Рішення
від 11.09.2019 по справі 520/6985/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 вересня 2019 р. справа № 520/6985/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горшкової О.О., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження з повідомлення сторін адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Головне управління ДФС у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути на користь держави кошти з розрахункових рахунків у розмірі суми податкового боргу 156 681,72 гривень з Товариства з обмеженою відповідальністю ТБ Салтівський (податковий номер 31061964), податкова адреса: 61029, м. Харків, шосе Салтівське, буд. 129.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що станом на дату подання позову Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" має податковий борг в загальному розмірі 156 681,72 гривень, який виник відповідно до самостійно визначених податкових зобов`язань з орендної плати з юридичних осіб, земельний податок з юридичних осіб та податку на нерухоме майно та податкових повідомлень-рішень, винесених на підставі актів камеральної перевірки відповідача.

Через канцелярію суду 11.09.2019 року від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без участі уповноваженого представника управління в порядку письмового провадження

Представник відповідача у судове засідання 11.09.2019 року не прибув, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином шляхом направлення ухвали суду та судової повістки на адресу відповідача, зазначену у позові та у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, проте до суду неодноразово повертався конверт з поштовими відмітками про неможливість вручення поштової кореспонденції - "за місцем обслуговування", "за закінченням терміну зберігання". Таким чином, судом вчинено всі дії для повідомлення відповідача про розгляд даної адміністративної справи.

Відповідно до частини 11 статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідач своїм правом не скористався, відзив на адміністративний позов не надав, а відтак з метою дотримання скорочених процесуальних строків розгляду даної категорії справи згідно вимог ст. 258 КАС України, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до п.п.19-1.1.1, 19-1.1.2, 19-1.1.34, 19-1.1.45 п.19-1.1 ст.19-1 Податкового кодексу України контролюючі органи виконують такі функції: здійснюють адміністрування податків, зборів, платежів; контролюють своєчасність подання платниками податків передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплати податків, зборів, платежів; забезпечують визначення в установлених цим Кодексом, іншими законами України випадках сум податкових та грошових зобов`язань платників податків, застосування і своєчасне стягнення сум передбачених законом штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи; звертаються до суду у випадках, передбачених законодавством.

Згідно з пп.20.1.18 та 20.1.19 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право: визначати у порядку, встановленому цим Кодексом, суми податкових та грошових зобов`язань платників податків; застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Відповідно до пункту 46.1 статті 46 Податкового Кодексу України податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов`язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Пунктами 49.1. та 49.2 статті 49 Податкового Кодексу України визначено, що податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків. Платник податків зобов`язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Судом встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" подано до контролюючого органу податкову декларацію з плати за землю № 9022998762 від 15.02.2018 року ( сума заборгованості становить 52869, 51 грн. з орендної плати з юридичних осіб по Холодногірському району та 101788,57 грн. з орендної плати з юридичних осіб по Новобаварському району), податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки № 9024205545 від 17.02.2018 року на суму 828, 15 грн.

Відповідно до пункту 56.11 статті 56 Податкового кодексу України податкове зобов`язання, яке самостійно визначене платником податків, оскарженню не підлягає.

Відповідно до ст. 203 Податкового кодексу України, податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Сума податкового зобов`язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідачем по зазначеним деклараціям податковий борг у строк визначений законом не сплачено.

Крім того, згідно з п.п. 20.1.4, 20.1.18 та 20.1.19 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право проводити відповідно до законодавства перевірки і звірки платників податків (крім Національного банку України), у тому числі після проведення процедур митного контролю та/або митного оформлення; визначати у порядку, встановленому цим Кодексом, суми податкових та грошових зобов`язань платників податків; застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Судом встановлено, що у зв`язку із несплатою боргу по вищевказаним податковим деклараціям, контролюючим органом проведено камеральну перевірку ТОВ "Торгівельний будинок "Салтівський" з питання дотримання граничних термінів сплати узгодженої суми податкових зобов`язань з орендної плати з юридичних осіб за 2018 рік, результати якої оформлені актом від 25.05.2018 року № 7711/20-40-12-13-20/31061964.

Так, на підставі висновків акту перевірки, контролюючим органом винесено податкове повідомлення-рішення № 0107561213 від 04.07.2018 року, яким на Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" накладено штраф у розмірі 714,97 грн.

Також, контролюючим органом проведено камеральну перевірку ТОВ "Торгівельний будинок "Салтівський" з питання дотримання граничних термінів сплати узгоджених сум податкових зобовязань з орендної плати з юридичних осіб за 2018 рік, результати якої оформлені актом від 23.01.2019 року № 232/20-40-56-05-16/31061964.

Так, на підставі висновків акту перевірки, контролюючим органом винесено податкове повідомлення-рішення № 0008445605 від 28.02.2019 року, яким на Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" накладено штраф у розмірі 480, 52 грн.

Вказані рішення направлено контролюючим органом на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" , однак поштові конверти повернулись на адресу податкового органу з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Доказів оскарження чи скасування вказаних вище рішень на день розгляду справи відповідачем не надано, а відтак податковий борг ТОВ "Торгівельний будинок "Салтівський" за податковими деклараціями та податковими повідомленнями-рішеннями є узгодженим.

Окрім того, відповідно до підпункту 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України, пеня нараховується після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов`язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Згідно підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України, нарахування пені розпочинається у день настання строку погашення податкового зобов`язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Як вбачається з даних облікової картки Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський", підприємству нараховано пеню у розмірі 6,73 грн.

Таким чином відповідно до наданого позивачем розрахунку податкового боргу, за Товариством з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" рахується податковий борг у загальному розмірі 156681,72 грн., який складається з орендної плати з юридичних осіб (Холодногірський район) в загальному розмірі 53350,03 грн., орендної плати з юридичних осіб (Новобаварський район) у розмірі 102503,54 грн. та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (Шевченківський район) в загальному розмірі 828,15 грн.

Відповідно до підпункту 57.3 статті 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов`язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов`язаний сплатити нараховану суму грошового зобов`язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов`язання платник податків зобов`язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Пунктом 59.1 статті 59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

У зв`язку з несплатою узгодженої суми податкового зобов`язання у встановлені строки, Головним управлінням ДФС у Харківській області було сформовано та надіслано на адресу відповідача податкові вимоги № 53808-17 від 03.04.2018 та № 53846-17 від 03.04.2018 року, які вручено відповідачу (а.с. 96-97).

Також, Головним управлінням ДФС у Харківській області було сформовано та надіслано на адресу відповідача податкову вимогу № 91687-17 від 01.08.2018 року, однак поштовий конверт повернулись на адресу податкового органу з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання" (а.с. 48-49).

Відповідач не скористався своїм правом адміністративного або судового оскарження вказаної вимоги, доказів самостійної сплати податкового боргу матеріали справи також не містять, а відтак сума заборгованості у розмірі 156681,72 грн. перед бюджетом є узгодженою та підлягає сплаті.

Грошове зобов`язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов`язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв`язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності. (підпункт 14.1.39 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України.)

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання. (підпункт 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України.)

Відповідно до підпункту 137 пункту 1 статті 14 Податкового кодексу України орган стягнення - Державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених Податковим кодексом України та законами України.

Таким чином, відповідач має податковий борг перед бюджетом у розмірі 156681,72 грн., який на час розгляду справи не сплачений.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно частини 1 статті 7 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого: суд вирішує справи відповідно до Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 14, 243-246, 293, 295-296 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління ДФС у Харківській області (вул. Пушкінська, буд. 46, м. Харків, 61057, код 39599198) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" (вул. Салтівське шосе, буд. 129, м. Харків, 61029, код 31061964) про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути до бюджету України з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" (вул. Салтівське шосе, буд. 129, м. Харків, 61029, код 31061964) в рахунок погашення податкового боргу з усіх відкритих розрахункових рахунків кошти у розмірі 156681,72 грн. (сто п`ятдесят шість тисяч шістсот вісімдесят одна) грн. 72 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо справа розглядалась в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Горшкова О.О.

Дата ухвалення рішення11.09.2019
Оприлюднено12.09.2019
Номер документу84162306
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —520/6985/19

Рішення від 11.09.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 19.08.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 21.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

Ухвала від 04.04.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні