Рішення
від 04.09.2019 по справі 569/3631/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/3631/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2019 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Гордійчук І.О.,

секретар судового засідання Михайленко О.С.

за участі представника позивача - адвоката Шендери О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Коновальця-9 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача звернувся до суду з позовом про стягнення на користь ОСББ Коновальця - 9 з ОСОБА_1 заборгованості в сумі 9323,73 грн. та судові витрати по справі в розмірі 3721 грн.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що ОСОБА_1 проживає та зареєстрований в квартирі АДРЕСА_1 . Станом на 01 січня 2019 року внаслідок неналежного виконання зобов`язань у відповідача виникла заборгованість перед позивачем в розмірі 9323,73 гривень, по внесках та платежах ОСББ КОНОВАЛЬЦЯ-9 , а саме заборгованість із сплати внеску на утримання будинку та прибудинкової території та капітальний ремонт будинку (утеплення фасаду).

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала повністю та просила позов задоволити, проти заочного розгляду справи не заперечила.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явився, про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином. Про причини неявки відповідач суд не повідомив, відзив не подав і представник позивача не заперечує проти вирішення справи в заочному порядку, таким чином суд проводить розгляд справи на підставі ст.280 ЦПК України в заочному порядку, на підставі наявних у справі даних та доказів за згодою позивача.

Дослідивши письмові докази по справі, всебічно і повно з`ясувавши обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення частково.

Як встановлено судом, будинок АДРЕСА_2 , прийнятий від ЖКП Перспективне на утримання в ОСББ КОНОВАЛЬЦЯ-9 з 30 вересня 2016 р. згідно акту приймання-передачі житлового будинку (а.с.10)

ОСББ КОНОВАЛЬЦЯ-9 є неприбутковою організацією, що підтверджується рішенням № 1617164600868 від 12 жовтня 2016р. (а.с.9).

ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 , відповідно до витягу з реєстру нерухомого майна. (а.с.13)

Згідно довідки №8 від 20.02.2019 р. про заборгованість по внескам на утримання будинку та прибудинкової території та утепленню будинку власника квартири АДРЕСА_3 , станом на 01 січня 2019 року внаслідок неналежного виконання зобов`язань у відповідача виникла заборгованість перед позивачем в розмірі 9323,73 (дев`ять тисяч триста двадцять три грн. 73 коп.) гривень.

Відповідно до ст.1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 3 ЗУ Про ОСББ , діяльність об`єднань і асоціацій регулюється цим Законом, Цивільним, Житловим та Земельним кодексами України, іншими нормативно-правовими актами та статутом об`єднання, асоціації.

Чинним законодавством України про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку не передбачено укладання договорів між ОСББ та співвласниками багатоквартирного будинку, а внески по утриманню будинку та прибудинкової території та внески до ремонтного фонд (послуги по утриманню будинку та прибудинкової території та ремонту багатоквартирного будинку відносяться до житлових послуг, які надаються ОСББ самостійно (власними силами) встановлюються рішенням загальних зборів ОСББ.

Відповідно до частин 3, 4 ст. 22 Закону Про ОСББ , для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішення загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. 12 Закону Про ОСББ ,, управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління.

Відповідно до ст. 16 Закону Про ОСББ , Об`єднання має право відповідно до законодавства та статут об`єднання: виступати замовником робіт з капітального ремонту, реконструкції багатоквартирного будинку; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у том числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об`єднання в порядку, визначеному законом; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідно до ст.17 Закону Про ОСББ ,, для забезпечення виконання власниками приміщень свої обов`язків об`єднання мас право: робити співвласникам попередження про порушення ними статутних або інших законних вимог і вимагати їх дотримання; вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласник; відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного т; ремонтного фондів.

Відповідно до ст.10 ЗУ Про ОСББ та пункту 3 розділу 3 Статуту ОСББ КОНОВАЛЬЦЯ-9 до виключної компетенції загальних зборів відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Рішенням загальних зборів ОСББ КОНОВАЛЬЦЯ-9 викладеного в протоколі №1 від 29 вересня 2016 року встановлена вартість утримання будинку та прибудинкової

території в розмірі 2,46 грн. за 1 кв.м. вище другого поверху та 1,79 за 1кв.м. для першого

поверху з 01 жовтня 2016 року. Термін платежів до 30 числа кожного місяця.

Рішенням загальних зборів ОСББ КОНОВАЛЬЦЯ-9 викладеного в протоколі №2 від 31 січня 2017 року ухвалили прийняти участь в муніципальній програмі сталого

розвитку м.Рівне з проектом капітального ремонту житлового будинку (утеплення

фасаду), затвердили одноразовий внесок на реалізацію даного проекту в розмірі 100,00

грн. з квадратного метра загальної площі квартири. Крім того, даним рішенням

затверджено внесок утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3,50 грн. за

1 кв.м. вище другого поверху та 2,70 грн. за 1 кв.м. для першого поверху з 01 лютого 2017

року.

Відповідно до ст.15 Закону Про ОСББ , співвласник багатоквартирного будинку зобов`язаний: своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, виконувати рішення статутних органів прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівною законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів технічного переоснащення приміщень або їх частин.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання не допускається .

На сьогоднішній день заборгованість з обов`язкових платежів відповідачем повністю не погашена.

Так, внаслідок неналежного виконання зобов`язань у відповідача виникла заборгованість перед позивачем в розмірі 9323,73 гривень, що підтверджується довідкою № 8 про розмір заборгованості по внесках та платежах ОСББ КОНОВАЛЬЦЯ-9 , із сплати внеску на утримання будинку та прибудинкової території та капітальний ремонт будинку (утеплення фасаду).

Зокрема з клопотання представника позивача від 03.06.2019 р. та долученої банківської виписки ОСББ Коновальця-9 від 16.04.2019 р. та від 16.05.2019 р. вбачається, що відповідачем сплачено 2000 грн.

Отже заборгованість відповідача перед позивачем становить 7323,73 грн. (9323,73 грн. - 2000 грн.) І саме дана сума підлягає стягненню з відповідача на користь позивача, а позов підлягає частковому задоволенню.

Порушення зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання, ст.610 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язань або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до п.1 ст.12 Закону України Про особливості здійснення права власності багатоквартирного будинку витрати на управління багатоквартирним будинком включають витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку.

Згідно ст. 67, ч. 1 ст. 68 Житлового кодексу України, абз. 2 п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків - утримання приватизованих квартир здійснюється за рахунок коштів їх власників. Квартиронаймач (власник) зобов`язаний своєчасно вносити плату за житлово-комунальні послуги у строки встановлені договором чи законом.

Відповідно до статті 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

З врахуванням даної вимоги процесуального кодексу підлягає до стягнення з відповідача на користь позивача понесені судові витрати - судовий збір в сумі 1921 грн.

Щодо вимоги про стягнення витрат на правову допомогу, суд зазначає наступне.

Статтею 137 ЦПК України визначено порядок відшкодування витрат на правничу допомогу.

Відповідно до вимог вказаної статті витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Представник позивача Шендера О.М. на підтвердження вимоги про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, надану ОСББ Коновальця-9 на підставі договору про надання правової допомоги №3/01 від 10.01.2019 р., актів здачі-приймання виконаних послуг (робіт) від 18.01.2019 р. та 27.05.2019 р., за яким загальна вартість наданих послуг складає 1800,00 грн. Понесені позивачем зазначені витрати підтверджуються копіями платіжних доручень.

Статтею 137 ЦПК України передбачено, що для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданихпослуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторонни або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Згідно акту здачі - приймання виконаних послуг (робіт) від 18.01.2019 р. вбачається, що представником позивача до витрат на правничу допомогу включено послуги з підготовлення заяви про видачу судового наказу на суму 300 грн., що не є предметом розгляду даної цивільної справи.

Суд приходить до висновку, що вимога про стягнення витрат на правничу допомогу підлягає частковому задоволенню, а саме -1500 грн.

Керуючись ст.ст.10,12,81,141,263,264,265,268,273,354 ЦПК України,ЦПК України, суд, - УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Коновальця-9 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Коновальця-9 заборгованість в розмірі 7323 (сім тисяч триста двадцять три) грн. 73 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Коновальця-9 судові витрати у розмірі 3421 (три тисячі чотириста двадцять одну) грн.00 коп. Що складається з судового збору в розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн. 00 коп. та витрат на правничу допомогу в розмірі 1500 (одна тисяча п`ятсот) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд Рівненської області (відповідно до п.п. 15.5 п.15 ч.1 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону № 2147 - VIII від 03 жовтня 2017 року) протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Коновальця-9 , 33016, м.Рівне вул.Є.Коновальця буд.9, код ЄДРПОУ 40859798, р/ НОМЕР_1 АТ УКРГАЗБАНК МФО 320478.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації АДРЕСА_4 , адреса проживання АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Повне судове рішення складено 05.09.2019 року.

Суддя І.О.Гордійчук

Дата ухвалення рішення04.09.2019
Оприлюднено12.09.2019
Номер документу84184020
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —569/3631/19

Рішення від 04.09.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Рішення від 04.09.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні