Рішення
від 13.09.2019 по справі 916/2313/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" вересня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/2313/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Демешина О. А., при секретарі судового засідання Заболотній Я. О. розглянувши матеріали справи № 916/2313/19:

Позивач: Акціонерне товариство „Одесаобленерго» (65031, м. Одеса, вул. Миколи Боровського, 28Б, код - 00131713)

Відповідач : Комунальна установа „Одеський обласний госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни» (65038, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 114, код - 20992297)

про стягнення 21764,57 грн.

на підставі заборгованості за спожиту активну електричну енергію

В порядку ч. 13 ст. 8, ч. 2, 5 ст. 252 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без повідомлення учасників справи.

СУТЬ СПОРУ : 12.08.2019 року Акціонерне товариство „Одесаобленерго» (далі - Позивач) звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до Комунальної установи „Одеський обласний госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни» (далі - Відповідач) про стягнення 21764,57 грн., з яких: заборгованість за спожиту активну електричну енергію у розмірі 21503,29 грн., 3% річних у розмірі 153,76 грн., інфляційні витрати у розмірі 107,52 грн.

13.08.2019 року суд відкрив провадження по справі за правилами спрощеного позовного провадження, в порядку ст. 247 - 252 ГПК України та надав Відповідачу строк для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України в строк, встановлений ч.1 ст.251 ГПК України, а саме - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Копія Ухвали про відкриття провадження по справі була направлена Відповідачу за адресою місцезнаходження юридичної особи згідно витягу з ЄДР та отримана ним 17.08.2019 року, про що свідчить відповідне поштове повідомлення.

29.08.2019р. (вх.№17401/19 від 29.08.2019р.) від відповідача до Господарського суду Одеської області надійшов відзив на позов, до якого, в порушення вимог п.2 ч.6 ст.165 ГПК України, не надано доказів, підтверджуючих надіслання (надання) позивачу відзиву і доданих до нього документів.

З відзиву вбачається, що відповідач з позовом не згоден в частині стягнення 153,76грн. сплати 3% річних та 107,52грн. інфляційних, посилаючись на відсутність його вини у простроченні по грошовому зобов`язанню.

В С Т А Н О В И В :

01.09.2006 року між Позивачем (Постачальник) та Відповідачем (Споживач) було укладено Договір про постачання електричної енергії № 1661.

Умовами вказаного Договору передбачено, що Позивач продає електричну енергію Відповідачу для забезпечення потреб електроустановок останнього з приєднаною потужністю, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені додатком Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії , а Відповідач оплачує вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Згідно із п. 9.4. Договору, цей Договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31.12.2006р. та вважається щорічно продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною із Сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Пунктами 2.3.1., 2.3.3. Договору встановлено обов`язки споживача виконувати умови цього Договору; оплачувати позивачу вартість електричної енергії згідно з умовами додатків Порядок розрахунків та Графік зняття показів засобі обліку електричної енергії .

Відповідно до п. 1. Додатку № 2 Графік зняття показів засобі обліку електричної енергії до Договору, покази засобів обліку, відповідно до Додатку Перелік об`єктів Споживача , фіксуються 30-31 числа кожного місяця.

Пунктом 2 Додатку № 2 Графік зняття показів засобі обліку електричної енергії до Договору передбачено, що споживач зобов`язаний самостійно здійснити зняття показів розрахункових засобів обліку, оформити Акт про обсяги спожитої електричної енергії у двох примірниках, по одному для кожної із сторін, і в перший день наступного розрахункового періоду надати нарочно постачальнику за адресою: АДРЕСА_1 козацтва АДРЕСА_2 .

Згідно із п. 4 Додатку № 5 Порядок розрахунків до Договору, обсяг фактично спожитої за розрахунковий період електричної енергії, з урахуванням розрахункової величини втрат на ділянці мережі від місця встановлення засобів обліку до межі балансової належності електромереж, визначається за Актом про обсяги спожитої електроенергії за показами розрахункових засобів обліку, знятих відповідно до графіка зняття показів. Розмір коштів, які має оплатити споживач за спожиту в розрахунковому періоді електричну енергію визначається на підставі поданого споживачем Акта про обсяги спожитої електроенергії як сума добутків рівнів тарифу відповідного класу, який діяв на кінець розрахункового періоду на обсяг спожитої в розрахунковому періоді електроенергії (п. 5 Додатку № 5 Порядок розрахунків до Договору).

Відповідно до абз. 2 п. 2 Додатку № 5 Порядок розрахунків до Договору, остаточний розрахунок за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата нарахувань по протоколах порушень при користування електричною енергією, рахунків за перетікання реактивної енергії, пеня, індекс інфляції, 3% річних та інші платежі, згідно з умовами цього Договору, здійснюються споживачем самостійно на протязі 5 операційних днів з дня отримання рахунку.

Пунктом 2.1. Договору передбачено, що під час виконання умов цього Договору з питань, що не обумовлені цим Договором, сторони зобов`язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією.

Так, у період за грудень 2018 р. Відповідачем було спожито 14399 кВт. год електричної енергії на суму 37968,95 грн., що підтверджується актами про обсяги спожитої електричної енергії.

Відповідач фактичну оплату по виставленому рахунку-фактурі № 1661/1 від 26.12.2018 року не здійснив, а враховуючи наявну переплату у сумі 16465,66 грн. сума несплаченого боргу становить 21503,29 грн., що, виходячи з відзиву, не заперечується самим відповідачем.

Згідно зі ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до п. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до ст. 26 Закону України „Про електроенергетику» , споживач, якому електрична енергія постачається енергопостачальником, що здійснює господарську діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, зобов`язаний оплачувати її вартість виключно коштами шляхом їх перерахування на поточний рахунок із спеціальним режимом використання енергопостачальника. У разі проведення споживачем розрахунків в інших формах та/або сплати коштів на інші рахунки такі кошти не враховуються як оплата спожитої електричної енергії.

Пунктом 1.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 р. передбачено, що електрична енергія (активна)- енергія, що виробляється на об`єктах електроенергетики і є товаром, призначеним для купівлі-продажу.

Згідно п. 4.21 Правил оплата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію має здійснюватись згідно із строками, встановленими договором та сформованим відповідним учасником роздрібного ринку платіжним документом.

Відповідно до п. 5.2.1 Правил, електропостачальник має право на своєчасне та в повному отримання коштів за продану електричну енергію відповідно до укладених договорів.

Пунктом 5.5.5 Правил передбачено, що споживач електричної енергії зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

За таких обставин, суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 21 503,29грн. боргу за спожиту активну електричну енергію.

Крім того, відповідно до ст. 611 ЦК України - у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем правомірно, у відповідності до умов договору та вимог чинного законодавства розраховано інфляційні та 3% річних, які підлягають до стягнення. Їх розміри, відповідно, становлять 153,76грн. - сплата 3% річних та 107,52грн. - інфляційні.

Суд не погоджується із запереченнями відповідача щодо вимог про стягнення вищевказаних сум річних та інфляційних через відсутність вини відповідача, якому як бюджетній установі, не було виділено коштів з місцевого бюджету на оплату за спожиту активну електроенергію.

Платежі, передбачені статтею 625 ЦК України - не є штрафними санкціями, а є платою за прострочення по грошовому зобов`язанню та відшкодуванням збитків від інфляційних процесів і стягуються з особи, яка допустила таке прострочення незалежно від наявності або відсутності її вини.

З огляду на викладене, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, з покладанням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст. 129, 233, 238, 240 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунальної установи „Одеський обласний госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни» (65038, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 114, код - 20992297) на користь Акціонерного товариства „Одесаобленерго» (65031, м. Одеса, вул. Миколи Боровського, 28Б, код - 00131713): 21503 гривень 29 коп. боргу за спожиту активну електричну енергію, 153 гривні 76 коп. сплати 3% річних, 107гривень 52коп. інфляційних та 1921 гривень судового збору.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.241 ГПК України

та може бути оскаржено в порядку ст.ст.253-259 ГПК України

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.А. Демешин

Дата ухвалення рішення13.09.2019
Оприлюднено13.09.2019
Номер документу84214336
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2313/19

Рішення від 13.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні