Ухвала
від 11.09.2019 по справі 922/2882/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"11" вересня 2019 р. м ХарківСправа № 922/2882/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калантай М.В.

розглянувши матеріали

позовної заяви Акціонерного товариства Комерційний Банк "ПриватБанк", м.Київ до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харістком", м.Харків про стягнення 179 228,15грн.

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (надалі - позивач) звернулося до господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харістком" про стягнення 179228,15грн., з яких: 49754,33грн. заборгованості по процентам за користування кредитом, 122969,24грн. пені за несвоєчасність виконання зобов`язань за договором, 6504,58грн. заборгованості по комісії за користування кредитом.

На підтвердження позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за кредитним договором б/н від 25.10.2011.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Відповідно до частини 2 статті 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Частиною 3 статті 162 ГПК України визначено перелік відомостей, які має містити позовна заява, зокрема, зміст позовних вимог; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову тощо.

Стаття 164 ГПК України передбачає, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Належне виконання вищевказаних вимог процесуального законодавства нерозривно пов`язане з якістю виготовлення (оформлення) тексту позовної заяви та доданих до неї доказів.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд зазначає, що позовна заява та додані до неї документи виготовлені в неналежній якості (є частково нечитаємими), оскільки містять ненадруковані або погано надруковані (засвітлені або нечіткі) ділянки тексту, що унеможливлює чітке та однозначне сприйняття їх змісту.

Зокрема, через дефекти друку позовної заяви неможливо чітко визначити всі складові існуючої суми заборгованості та їх розмір, пункти "Умов та правил надання банківських послуг", на які посилається позивач.

Також частково нечитаємим є зміст доданих до позовної заяви "Умов та правил надання банківських послуг", заяви про відкриття поточного рахунку, довідки про розміри встановлених кредитних лімітів, розрахунку заборгованості та інших документів, які перелічені в пунктах 1-12 додатків до позовної заяви.

Такі недоліки в оформленні позовної заяви та доданих до неї документів унеможливлюють надання їм оцінки та правової кваліфікації судом під час вирішення спору.

Наведене свідчить про неналежне виконання позивачем вимог статей 162, 164 ГПК України.

Згідно статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Залишити позовну заяву Акціонерного товариства Комерційний Банк "ПриватБанк" без руху.

Зобов`язати Акціонерне товариство Комерційний Банк "ПриватБанк" протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути виявлені недоліки та надати суду належним чином оформлені (якісно надруковані та читаємі) позовну заяву та додані до неї документи, які зазначені в пунктах 1-12 додатків до позовної заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 11.09.2019.

Суддя М.В. Калантай

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.09.2019
Оприлюднено12.09.2019
Номер документу84156291
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2882/19

Рішення від 24.12.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні