Рішення
від 11.09.2019 по справі 142/321/19
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 142/321/19

Провадження № 2/142/290/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

11 вересня 2019 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

В складі :

Головуючого судді Щерби Н. Л.,

за участю секретаря судового засідання Ласки Л. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в смт. Піщанка Вінницької області

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кукулівської сільської ради Піщанського району Вінницької області про поновлення терміну звернення до суду з питання прийняття спадщини та визнання права власності на майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Кукулівської сільської ради Піщанського району Вінницької області про поновлення терміну звернення до суду з питання прийняття спадщини та визнання права власності на майно, в якому з урахуванням збільшення позовних вимог, просить суд визнати факт його спільного проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в період з 1989 року по день його смерті та визнати за ним право власності на спадкове майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: на земельну частку (пай), загальною площею 2,80 га в умовних кадастрових гектарах, в КСП "Поділля" с. Кукули Піщанського району Вінницької області, загальною вартістю 113219 гривень 84 копійки, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого Піщанською районною державною адміністрацію 21 березня 1997 року. Оригінал сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виадний на ім`я ОСОБА_2 . втрачено та він вважається недійсним, про що зроблено оголошення в газеті "Піщанські вісті" від 22 лютого 2019 року.

Також позивач просить поновити пропущений строк для звернення до суду з питання прийняття спадщини.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що являється спадкоємцем четвертої черги за законом на майно померлого ОСОБА_2 , оскільки проживав з ним більше п`яти років до відкриття спадщини.

Інших спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку в спадковому майні ОСОБА_2 , відповідно до ст. 1241 ЦК України, не має, оскількивін був одиноким, коли ОСОБА_2 захворів, він забрав його проживати до свого домоволодіння, та вони проживали однією сім`єю та разом вели спільне господарство, мали спільні доходи та витрати з 1989 року по день смерті ОСОБА_2 .

При зверненні позивача до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, йому було відмовлено, через пропуск ним шестимісячного строку для прийняття спадщини, відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно та документів, що підтверджують родинні зв`язки із спадкодавцем. А тому, здійснити своє право на спадкування вищезазначеного майна він може лише в судовому порядку.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Гордаш Н. М. в судове засідання не з`явилися, проте від представника позивача на адресу суду надійшло клопотання про розгляд справи без їхньої участі та про підтримання позовних вимог.

Представник відповідача Кукулівської сільської ради Піщанського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, проте на адресу суду від нього надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника відповідача та про визнання позовних вимог.

Відповідно до ч. 2 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, не здійснювалося.

Відповідно до ч.1. ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Згідно ч. 1 ст. 64 ЦПК України, представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріали даної цивільної справи, вивчивши правові норми, що регулюють дані правовідносини, приходить до переконання, що позовну заяву слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Відповідно до абз.3 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року N 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Після його смерті залишилося спадкове майно, а саме: земельна частка (пай), загальною площею 2,80 га в умовних кадастрових гектарах, в КСП "Поділля" с. Кукули Піщанського району Вінницької області, загальною вартістю 113219 гривень 84 копійки, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого Піщанською районною державною адміністрацію 21 березня 1997 року. Оригінал сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виадний на ім`я ОСОБА_3 . втрачено та він вважається недійсним, про що зроблено оголошення в газеті "Піщанські вісті" від 22 лютого 2019 року.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Демидівської сільської ради Чечельницького району Вінницької області № 595 від 07 грудня 2018 року, ОСОБА_1 , 1957 року народження, був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 , з 01 жовтня 1987 року по 22 лютого 2008 року і біля нього проживав його дядько ОСОБА_2 , 1943 року народження без реєстрації з 1989 року по 1995 рік, за яким ОСОБА_1 здійснював догляд.

Як роз`яснено у п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року, №7 Про судову практику у справах про спадкування , при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо .

Таким чином, системний аналіз вищезазначених норм матеріального права та роз`яснень Пленуму Верховного Суду України свідчить про те, що центральною ознакою проживання спадкоємця однією сім`єю зі спадкодавцем є наявність взаємних прав та обов`язків, а також систематичне ведення з ним спільного господарства, тобто прийняття участі у спільних витратах, спрямованих на забезпечення життєдіяльності сім`ї.

Відповідно до статті 1264 Цивільного Кодексу України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що позивач являється спадкоємцем четвертої черги спадкоємців за законом на майно померлого ОСОБА_2 , оскільки проживав разом із спадкодавцем більше п`яти років до дня відкриття спадщини.

Спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку в спадковому майні, відповідно до ст. 1241 ЦК України, не має.

Позивачем пропущено строк звернення до суду з вимогою про визнання права власності, однак його можливо поновити як пропущений з поважної причини.

При зверненні позивача до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, йому було відмовлено, через пропуск ним шестимісячного строку для прийняття спадщини, відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно та документів, що підтверджують родинні зв`язки із спадкодавцем.

Відповідно до Постанови Пленум Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування , якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Також у вказаній постанові зазначено, що за відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

А тому, здійснити своє право на спадкування вищезазначеного майна позивач може лише в судовому порядку.

Зазначене підтверджується: листом Піщанського РВ ДРАЦС ГТУю у Вінницькій області № 1546-16.20-36 від 26 листопада 2018 року (а.с.4), копією оголошення в газеті "Піщанські вісті" від 22 лютого 2019 року (а.с.5), довідкою Відділу у Піщанському районі міжрайонного управління у Крижопільському та Піщанському районах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області № 0-2-0.192-270/185-19 від 03 квітня 2019 року (а.с.6), довідкою виконавчого комітету Демидівської сільської ради Чечельницького району Вінницької області № 595 від 07 грудня 2018 року (а.с.7), роз`ясненням нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.8), ордером (а.с. 9).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом ( ст. 1217 ЦК України). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті ( ст. 1218 ЦК України).

Як передбачено статтею 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

За вказаних обставин, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у зв`язку з визнанням заявлених вимог відповідачем, за наявності законних на те підстав, оскільки це не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 141,206, 258,259,263-265,273,354, 293, 315, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Прийняти визнання позову відповідачем..

Позов ОСОБА_1 до Кукулівської сільської ради Піщанського району Вінницької області про поновлення терміну звернення до суду з питання прийняття спадщини та визнання права власності на майно, задовольнити.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в період з 01 січня 1989 року до дня відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з питання прийняття спадщини.

Визнати за ОСОБА_1 , як за спадкоємцем четвертої черги спадкоємців за законом право власності на майно, яке входить до складу спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: на земельну частку (пай), загальною площею 2,80 га в умовних кадастрових гектарах, в КСП "Поділля" с. Кукули Піщанського району Вінницької області, загальною вартістю 113219 гривень 84 копійки, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого Піщанською районною державною адміністрацію 21 березня 1997 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Піщанський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його підписання до Вінницького апеляційного суду.

Сторони по справі:

позивач - ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_2 , реєстраційний номер картки платника податків НОМЕР_2 ;

відповідач - Кукулівська сільська рада Піщанського району Вінницької області, яка знаходиться по вул. Жовтнева, 11, с. Кукули Піщанського району Вінницької області, Код ЄДРПОУ 04327525.

представник позивача - адвокат Гордаш Надія Миколаївна, повноваження якої підтверджуються ордером серії ВН № 095960.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.09.2019
Оприлюднено12.09.2019
Номер документу84156740
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення терміну звернення до суду з питання прийняття спадщини та визнання права власності на майно

Судовий реєстр по справі —142/321/19

Рішення від 11.09.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 10.06.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні