Ухвала
від 27.08.2019 по справі 761/33055/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/33055/19

Провадження № 1-кс/761/22788/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2019 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 ОСОБА_3 , по матеріалам кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42019101 100000204 від 15.08.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, про арешт майна,

В С Т А Н О В И В :

У провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 ОСОБА_3 , про накладенняарешту шляхомнакладення заборонина внесеннязмін достатуту ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), накладенні заборони державним реєстраторам проводити реєстраційні дії відносно ПрАТ «Київміськбуд-1», накалдення заборони АТ «ОТП Банк» вчиняти дії щодо реєстрації переходу права власності на прості іменні акції ПрАТ «Київміськбуд-1» тощо.

Вказане клопотання мотивовано тим, що Шевченківським УП ГУ НП в м.Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 42019101100000204 від 15.08.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

За матеріалами провадження встановлено, що невстановлені слідством особи підробивши довіреність від ОСОБА_4 , перебуваючи у приміщенні приватного нотаріуса Київського нотаріального округу ОСОБА_5 за адресою: м. Київ, вул. Щусева, 36, шахрайським шляхом заволоділи частиною корпоративних прав ТОВ «КМБ КОРП СОЛЮШНЗ», ТОВ «КМБ ЛАЙТ ГРУП», ТОВ «ОБОЛОНЬДЕВЕЛОПСТАНДАРТ» які належать Ліліан Моісею та в подальшому змінили голову правління у ПрАТ «Трест Київміськбуд-1», ПрАТ«Київміськбуд-1» з метою заволодіння будинком що знаходиться за адресою: м. Київ вул. Дмитрівська, 80-82 який належить ПрАТ «Київміськбуд-1, грошовими коштами на рахунках, іншим майном що належить ПрАТ «Трест Київміськбуд-1», ПрАТ «Київміськбуд-1».

Зважаючи на встановлені обставини, прокурор у заявленому клопотанні, з метою збереження речових доказів, просить винести рішення про арешт, а саме: накладення заборони на внесення змін до статуту ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), що зареєстроване за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 16-Д, літера А в частині зміни розміру та/або перерозподілу часток статутного капіталу та цінних паперів (акцій) вказаного товариства; накладення заборони державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств, Міністерства Юстиції України), а також нотаріусам та особам, уповноваженим на виконання функції державних реєстраторів, які мають відповідні повноваження щодо внесення будь-яких відомостей та/або змін з будь-яких питань до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань проводити реєстраційні дії відносно ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), що зареєстроване за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 16-Д, літера А, щодо зміни відомостей про власників простих іменних акцій у розмірі 100% ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), щодо зміни власників цінних паперів (акцій) та керівництва товариства, а також проводити реєстраційні дії щодо внесення змін до статуту ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), в частині розміру та/або перерозподілу часток статутного капіталу вказаного товариства; накладення заборони Акціонерному товаристві «ОТП БАНК» (код ЄДРПОУ 21685166, код МДО 300137, місцезнаходження: 01033, м. Київ, вул. Жилянська, буд. 43) вчиняти будь-які дії щодо реєстрації переходу права власності на прості іменні акції ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667) в кількості 898 одиниць загальною номінальною вартістю 17 960,00 грн., які належать ТОВ «КМБ КОРП СОЛЮШНЗ» (код ЄДРПОУ 38991698), в тому числі шляхом їх списання з рахунку в цінних паперах ТОВ «КМБ КОРП СОЛЮШНЗ» (депозитарний код рахунку НОМЕР_1 ).

В судове засідання прокурор не з*явився, подавши до суду клопотання, у якому просив розглянути питання про накладення арешту у його відсутність, також просив про задоволення клопотання.

Оскільки майно, про арешт якого йдеться у клопотанні, попередньо не вилучалось, слідчий суддя вважає можливим провести розгляд такого клопотання відповідно до вимог ч.2 ст. 172 КПК України

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Встановлено, що Шевченківським УП ГУ НП в м.Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 42019101100000204 від 15.08.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

За матеріаламипровадження встановлено,що що невстановлені слідством особи підробивши довіреність від ОСОБА_4 , перебуваючи у приміщенні приватного нотаріуса Київського нотаріального округу ОСОБА_5 за адресою: м. Київ, вул. Щусева, 36, шахрайським шляхом заволоділи частиною корпоративних прав ТОВ «КМБ КОРП СОЛЮШНЗ», ТОВ «КМБ ЛАЙТ ГРУП», ТОВ «ОБОЛОНЬДЕВЕЛОПСТАНДАРТ» які належать Ліліан Моісею та в подальшому змінили голову правління у ПрАТ «Трест Київміськбуд-1», ПрАТ«Київміськбуд-1» з метою заволодіння будинком що знаходиться за адресою: м. Київ вул. Дмитрівська, 80-82 який належить ПрАТ «Київміськбуд-1, грошовими коштами на рахунках, іншим майном що належить ПрАТ «Трест Київміськбуд-1», ПрАТ«Київміськбуд-1».

При цьому прокурор, звертаючись до слідчого судді із клопотанням, з метою збереження речових доказів, просить винести рішення про арешт, а саме: накладення заборони на внесення змін до статуту ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), що зареєстроване за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 16-Д, літера А в частині зміни розміру та/або перерозподілу часток статутного капіталу та цінних паперів (акцій) вказаного товариства; накладення заборони державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств, Міністерства Юстиції України), а також нотаріусам та особам, уповноваженим на виконання функції державних реєстраторів, які мають відповідні повноваження щодо внесення будь-яких відомостей та/або змін з будь-яких питань до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань проводити реєстраційні дії відносно ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), що зареєстроване за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 16-Д, літера А, щодо зміни відомостей про власників простих іменних акцій у розмірі 100% ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), щодо зміни власників цінних паперів (акцій) та керівництва товариства, а також проводити реєстраційні дії щодо внесення змін до статуту ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667), в частині розміру та/або перерозподілу часток статутного капіталу вказаного товариства; накладення заборони Акціонерному товаристві «ОТП БАНК» (код ЄДРПОУ 21685166, код МДО 300137, місцезнаходження: 01033, м. Київ, вул. Жилянська, буд. 43) вчиняти будь-які дії щодо реєстрації переходу права власності на прості іменні акції ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667) в кількості 898 одиниць загальною номінальною вартістю 17 960,00 грн., які належать ТОВ «КМБ КОРП СОЛЮШНЗ» (код ЄДРПОУ 38991698), в тому числі шляхом їх списання з рахунку в цінних паперах ТОВ «КМБ КОРП СОЛЮШНЗ» (депозитарний код рахунку НОМЕР_1 ).

Так, згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Разом з тим, відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів, спеціальної конфіскації, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім того, арешт майна є важливим елементом здійснення завдань кримінального провадження, своєчасне застосування якого може запобігти непоправним негативним наслідкам при розслідуванні кримінального правопорушення. Для ефективного розслідування орган досудового розслідування має потребу у збережені цього майна до встановлення фактичних обставин вчинення злочину.

Окрім іншого, відповідно до ч. 10ст. 170 КПК Україниарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, грошіу будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

З огляду на вказане, рухоме або нерухоме майно, яке відповідають визначеним у ч. 3 ст. 170 КПК України критеріям, тобто є речовими доказами, повинні арештовуватись незалежно від того, хто являється його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 3 ст. 170 КПК України по суті являє собою форму забезпечення доказів, є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

У той же час слідчий суддя не вбачає підстав для накладення арешту у визначений прокурором у клопотанні спосіб, що не відповідає вимогам ст.ст. 170-173 КПК України, окрім іншого слідчому судді належним чином не було доведено значення майна у якості речових доказів для розслідуваного кримінального провадження, як і сам спосіб арешту шляхом заборони вчинення дій, який є надмірним та не обгрунтованим.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 98, 170,171, 172, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ :

У задоволенні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 ОСОБА_3 , про накладення арешту по матеріалам кримінального провадження, внесеного доЄРДР за №42019101100000204від 15.08.2019,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.190КК України,шляхом накладеннязаборони навнесення зміндо статуту ПрАТ «Київміськбуд-1» (код ЄДРПОУ 24595667) - відмовити.

На ухвалу слідчого судді безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Якщо ухвалу суду постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84177183
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —761/33055/19

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні