Рішення
від 11.09.2019 по справі 540/686/19
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 540/686/19

Номер провадження 2/540/425/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.09.2019 Машівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Косик С.М.

за участю: секретаря Ткач Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Машівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сахнівщинської сільської ради Машівського району Полтавської області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Друга полтавська державна нотаріальна контора Полтавської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в :

у липні 2019 року позивач звернулася до суду з зазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , з якою до дня смерті була зареєстрована і проживала її донька ОСОБА_3 . Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, у тому числі і земельна частка (пай) площею 7,17 га, розташована на території Сахнівщинської сільської ради Машівського району Полтавської області. В подальшому ІНФОРМАЦІЯ_2 померла донька ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , після смерті якої залишилось спадкове майно, яке вона мала оформити після смерті мами, але за життя не зробила цього. ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_4 , який за життя не оформив спадщину після смерті ОСОБА_3 Позивачка звернулася до нотаріальної контори для оформлення своїх спадкових прав після смерті прабаби ОСОБА_2 , натомість їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії та видачі свідоцтва про право на спадщину оскільки не надано оригінал документу про право власності на спадкове майно, а саме сертифікат на право на земельну частку (пай). У зв`язку з наведеним позивачка просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на земельну частку (пай) площею 7,17 умовних кадастрових гектарів, що розташована в адміністративних межах Сахнівщинської сільської ради Машівського району Полтавської області.

У судове засідання сторони та третя особа не з`явилися, натомість направили заяви про розгляд справи без їх участі, представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_5 направив заяву про розгляд справи без участі позивачки та без його участі, позовні вимоги підтримують в повному обсязі та просять суд їх задовольнити (а.с.71), представник відповідача позовну заяву підтримує, проти її задоволення не заперечує (а..с70), третя ососа при винисенні рішення покладається на розсуд суду (а.с.66).

Таким чином, суд уважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін та третьої особи, дослідивши письмові докази, прийшов до такого висновку.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 (а.с. 5), якій за життя належала земельна частка (пай) площею 7,17 умовних кадастрових гектарів на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 (а.с.8).

Спадкоємицею майна ОСОБА_2 була її донька ОСОБА_3 , яка фактично прийняла спадщину, оскільки була разом зареєсторована та проживала, але померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і не оформила спадкових прав (а.с.7,9).

Спадкоємцем майна ОСОБА_3 був ОСОБА_4 , який за життя не оформив своїх спадкових прав і помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 від 03.08.2012 р. (а.с.12).

За рішенням Машівського районного суду Полтавської області від 22.08.2018 р. встановлено факт того, що ОСОБА_3 є рідною донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановлено факт постійного проживання ОСОБА_4 разом з померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_3 на час відкриття спадщини (а.с.28-30).

Так, постановою нотаріуса Другої полтавської державної нотаріальної контори Гальонкіна О.В. від 14.06.2019 р. відмовлено позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) розміром 7,17 умовних кадастрових гектарах у землі КСП Росія на території Сахнівщинської сільської ради Машівського району Полтавської області, оскільки нею не надано оригінал документа, що посвідчує право власності на спадкове майно, а саме: сертифіката на право на земельну частку (пай) та вказано те, що спадкоємці ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , її дочка, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем якої був ОСОБА_4 , син, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 фактично прийняли одне після одного спадщину, але не оформили своїх спадкових прав (а.с.33).

В газеті Село Полтавське від 01 лютого 2018 року №14 опубліковане оголошення про те, що сертифікат на право на земельну частику (пай) серія НОМЕР_1 виданий на ім`я ОСОБА_2 втрачений (а.с.32).

Пунктом 1 Глави 13 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 передбачено, що нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, в т.ч., якщо не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Відповідно до п. 4.15. Глави 10 Розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Пунктом 4.18. якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає, що у позивача існують перешкоди для отримання свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай) в нотаріальній конторі.

Згідно зі ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Крім сертифіката, документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Пунктом "г" ч.1 статті 81 Земельного кодексу України передбачено, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Згідно з ч.1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Статтею 1217 ЦК України встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до вимог ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права і обов`язки, які належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті. Частиною 5 ст. 1268 цього Кодексу передбачено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Як убачається зі ст.1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, його відсутність не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Даючи оцінку зібраним у справі доказам, з огляду на те, що відсутній інший передбачений законодавством спосіб набуття позивачем права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, позивач належним чином прийняла спадщину, натомість не має змоги оформити право власності на спадкове майно в нотаріальній конторі, оскільки відсутній правовстановлюючий документ, відповідач позов визнав, а тому суд приходить до висновку, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-18, 141, 209-241, 259, 264, 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

позов ОСОБА_1 до Сахнівщинської сільської ради Машівського району Полтавської області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Друга полтавська державна нотаріальна контора Полтавської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності земельну частку (пай) площею 7,17 умовних кадастрових гектарів, що розташована в адміністративних межах Сахнівщинської сільської ради Машівського району Полтавської області, яка належала ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 , в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду через Машівський районний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка м. Полтава Полтавська область, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України серія НОМЕР_3 від 14.11.2015 р., реєстраційний номер облікової картки платника НОМЕР_4 .

Відповідач - Сахнівщинська сільська рада Машівського району Полтавської області, місцезнаходження: с. Сахнівщина, вул. Українська,50 Машівський район Полтавська область, код ЄДРПОУ 21047394.

Третя особа - Друга полтавська державна нотаріальна контора Полтавської області, місцезнаходження: м. Полтава, вул. Гоголя,11, код ЄДРПОУ 02900156.

Суддя С.М.Косик

СудМашівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.09.2019
Оприлюднено12.09.2019
Номер документу84184507
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —540/686/19

Рішення від 11.09.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 30.07.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Постанова від 31.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 11.06.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Рішення від 03.05.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 03.05.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 05.04.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні