Рішення
від 03.09.2019 по справі 464/2427/19
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/2427/19

пр.№ 2/464/1118/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.09.3019 Сихівський районний суд міста Львова

у складі: головуючого - судді Дулебка Н.І.,

секретаря судового засідання - Кравс С.В.,

за участі: представників позивача - Ілечка С.М., Думич І.І.,

відповідача - Ситніка В.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Ольвія-Люкс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

встановив:

Позивач ОСББ Ольвія-Люкс звернулося до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги у розмірі 6220,40 грн. Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 та відповідно співвласником місць загального користування, інженерних мереж, конструкцій та прибудинкової території багатоквартирного будинку, де ОСББ Ольвія-Люкс є балансоутримувачем, здійснює утримання, обслуговування будинку та прибудинкової території, бере участь у витратах щодо виконаних робіт. Позивач звертався до суду із заявою про видачу судового наказу щодо стягнення з відповідача заборгованості за надання послуг з утримання будинку та такий наказ судом видано, проте, ухвалою суду від 01.03.2019 скасовано. У зв`язку з тим, що відповідач не здійснював оплату вказаних послуг, станом 01.03.2019 виникла заборгованість у розмірі 6220,40 грн.

У судовому засіданні представники позивача позовну заяву підтримали, надали пояснення аналогічні змісту такої. Додатково пояснили, що відповідачем ОСОБА_1 сплачено власні кошти за здійснення ряду робіт для всього будинку, у зв`язку з чим проведено загальні збори та визнано доцільним до відшкодування 3184,34 грн. Просили суд позов задовольнити.

Відповідач в судовому засіданні позов не визнав та пояснив, що вважає реєстрацію та діяльність ОСББ Ольвія-Люкс незаконною, об`єднання використовує підроблену печатку та видає фіктивні документи. Також зазначив, що власними коштами оплатив виконання деяких робіт для будинку на загальну суму 6220,40 грн. та надав відповідні документи. Просив суд у задоволенні позову відмовити.

Заслухавши пояснення представників позивача, відповідача, дослідивши матеріали справи в їх сукупності та перевіривши їх доказами, дійшов висновку, що позовні вимоги необхідно задовольнити частково з таких підстав.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований та проживає в квартирі АДРЕСА_1 та є власником цієї квартири, що підтверджується довідкою з місця проживання про склад сім`ї та реєстрацію від 18.04.2019 №254, виданою ОСББ Ольвія-Люкс та не заперечується відповідачем.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 01.03.2019 скасовано судовий наказ від 24.01.2019 про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за надані послуги з утримання будинку у розмірі 4 683,30 грн., а також 176,20 грн. судового збору.

Як видно з долучених до матеріалів справи копій документів, об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Ольвія-Люкс зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною адресою якого є: АДРЕСА_1 .

Рішеннями загальних зборів співвласників ОСББ Ольвія-Люкс затверджено тарифи на утримання будинку та прибудинкової території для житлових та нежитлових приміщень, зокрема, на 2016 рік для житлових приміщень у розмір 1,55 грн. за метр квадратний, нежитлових приміщень у розмірі 3,00 грн. за метр квадратний - протокол №15 від 26.02.2016; за період з 06.02.2017 по 17.10.2017 для житлових приміщень у розмір 3,00 грн. за метр квадратний, нежитлових приміщень у розмірі 3,50 грн. за метр квадратний - протокол №23 від 06.02.2017; з 17.10.2017 для житлових приміщень у розмір 4,00 грн. за метр квадратний, нежитлових приміщень у розмірі 4,75 грн. за метр квадратний - протокол №25 від 17.10.2017.

Відповідно до частин 1, 4 ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно зі ст. 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Статтею 16 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , передбачено, що об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідно до пунктів 5, 12 ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги - житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг; послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Згідно із п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги , індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до положень ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку; зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Ст. 11 ЦК України передбачено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 360 ЦК України, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Із аналізу вищевказаних положень законодавства випливає, що незважаючи на те, що договір про надання послуг з утримання будинку між сторонами не укладався, відповідач, будучи власником квартири та співвласником багатоквартирного будинку, перебуває у зобов`язальних правовідносинах із позивачем, а тому повинен оплачувати за надані послуги. Споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувались ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг в повному обсязі.

Як видно з матеріалів справи, враховуючи положення, прийняті рішеннями загальних зборів співвласників ОСББ Ольвія-Люкс , відповідно до розрахунку наданого позивачем, заборгованість відповідача станом на 01.03.2019 становить 6220,40 грн.

При цьому, з урахуванням поданих відповідачем квитанцій про оплату запчастин для ремонту теплового лічильника та послуг його повірки, відповідно до протоколу №31 зборів правління ОСББ Ольвія-Люкс від 21.08.2019, визнано доцільними такі витрати до відшкодування у сумі 3184,34 грн.

Таким чином, з урахуванням витрат відповідача на вищевказані роботи для всього будинку, беручи до уваги те, що відповідач є власником квартири у житловому будинку, в якому створено ОСББ Ольвія-Люкс та зобов`язаний здійснювати платежі та внески на утримання і ремонт спільного майна, за наявності підтверджених витрат на управління, утримання та збереження будинку, позовні вимоги необхідно задовольнити частково та стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги у розмірі 3036,06 грн.

Доводи відповідача про незаконність створення ОСББ Ольвія-Люкс належними доказами не підтверджено, вказана юридична особа зареєстрована та функціонує у встановленому законом порядку, що стверджується документами, наявними в матеріалах справи.

Окрім цього, вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд приходить до висновку, що на підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача в користь позивача підлягають стягненню понесені ним судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, в розмірі 941,29 грн., що пропорційно відповідатиме розміру задоволених позовних вимог.

На підставі статей 11, 360, 509, 526, 610 ЦК України, статей 4, 15, 16 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , статей 1, 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги , та керуючись статтями 12, 81, 89, 142, 263-265 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Ольвія-Люкс (р/р НОМЕР_2 у ПАТ Кредобанк , ЄДРПОУ 34307012, МФО 325365, м. Львів, пр. Червоної Калини , 121) заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги у розмірі 3036,06 грн., судові витрати у розмірі 941,29 грн., а всього 3977 (три тисячі дев`ятсот сімдесят сім) гривень 35 (тридцять п`ять) копійок.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Львівського апеляційного суду через Сихівський районний суд м.Львова протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 09.09.2019.

Головуючий Дулебко Н.І.

СудСихівський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення03.09.2019
Оприлюднено12.09.2019
Номер документу84174266
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —464/2427/19

Рішення від 03.09.2019

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Рішення від 03.09.2019

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 14.06.2019

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

Ухвала від 26.04.2019

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Дулебко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні