Рішення
від 10.09.2019 по справі 545/1631/19
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/1631/19

Провадження № 2/545/898/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" вересня 2019 р. Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Стрюк Л.І.

з участю секретаря - Артеменко А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Заворсклянської сільської ради Полтавського району про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі у липні 2019 року звернулися до суду з позовом про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що рішенням восьмої сесії шостого скликання Заворсклянської сільської ради від 29.12.2011 року надано дозвіл на виготовлення технічної документації по безоплатній передачі в приватну власність ОСОБА_3 земельної ділянки, що розташована біля його будинку в АДРЕСА_1, загальною площею 1,47 га. ОСОБА_3 розпочав процедуру приватизації земельних ділянок, однак не завершив у зв`язку зі своєю смертю. Листом Заворсклянської сільської ради від 17.05.2019 року позивачам відмовлено у завершенні процедури приватизації.

Просили визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно з рішенням восьмої сесії шостого скликання Заворсклянської сільської ради від 29 грудня 2011 року на земельну ділянку загальною площею 1,47 га, а саме: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд - 0,25 га в АДРЕСА_1 , для ведення особистого селянського господарства - 1,22 га в с.Ватажкове.

Позивачі та їхній представник у судове засідання не з`явилися; попередньо представник надав заяву про розгляд справи без їхньої участі, заявлені вимоги підтримав та просив задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, попередньо надавши суду заяву про розгляд справи без їх участі та письмовий відзив на позов. Проти позову заперечував, посилаючись на те, що за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку; відповідно, спадкоємець також не набуває права власності в порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Окрім того, зазначили, що у разі успадкування будинку АДРЕСА_1 позивачі матимуть переважне право на приватизацію земельної ділянки.

Представник третьої особи Полтавської районної державної нотаріальної контори у судове засідання не з`явився, попередньо надавши клопотання, у якому просив розглянути справу без їх участі, стосовно винесення рішення суду поклався на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення позову у повному обсязі з таких підстав.

Встановлено, що 13.12.2011 року ОСОБА_3 звернувся до Заворсклянської сільської ради Полтавського району з заявою про надання дозволу на виготовлення технічної документації по приватизації земельної ділянки площею 1,47 га в т.ч. 0,25 га для обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд в АДРЕСА_1 ; 1,22 га для ведення особистого селянського господарства (а.с.24).

Рішенням восьмої сесії шостого скликання Заворсклянської сільської ради від 29.12.2011 року надано дозвіл на виготовлення технічної документації по безоплатній передачі в приватну власність ОСОБА_3 земельної ділянки, що розташована біля його будинку в АДРЕСА_1 , загальною площею 1,47 га, а саме: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд - 0,25 га в АДРЕСА_1 , для ведення особистого селянського господарства - 1,22 га в с.Ватажкове (а.с.19-20).

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

Спадкоємцями після померлого ОСОБА_3 є його дружина ОСОБА_1 та донька ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом, виданим Полтавською районною державною нотаріальною конторою (а.с.8,9).

Згідно зі свідоцтвом про право на спадщину за законом від 09.09.2014 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_5 є співвласниками приватизованої земельної ділянки, переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,1464 га, що розташована на території Заворклянської сільської ради Полтавського району та області, яка належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №917289 (а.с.11, 12).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 12.06.2019 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є співвласниками житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_2 району АДРЕСА_3 (а.с.13,14).

Позивачі 18.04.2019 року звернулися до Заворсклянської сільської ради Полтавського району про надання дозволу на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельні ділянки в АДРЕСА_1 загальною площею 1,47 га, процедура приватизації яких розпочата відповідно до рішення восьмої сесії шостого скликання Заворсклянської сільської ради від 29.12.2011 року (а.с.25).

Листом Заворсклянської сільської ради Полтавського району від 17.05.2019 року №06-11/394 позивачам відмовлено у завершенні процедури приватизації (а.с.26).

Відповідно до положень статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини, відповідно до статті 1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно пункту г частини першої статті 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено пунктом 1 частини третьої статті 152 ЗК України.

Земельний кодекс України у редакції, чинній до 01 січня 2013 року, встановлював, що набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження меж земельної ділянки із власниками чи користувачами суміжних земельних ділянок; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; державна реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до статті 1216 ЦК України не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія пункту 1 розділу Х Перехідні положення Земельного кодексу України.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування, до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі № 14-652цс18.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги є доведеними в судовому порядку та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Питання щодо судових витрат суд вирішує відповідно до вимог статті 141 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 258-260 ЦПК України, -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно рішення восьмої сесії шостого скликання Заворсклянської сільської ради від 29 грудня 2011 року на земельну ділянку загальною площею 1,47 га, а саме: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд - 0,25 га в АДРЕСА_1 , для ведення особистого селянського господарства - 1,22 га в с.Ватажкове.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду або через Полтавський районний суд Полтавської області протягом 30 днів з дня проголошення.

Сторони:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Полтавським РВ УМВС України в Полтавській області 01.11.1997 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_3 .

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт № НОМЕР_3 , виданий 06.03.2019 року органом №5336, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , адреса проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Заворсклянська сільська рада Полтавського району, код ЄДРПОУ 13956485, адреса місцезнаходження: с.Заворскло Полтавського району Полтавської області, вул. Соборна, 9.

Третя особа: Полтавська районна державна нотаріальна контора адреса місцезнаходження: вул.Стешенка, 6, м.Полтава, 36023.

Суддя: Л. І. Стрюк

Дата ухвалення рішення10.09.2019
Оприлюднено16.09.2019
Номер документу84251227
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/1631/19

Постанова від 04.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Постанова від 06.11.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Рішення від 10.09.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 22.08.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні