Рішення
від 10.09.2019 по справі 734/2751/19
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/848/19 Справа № 734/2751/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 вересня 2019 року смт. Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської областї, в складі:

головуючого-судді Бараненко С.М.,

за участю:

секретаря судових засідань Москалюк О.Є,,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду смт. Козелець цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Кіптівської сільської ради, Козелецького району, Чернігівської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, -

В С Т А Н О В И В:

Із позовною заявою про визнання права власності на спадщину до суду звернулися ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ..

Позов мотивований тим, що позивачі не можуть успадкувати спадкове майно, так як відсутні правовстановлюючі документи.

Позивачі в судове засідання не з`явилися, але попередньо надали заяву про розгляд справи за їх відсутності. Позовні вимоги підтримують у повному обсязі, судові витрати з відповідача просять не стягувати.

Представник відповідача Кіптівської сільської ради у судове засідання не з`явився, але попередньо надав суду письмову заяву у якій просить розгляд справи провести без участі представника сільської ради.

Суд дослідивши матеріали справи та розглянувши справу у відповідності до ст.. 247 ч. 2 ЦПК України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі, з наступних підстав.

За життя ОСОБА_3 отримав земельні ділянки за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства та є їх власником на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ЧН №00538 від 06.04.1997 року, площами 0,3422 га, 0,1198 га та 0,0582 га, які знаходяться на території с. Олбин, Козелецького району, Чернігівської області.

Також ОСОБА_3 на підставі рішення Козелецької районної державної адміністрації №365 від 17 серпня 1996 року отримав сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН в„–0090743 , площею 4,04 в умовних кадастрових гектарах, із земель колективної власності колишнього КСП Зоря на території Олбинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області.

ОСОБА_4 за життя отримала земельну ділянку за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та є її власником на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ЯА №766175 від 23.08.2005 року, загальною площею 3,7443 га, в тому числі:рілля площею 1,8078 га, сіножать площею 1,6642 га, пасовище площею 0,2219 га та багаторічні насадження площею 0,0504 га, яка знаходиться на території Олбинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області.

Але вище вказані державні акти на право приватної власності на землюта сертифікат на право на земельну частку (пай) були втрачені.

Підтвердженням є оголошення в Козелецькій районній газеті Новини Придесення , а також довідками Козелецького ВП ГУНП в Чернігівській області про те, що втраченідержавні актина право приватної власності на землю на ім`я ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а також сертифікат на право на земельну частку (пай) на ім`я ОСОБА_3 в стіл знахідок Козелецького ВП ГУНП в Чернігівської області не надходили.

Для позивачів у справі, ОСОБА_3 є батьком, а ОСОБА_4 - матір`ю, між собою вони є чоловіком та дружиною, вказані родинні відносини підтверджуються відповідними свідоцтвами про народження і про одруження.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , яке видане 07 червня 1997 року виконавчим комітетом Олбинської сільської ради, актовий запис про смерть №17.

Після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилася спадщина, до складу якої входять земельні ділянкиза цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства, площами0,3422 га, 0,1198 га та 0,0582 га, які знаходяться на території с.Олбин;право на земельну частку (пай) площею 4,04 в умовних кадастрових гектарах, із земель колективної власності колишнього КСП Зоря , а також Ѕ частина житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, який знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , право власності на яку ним за життя належним чином оформлене не було та не був отриманий відповідний правовстановлюючий документ.

Вказану спадщину після смерті батька ОСОБА_3 прийняла його дружина ОСОБА_4 , вступивши в управління спадковим майном протягом шестимісячного строку з моменту відкриття спадщини, що підтверджується довідкою виконавчого комітету Кіптівської сільської ради, однак за життя належним чином свої спадкові права не оформила та не отримала відповідні правовстановлюючі документи.

Даний житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами по АДРЕСА_1 відноситься до категорії колгоспного двору. До складу даного двору станом на 15.04.1991 року входили: батько - ОСОБА_3 та мати - ОСОБА_4 , що підтверджується довідкою виконкому Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області. Тому кожен має право на дане домоволодіння у рівних частинах, кожен на ј частину.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати позивачів, ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , яке видане 29 жовтня 2018 року виконавчим комітетом Кіптівської сільської ради, актовий запис про смерть №94.

Після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 відкрилася спадщина, до складу якої входять успадковані нею після смерті чоловіка, нашого батька, ОСОБА_3 земельні ділянки за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства, площами 0,3422 га, 0,1198 га та 0,0582 га, які знаходяться на території с.Олбин;право на земельну частку (пай) площею 4,04 в умовних кадастрових гектарах, із земель колективної власності колишнього КСП Зоря , належні їй земельні ділянки за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 3,7443 га, які знаходяться на території Олбинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, а також житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, який знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , право власності на який нею за життя належним чином оформлене не було та не був отриманий відповідний правовстановлюючий документ.

За життя ОСОБА_4 , розпорядилася своїм майном, склавши заповіт, посвідчений 18 квітня 2018 року старостою Кіптівської сільської ради, за реєстровим №1-12, яким заповідала усе своє майно, яке б воно не було, з чого б не складалось і взагалі все те, що буде їй належати на день смерті і на що вона за законом матиме право,-дочці, ОСОБА_2 та сину ОСОБА_1 , тобто позивачам у справі.

Позивачі у справі, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як спадкоємці за заповітом на дану спадщину, прийняли її, оскільки звернулися із заявами про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Козелецького районного нотаріального округу Лабадіної Т.В., що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі №54368705 від 05.12.2018 року, але оформити дану спадщину не можуть, оскільки державні акти на право приватної власності на землю та сертифікат на право на земельну частку (пай) були виготовлені на ім`я батьків, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 та їм передані - втрачені, а видати нові неможливо у зв`язку з припиненням цивільної правоздатності в момент їхньої смерті. Так само неможливо оформити право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами за ОСОБА_4 , оскільки вона за життя належним чином не зареєструвала право власності на вказане майно і не отримала відповідний правовстановлюючий документ, а отримати такий на даний час неможливо, оскільки вона померла та втратила свою цивільну правоздатність в момент смерті.

Згідно довідки виконавчого комітету Кіптівської сільської ради, ОСОБА_3 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті був зареєстрований і проживав в АДРЕСА_1 та мав такий склад сім`ї: дружина - ОСОБА_4 .

Згідно довідки виконавчого комітету Кіптівської сільської ради, ОСОБА_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , на день смерті була зареєстрована і проживала в АДРЕСА_1 та мала такий склад сім`ї: проживала одна.

Позивачі у справі, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , є єдиними спадкоємцями за заповітом на дану спадщину після смерті матері ОСОБА_4 , що підтверджується матеріалами спадкової справи.

Відповідно ст. 25 ЦК України, цивільна правоздатність особи припиняється у момент її смерті.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, позивачі у справі вимушені звернутися до суду із позовом про визнання права власності на спадкове майно з метою оформлення права на спадщину, відповідно до вимог чинного законодавства України, та державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

На підставі наведенного та керуючись статтями 25, 319, 373, 1217-1223, 1233-1236, 1268, 1270 ЦК України, статтями 4, 265 ЦПК України, Суд -

В И Р І Ш И В:

позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Кіптівської сільської ради, Козелецького району, Чернігівської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на спадщину за заповітом на Ѕ частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визнати право на право в порядку спадкування за заповітом за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на Ѕ частину земельної частки (паю), площею 4,04 в умовних кадастрових гектарах, із земель колективної власності колишнього КСП Зоря на території Одбинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН в„–0090743 , зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 09.10.1996 року за №38.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на спадщину за заповітом на Ѕ частину земельної ділянки площею 0,3422 га, кадастровий номер 7422086801:63:035:0008, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ЧН №00538 від 06.04.1997 року, розташованої на території с. Олбин Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на спадщину за заповітом на Ѕ частину земельної ділянки площею 0,1198 га, кадастровий номер 7422086801:63:032:0002, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ЧН №00538 від 06.04.1997 року, розташованої на території с. Олбин Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на спадщину за заповітом на Ѕ частину земельної ділянки площею 0,0582 га, кадастровий номер 7422086801:63:035:0008, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ЧН №00538 від 06.04.1997 року, розташованої на території с. Олбин Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на спадщину за заповітом на 1/2 частину земельної ділянки площею 1,8078 га, кадастровий номер 7422086800:08:001:0028, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №756175 від 23.08.2005 року, розташованої на території Олбинськоїсільської ради Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на спадщину за заповітом на 1/2 частину земельної ділянки площею 1,6642 га, кадастровий номер 7422086800:08:002:0028, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №756175 від 23.08.2005 року, розташованої на території Олбинськоїсільської ради Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на спадщину за заповітом на 1/2 частину земельної ділянки площею 0,2219 га, кадастровий номер 7422086800:08:003:0028, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №756175 від 23.08.2005 року, розташованої на території Олбинськоїсільської ради Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на спадщину за заповітом на 1/2 частину земельної ділянки площею 0,0504 га, кадастровий номер 7422086800:08:004:0028, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №756175 від 23.08.2005 року, розташованої на території Олбинськоїсільської ради Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності на спадщину за заповітом на Ѕ частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визнати право на право в порядку спадкування за заповітом за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на Ѕ частину земельноїчастки (паю), площею 4,04 в умовних кадастрових гектарах, із земель колективної власності колишнього КСП Зоря на території Одбинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН в„–0090743 , зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 09.10.1996 року за №38.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності на спадщину за заповітом на Ѕ частину земельної ділянки площею 0,3422 га, кадастровий номер 7422086801:63:035:0008, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ЧН №00538 від 06.04.1997 року, розташованої на території с. Олбин Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності на спадщину за заповітом на Ѕ частину земельної ділянки площею 0,1198 га, кадастровий номер 7422086801:63:032:0002, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ЧН №00538 від 06.04.1997 року, розташованої на території с. Олбин Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності на спадщину за заповітом на Ѕ частину земельної ділянки площею 0,0582 га, кадастровий номер 7422086801:63:035:0008, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ЧН №00538 від 06.04.1997 року, розташованої на території с. Олбин Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності на спадщину за заповітом на 1/2 частину земельної ділянки площею 1,8078 га, кадастровий номер 7422086800:08:001:0028, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №756175 від 23.08.2005 року, розташованої на території Олбинськоїсільської ради Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності на спадщину за заповітом на 1/2 частину земельної ділянки площею 1,6642 га, кадастровий номер 7422086800:08:002:0028, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №756175 від 23.08.2005 року, розташованої на території Олбинськоїсільської ради Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності на спадщину за заповітом на 1/2 частину земельної ділянки площею 0,2219 га, кадастровий номер 7422086800:08:003:0028, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №756175 від 23.08.2005 року, розташованої на території Олбинськоїсільської ради Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності на спадщину за заповітом на 1/2 частину земельної ділянки площею 0,0504 га, кадастровий номер 7422086800:08:004:0028, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №756175 від 23.08.2005 року, розташованої на території Олбинськоїсільської ради Козелецького району Чернігівської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду

Апеляційна скарга на рішення суду подається через Козелецький районний суд Чернігівської області до Чернігівського апеляційного суду.

Головуючий суддя С.М. Бараненко

СудКозелецький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.09.2019
Оприлюднено12.09.2019
Номер документу84180267
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —734/2751/19

Рішення від 10.09.2019

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні