підстав викладених у позові, позивач просить позов задовольнити та скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень номер витягу №32759965 від 03 січня 2012 року, про реєстрацію приватної власності за ОСОБА_3 на домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні представник позивача зміст позовних вимог підтримав з підстав та обґрунтувань, викладених у позові, та просить його задовольнити.

Представник відповідача Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації відзиву не подав, у судове засідання не з`явився, однак подав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Відповідач ОСОБА_3 відзиву не подав, у судове засідання не з`явився, однак подав заяву про визнання позову та розгляду справи у його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 ЦПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, зобов`язанні повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суд про причини неявки вважається, що сторони та інші особи, які беруть участь у справі, не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Приймаючи до уваги вимоги ч. 4 ст. 223 ЦПК України, суд вважає, що відповідач повідомлений належним чином і повторно не з`явився у судове засідання, а тому суд може вирішувати справу на підставі наявних у ній даних та доказів.

При розгляді справи судом учасниками справи подано заяви та клопотання та судом було вчинено інші процесуальні дії, зокрема.

Ухвалою суду відкрито провадження у справі.

Заслухавши пояснення позивача, свідка, перевіривши та оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно із статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути визнання правочину недійсним.

Відповідно до статті 20 ЦК України право на захист особа здійснює на свій розсуд. Нездійснення особою права на захист не є підставою для припинення цивільного права, що порушене, крім випадків, встановлених законом.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба позивача ОСОБА_4 , що стверджується свідоцтвом про смерть, серія НОМЕР_1 .

Після її смерті відкрилася спадщина на 5/6 частини домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

ОСОБА_1 звернувся із заявою про прийняття спадщини за заповітом від 12.04.2019 до Тернопільської районної державної нотаріальної контори.

Під час оформлення спадкових прав позивачем було виявлено, що успадкувана ОСОБА_4 1/6 частина домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 , після смерті свого чоловіка ОСОБА_5 , зареєстрована за ОСОБА_3 .

Як вбачається із свідоцтва про право на спадщину за законом, ВРП №041350, та зареєстровано в реєстрі за №2251, яке видано ОСОБА_4 22.12.2011 Тернопільською райдержнотконторою, ОСОБА_4 успадкувала 1/6 частину домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_5 Вказана спадщина підлягає державній реєстрації у Тернопільському районному бюро технічної інвентаризації.

Відповідно до витягу про державну реєстрацію прав №32759965 від 03.01.2012, 1/6 частина домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 , зареєстрована за ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, ВРП №041350, та зареєстровано в реєстрі за №2251, 22.12.2011 видане Тернопільською райдержнотконторою.

Спірні правовідносини регулюються Законом України від 01 липня 2004 року № 1952-ІV Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - Закон № 1952-ІV).

Преамбулою Закону № 1952-IV передбачено, що цей Закон визначає правові, економічні, організаційні засади проведення державної реєстрації речових та інших прав, які підлягають реєстрації за цим Законом, та їх обтяжень і спрямований на забезпечення визнання та захисту державою цих прав, створення умов для функціонування ринку нерухомого майна.

Зазначений Закон регулює відносини, пов`язані з державною реєстрацією прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Згідно з частиною тринадцятою статті 15 Закону №1952-IV порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлює Кабінет Міністрів України.

Постановою від 25 грудня 2015 року № 1127 Кабінет Міністрів України затвердив Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - Порядок), який визначає процедуру проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, перелік документів, необхідних для її проведення, права та обов`язки суб`єктів у сфері державної реєстрації прав, а також процедуру взяття на облік безхазяйного нерухомого майна.

Пунктами 6, 7 Порядку передбачено, що державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб`єкта державної реєстрації прав або нотаріуса. Для державної реєстрації прав заявник подає оригінали документів, необхідних для відповідної реєстрації, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав. У разі коли оригінали документів, необхідних для державної реєстрації прав, відповідно до законодавства залишаються у справах державних органів, органів місцевого самоврядування, що їх видають, заявник подає копії документів, оформлені такими органами відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо: заява про державну реєстрацію прав подана неналежною особою.

Згідно частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно вимог статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і впоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, права і свободи людини і громадянина захищаються і судом.

Частинами першою-другою статті 319 Цивільного кодексу України встановлено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

За приписами статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Враховуючи, що свідоцтво про право на спадщину за законом, ВРП №041350, та зареєстровано в реєстрі за №2251, 22.12.2011 видане Тернопільською райдержнотконторою ОСОБА_4 на 1/6 частину домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 , суд приходить до висновку про неправомірність рішення державного реєстратора, з тих підстав, що ОСОБА_3 не видавалося 22.12.2011 Тернопільською райдержнотконторою свідоцтво про право на спадщину за законом, ВРП №041350, та зареєстровано в реєстрі за №2251, а тому відсутні підстави для прийняття рішення Державним реєстратором Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень номер витягу №32759965 від 03 січня 2012 року, про реєстрацію приватної власності за ОСОБА_3 на 1/6 частину домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

За таких обставин, слід скасувати рішення Державного реєстратора Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень номер витягу №32759965 від 03 січня 2012 року, про реєстрацію приватної власності за ОСОБА_3 на 1/6 частину домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 258-268, 273, 352-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Задовольнити позовОСОБА_1 до Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації, Вань Ярослава Романовича про скасування витягу про державну реєстрацію прав.

Скасувати рішення Державного реєстратора Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень номер витягу №32759965 від 03 січня 2012 року, про реєстрацію приватної власності за ОСОБА_3 на 1/6 частину домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: с. Чистилів Тернопільського району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідачі: Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації ,місцезнаходження: вул. Д. Нечая, 27, м. Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 03353839 .

ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України НОМЕР_3 .

Повний текст рішення суду складено 09 вересня 2019 року.

Головуючий суддяО. М. Вийванко

Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено11.09.2019
Номер документу84148432
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державної реєстрації прав

Судовий реєстр по справі —607/17330/19

Рішення від 09.09.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 25.07.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні