Ухвала
від 13.09.2019 по справі 911/2203/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"13" вересня 2019 р. Справа № 911/2203/19

Господарський суд Київської області у складі судді Яреми В.А. перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Дата-СПМ

до Товариства з обмеженою відповідальністю Спецстальконструкції

про стягнення 135 331,25 російських рублів

встановив :

Через канцелярію Господарського суду Київської області від Товариства з обмеженою відповідальністю Дата-СПМ надійшла позовна заява до Товариства з обмеженою відповідальністю Спецстальконструкції про стягнення 135 331,25 російських рублів заборгованості, з яких: 75 750,00 російських рублів основного боргу та 61 581,25 російських рублів неустойки.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем грошового зобов`язання за договором підряду на проведення робіт №04/0718 від 17.07.2018 в частині повної оплати вартості виконаних позивачем робіт.

Перевіривши вищезазначені позовні матеріали суд дійшов висновку про відмову у відкритті провадження у справі з підстав п. 1 ч. 1 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України виходячи з нижченаведеного.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Згідно зі ст.ст. 365, 366 Господарського процесувльного кодексу України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про міжнародне приватне право" іноземний елемент - ознака, яка характеризує приватноправові відносини, що регулюються цим Законом, та виявляється в одній або кількох з таких форм:

- хоча б один учасник правовідносин є громадянином України, який проживає за межами України, іноземцем, особою без громадянства або іноземною юридичною особою;

- об`єкт правовідносин знаходиться на території іноземної держави;

- юридичний факт, який створює, змінює або припиняє правовідносини, мав чи має місце на території іноземної держави.

Частиною 1 статті 75 Закону України Про міжнародне приватне право передбачено, що підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, незважаючи на те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися, крім випадків, передбачених у статті 76 цього Закону.

Поряд з тим, відповідно до ст. 76 Закону України Про міжнародне приватне право суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках:

1) якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону;

2) якщо на території України відповідач у справі має місце проживання або місцезнаходження, або рухоме чи нерухоме майно, на яке можна накласти стягнення, або знаходиться філія або представництво іноземної юридичної особи - відповідача;

3) у справах про відшкодування шкоди, якщо її було завдано на території України;

4) якщо у справі про сплату аліментів або про встановлення батьківства позивач має місце проживання в Україні;

5) якщо у справі про відшкодування шкоди позивач - фізична особа має місце проживання в Україні або юридична особа - відповідач - місцезнаходження в Україні;

6) якщо у справі про спадщину спадкодавець у момент смерті був громадянином України або мав в Україні останнє місце проживання;

7) дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України;

8) якщо у справі про визнання безвісно відсутнім або оголошення померлим особа мала останнє відоме місце проживання на території України;

9) якщо справа окремого провадження стосується особистого статусу або дієздатності громадянина України;

10) якщо справа проти громадянина України, який за кордоном діє як дипломатичний агент або з інших підстав має імунітет від місцевої юрисдикції, відповідно до міжнародного договору не може бути порушена за кордоном;

11) якщо у справі про банкрутство боржник має місце основних інтересів або основної підприємницької діяльності на території України.

Приписами ст. 77 Закону України Про міжнародне приватне право передбачено, що підсудність судам України є виключною у таких справах з іноземним елементом:

1) якщо нерухоме майно, щодо якого виник спір, знаходиться на території України, крім справ, що стосуються укладення, зміни, розірвання та виконання договорів у рамках державно-приватного партнерства, укладених Кабінетом Міністрів України, згідно з якими нерухоме майно є об`єктом такого партнерства, а спір не стосується виникнення, припинення та реєстрації речових прав на такий об`єкт;

2) якщо у справі, яка стосується правовідносин між дітьми та батьками, обидві сторони мають місце проживання в Україні;

3) якщо у справі про спадщину спадкодавець - громадянин України і мав в ній місце проживання;

4) якщо спір пов`язаний з оформленням права інтелектуальної власності, яке потребує реєстрації чи видачі свідоцтва (патенту) в Україні;

5) якщо спір пов`язаний з реєстрацією або ліквідацією на території України іноземних юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців;

6) якщо спір стосується дійсності записів у державному реєстрі, кадастрі України;

7) якщо у справах про банкрутство боржник був створений відповідно до законодавства України;

8) якщо справа стосується випуску або знищення цінних паперів, оформлених в Україні;

9) справи, що стосуються усиновлення, яке було здійснено або здійснюється на території України;

10) в інших випадках, визначених законами України.

Згідно з ч. 1 ст. 20 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, ратифікованої Верховною Радою України 10.11.1994, якщо в частинах II-V цього розділу не встановлено інше, позови до осіб, які мають місце проживання на території однієї з Договірних Сторін, подаються, незалежно від їх громадянства, в суди цієї Договірної Сторони, а позови до юридичних осіб подаються в суди Договірної Сторони, на території якої знаходиться орган управління юридичної особи, його представництво або філія.

Як слідує зі змісту поданого Товариством з обмеженою відповідальністю Дата-СПМ позову, відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю Спецстальконструкції є юридичною особою за законодавством Російської Федерації, яка не має на території України філій, представництв чи інших відокремлених підрозділів.

Згідно п. 4.1 договору підряду на проведення робіт №04/0718 від 17.07.2018 у випадку порушення зобов`язання, яке виникає із цього договору, сторона несе відповідальність, визначену даним договором і діючим законодавством України і Російської Федерації.

Зазначеними умовами договору підряду на проведення робіт №04/0718 від 17.07.2018 сторони врегулювали застосування матеріального права щодо вирішення спору по суті, проте не передбачили підсудність справи з питань, що виникають з даного договору, судам України.

За таких обставин, оскільки в умовах договору підряду на проведення робіт №04/0718 від 17.07.2018 сторони не передбачили підсудність справи з питань, що виникають з даного договору, судам України, такий спір не віднесено до переліку спорів, які підсудні судам України згідно вимог ст. 76, 77 Закону, суд дійшов висновку, що зазначений спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Дана справа є підсудною та підлягає вирішенню у суді на території місцезнаходження відповідача, а саме компетентними судами Російської Федерації.

Посилання позивача на ч. 1 ст. 367 Господарського процесуального кодексу України оцінюються судом критично, оскільки даною нормою врегульовано процедуру звернення господарських судів із судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави, а не порядок звернення особи до суду з позовом та юрисдикцію його розгляду.

Беручи до уваги наведені нормативні приписи, виходячи з аналізу суб`єктного складу та характеру правовідносин, суд дійшов висновку про відмову у відкритті провадження у справі №911/2203/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Дата-СПМ до Товариства з обмеженою відповідальністю Спецстальконструкції про стягнення 135 331,25 російських рублів з підстав п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України.

Керуючись ст. 3, 175, 365, 366 Господарського процесувльного кодексу України, ст. ст. 1, 76, 77 Закону України Про міжнародне приватне право , суд

постановив:

Відмовити у відкритті провадження у справі №911/2203/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Дата-СПМ до Товариства з обмеженою відповідальністю Спецстальконструкції про стягнення 135 331,25 російських рублів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею у відповідності до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена у апеляційному порядку - до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з моменту її складення у відповідності до ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.А. Ярема

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.09.2019
Оприлюднено17.09.2019
Номер документу84257324
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2203/19

Ухвала від 13.11.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 13.09.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні