Ухвала
від 16.09.2019 по справі 372/3330/19
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/3330/19

Провадження 1-кс-1749/19

ухвала

Іменем України

16 вересня 2019 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського ВП ГУ Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про призначення експертизи,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВОбухівського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вКиївській звернувсядо судуіз клопотанняму кримінальномупровадженні №12019110230000893від 02вересня 2019за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2 ст. 367 КК України.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що у 2017 році між Деревянською сільською радою, (код ЄДРПОУ 04362740) та ПП Шляхбуд Тітан (код ЄДРПОУ 36820838) укладено низку договорів про капітального та поточний ремонт доріг.

Згідно висновку експерта Київського КНДЕКЦ №12-5/235 від 19.10.2018 року встановлено, обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт за договором №11 про капітальний ремонт дороги по вул. Хуторна, вул. Сонячна в с. Деревяна, Обухівського району Київської області на момент проведення експертизи не відповідають обсягам та вартості невиконаних робіт, визначеним узгодженою проектно-кошторисної та фінансово-звітною документацією орієнтовно на суму 142 005,56 грн.

Також згідно висновку експерта Київського КНДЕКЦ №12-5/236 від 19.10.2018 року встановлено, обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт за договором №34 про капітальний ремонт дороги по вул. Хуторна, в с. Деревяна, Обухівського району Київської області на момент проведення експертизи не відповідають обсягам та вартості невиконаних робіт, визначеним узгодженою проектно-кошторисної та фінансово-звітною документацією орієнтовно на суму 204 368,59 грн.

В ходіпроведення досудовогорозслідування зметою встановленняосіб,дії якихпризвели довчинення кримінальногоправопорушення,виникла необхідністьу проведенніпочеркознавчої експертизи,при проведенніякої,на вирішенняекспертам необхіднопоставити наступні запитання: чи нанесено відтиск печатки «КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО*М. КИЇВ*УКРАЇНА* «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту автошляхів та споруд на них» Деснянського району м. Києва Ідентифікаційний код 04590234» на сторінці «3» документа за назвою "Договір №23 про технічний нагляд від 18.04.2017 року, в графі «В.о. начальника М.П. В.В. Ярошевський» печаткою, експериментальні зразки відтисків якої надані для порівняльного дослідження? чи нанесено відтиск печатки «КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО*М. КИЇВ*УКРАЇНА* «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту автошляхів та споруд на них» Деснянського району м. Києва Ідентифікаційний код 04590234» на сторінці «3» документа за назвою "Договір №38 про технічний нагляд від 11.09.2017 року,в графі«В.о.начальника М.П.В.В.Ярошевський» печаткою,експериментальні зразкивідтисків якоїнадані дляпорівняльного дослідження?чи нанесеновідтиск печатки«КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО*М.КИЇВ*УКРАЇНА*«Шляхово-експлуатаційнеуправління поремонту автошляхівта спорудна них»Деснянського районум.Києва Ідентифікаційнийкод 04590234»на сторінці«1»документа заназвою"Актнадання послуг№1від 19.04.2017,в графі«В графівід виконавця ОСОБА_4 » печаткою,експериментальні зразкивідтисків якоїнадані дляпорівняльного дослідження?чи нанесеновідтиск печатки«КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО*М.КИЇВ*УКРАЇНА*«Шляхово-експлуатаційнеуправління поремонту автошляхівта спорудна них»Деснянського районум.Києва Ідентифікаційнийкод 04590234»на сторінці«1»документа заназвою"Актнадання послуг№38від 11.09.2017,в графі«В графівід виконавця ОСОБА_4 » печаткою, експериментальні зразки відтисків якої надані для порівняльного дослідження?

Проведення вказаної експертизи просить доручити експертам Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Разом з тим, для проведення даної експертизи, необхідно відібрати експериментальні зразки відтиску печатки відтиск печатки «КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО*М. КИЇВ*УКРАЇНА* «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту автошляхів та споруд на них» Деснянського району м. Києва Ідентифікаційний код 04590234» у директора КП «ШЕУ у Деснянського району м. Києва».

Слідчий Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, в клопотанні просив розглянути його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі, також просив не здійснювати фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів.

Згідно ч. 4ст. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи, що слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися, на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Відповідно ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 244 КПК України, матеріалами клопотання (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань), а також слідчим, доведено достатність даних про здійснення ним досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, а також про те, що проведення експертизи, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, що неможливо встановити в інший спосіб.

Приймаючи до уваги, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідно залучення експерта, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про призначення експертизи, є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

Щодо вимогслідчого прозобов`язання КП«ШЕУ уДеснянського районум.Києва»надати експериментальні зразки відтиску печатки «КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО*М. КИЇВ*УКРАЇНА* «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту автошляхів та споруд на них» Деснянського району м. Києва Ідентифікаційний код 04590234»,у кількості,необхідній тадостатній дляпроведення зазначеноїекспертизи, слід зазначити наступне.

Згідно ч. 8 ст. 244 КПК України, при задоволенні клопотання про залучення експерта слідчий суддя у разі необхідності має право за клопотанням особи, яка звернулася з клопотанням про залучення експерта, вирішити питання про отримання зразків для експертизи відповідно до положеньстатті 245цього Кодексу.

Згідно ч.1,2 ст. 245 КПК України, у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею.

Порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166цього Кодексу).

Разом з тим, слідчим не надано доказів на підтвердження відмови КП «ШЕУу Деснянськогорайону м.Києва»добровільно надати експериментальні зразки відтиску печатки, а тому відсутні підстави для примусового відібрання зразків та задоволення клопотання слідчого в цій частині.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.107,110,242,243,244,372 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про призначення експертизи задовольнити частково.

Залучити експерта для проведення судової експертизи друкарських форм по кримінальному провадженню№12019110230000893 від 02 вересня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, для встановлення осіб, дії яких призвели до вчинення кримінального правопорушення, проведення якої доручити експертам Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, що знаходиться в м. Києві по вул. Володимирській 15.

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

-чи нанесено відтиск печатки «КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО*М. КИЇВ*УКРАЇНА* «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту автошляхів та споруд на них» Деснянського району м. Києва Ідентифікаційний код 04590234» на сторінці «3» документа за назвою "Договір №23 про технічний нагляд від 18.04.2017 року, в графі «В.о. начальника М.П. В.В. Ярошевський» печаткою, експериментальні зразки відтисків якої надані для порівняльного дослідження?

-чи нанесено відтиск печатки «КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО*М. КИЇВ*УКРАЇНА* «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту автошляхів та споруд на них» Деснянського району м. Києва Ідентифікаційний код 04590234» на сторінці «3» документа за назвою "Договір №38 про технічний нагляд від 11.09.2017 року, в графі «В.о. начальника М.П. В.В. Ярошевський» печаткою, експериментальні зразки відтисків якої надані для порівняльного дослідження?

-чинанесено відтискпечатки «КОМУНАЛЬНЕПІДПРИЄМСТВО*М.КИЇВ*УКРАЇНА*«Шляхово-експлуатаційнеуправління поремонту автошляхівта спорудна них»Деснянського районум.Києва Ідентифікаційнийкод 04590234»на сторінці«1»документа заназвою"Актнадання послуг№1від 19.04.2017,в графі«В графівід виконавця ОСОБА_4 » печаткою, експериментальні зразки відтисків якої надані для порівняльного дослідження?

-чинанесено відтискпечатки «КОМУНАЛЬНЕПІДПРИЄМСТВО*М.КИЇВ*УКРАЇНА*«Шляхово-експлуатаційнеуправління поремонту автошляхівта спорудна них»Деснянського районум.Києва Ідентифікаційнийкод 04590234»на сторінці«1»документа заназвою"Актнадання послуг№38від 11.09.2017,в графі«В графівід виконавця ОСОБА_4 » печаткою, експериментальні зразки відтисків якої надані для порівняльного дослідження?

В разі необхідності, під час проведення експертизи дозволити експертам використання, повне або часткове знищення об`єктів експертизи та зміни його властивостей, якщо цього потребує методика проведення даного виду експертизи.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84266686
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службова недбалість

Судовий реєстр по справі —372/3330/19

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні