Рішення
від 16.09.2019 по справі 724/1532/19
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1532/19 Провадження № 2-о/724/62/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 вересня 2019 року Хотинський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді: Руснака А.І.

за участю секретаря судового засідання: Татарчук Л.А.

розглянувши в порядку окремого провадження в місті Хотині Чернівецької області справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Зарожанська сільська рада про встановлення факту родинних стосунків, -

В С Т А Н О В И В:

27 серпня 2019 року заявник ОСОБА_1 звернулася до Хотинського районного суду Чернівецької області із заявою про встановлення факту родинних стосунків, в якій просить встановити факт родинних стосунків між нею та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженкою та жителькою с. Зарожани, Хотинського району, Чернівецької області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме, що остання є її матір`ю.

В обґрунтування заяви посилається на те, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Зарожани, Хотинського району, Чернівецької області. В 1987 році вона вийшла заміж за ОСОБА_3 та прийняла його прізвище. Зазначає, що її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , що проживали в зареєстрованому шлюбі починаючи із 21.09.1967 року. При реєстрації її народження, в свідоцтві про народження в графі батьки було вказано: батько - ОСОБА_4 , а мати - ОСОБА_2.

Зазначає, що вони всі разом проживали однією сім`єю в одному будинку, аж до смерті матері ОСОБА_2, вона визнавала її своєю дочкою, виховувала та матеріально утримувала до повноліття, що підтверджує довідкою виконкому Вижницької міської ради.

Вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла. Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку, що розташований по АДРЕСА_1 , що підтверджується копією технічного паспорта та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Зазначає, що вона як спадкоємець за законом, своєчасно прийняла спадщину, оскільки на час смерті матері проживала з нею в одному будинку та здійснила її поховання, що підтверджує довідкою виконкому Вижницької міської ради.

Вона звернулася до нотаріуса з приводу прийняття спадщини та видачі їй свідоцтва про право на спадщину за законом. Однак, державний нотаріус усно відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки нею не було надано належним чином оформлені документи, що підтверджують родинні стосунки, та роз`яснив, що в першу чергу їй необхідно встановити факт родинних стосунків між нею та ОСОБА_2.

Вказує, що всі вони проживали однією сім`єю в одному будинку, аж до смерті матері ОСОБА_2, вона визнавала її своєю донькою, виховувала та матеріально утримувала до повноліття, викладене підтверджується довідкою виконкому Вижницької міської ради.

Зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла, після її смерті відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку, що розташований по АДРЕСА_1 .

Вказує, що вона як спадкоємець за законом, своєчасно прийняла спадщину, оскільки на час смерті матері проживала з нею в одному будинку та здійснила її поховання, що підтверджує довідкою виконкому Вижницької міської ради.

При цьому зазначає, що вона звернулася до нотаріуса із приводу прийняття спадщини та видачі їй свідоцтва про право на спадщину за законом. Однак, державний нотаріус усно відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки їй не були надані належним чином оформлені документи, які підтверджують родинні стосунки, при цьому роз`яснивши факт родинних стосунків між нею та ОСОБА_2.

Так, для оформлення спадщини, як рідній доньці ОСОБА_2, та відповідно зменшення розміру сплати державного мита при оформленні спадщини їй необхідно підтвердити родинні стосунки між нею та ОСОБА_2. А саме, в свідоцтві про смерть мати вказується, як ОСОБА_2, а в її свідоцтві про народження мати зазначена, як ОСОБА_2, в зв?язку із цим, вона не може оформити спадщину до кінця, а тому виникла необхідність встановити родинні відносини.

Той факт, що ОСОБА_2, є матір`ю ОСОБА_1 , підтверджує також і копією довідки із погосподарської книги Зарожанскої сільської ради за період 1986-1989 роки, де я зазначена донькою покійної ОСОБА_2.

Крім того, зазначає, що із даного приводу, вона зверталася до Вижницького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану, зокрема, щоб змінити по батькові матері з ОСОБА_2 та ОСОБА_2 , але їй в цьому було відмовлено, що підтверджує висновком про внесення змін до актового запису цивільного стану.

Так, вказує, що оскільки документально підтвердити факт наявності родинних відносин між нею та матір`ю вона не змогла, тому просить суд встановити факт родинних відносин між нею та покійною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженкою та жителькою с. Зарожани, Хотинського району, Чернівецькою областю, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме те, що остання є її рідною матір`ю.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, проте від неї надійшла заява, в якій вона просить розглянути справу в її відсутності, заявлені вимоги підтримує повністю. Крім того, просить долучити до матеріалів справи довідку Зарожанської сільської ради.

Заінтересована особа - представник Зарожанської сільської ради - Паур М.Я. в судове засідання не з`явився, проте надав суду заяву, в якій просить справу слухати без участі представника сільської ради, вимоги заяви визнає.

Свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_10 , будучи попередженими про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України, в своїх письмових поясненнях підтвердили факт, що покійна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною матір`ю ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

У відповідності до ст. 293 ч. 2 п. 5 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до ст. 315 ч. 1 п. 1 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, оскільки вона не може оформити своїх спадкових прав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , факт смерті якої підтверджується копією свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_1 від 26.04.2019 року (а.с. 9).

Із наданої суду копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 02.02.1968 року вбачається, що матір`ю ОСОБА_1 є ОСОБА_2 (а.с. 14).

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 31.10.1987 року вбачається, що ОСОБА_1 уклала шлюб із ОСОБА_3 , при цьому після укладення шлюбу їй було присвоєно прізвище ОСОБА_1 (а.с. 11).

Також, згідно довідки Вижницької міської ради № 3-264 від 03.05.2019 року вбачається, що ОСОБА_1 , 1968 року народження, на день смерті проживала з померлою матір`ю ОСОБА_2, 1937 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , при цьому здійснювала її поховання в селі Іспас, Вижницького району (а.с. 10).

Судом встановлено, що заявник не може оформити право власності на спадкове майно, яке відкрилося після смерті матері, оскільки неможливо встановити родинні відносини між ними.

Так, відповідно до витягу про реєстрацію права власності на спадкове майно № 23593652 від 17.08.2009 року, вбачається, що ОСОБА_2 є власником житлового будинку з належними до нього будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 (а.с. 13).

Крім того, із технічного паспорту на житловий будинок індивідуального житлового фонду вбачається, що власником житлового будинку із належними до нього господарськими будівлями є ОСОБА_2 .

Згідно наданої суду довідки виконкому Зарожанської сільської ради Хотинського району № 460 від 06.05.2019 року вбачається, що гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 являється однією і тією ж особою, оскільки інших осіб, з такою ж датою народження та смерті , зареєстрованих та проживаючих в селі Зарожани не було.

Як було встановлено судом, вищевказані факти знайшли своє підтвердження, а саме: родинні відносини між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 доведені та підтверджені вищевказаними доказами.

Судом також було досліджено висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану Вижницького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Чернівецькій області (а.с. 19), відповідно до якого у задоволенні заяви ОСОБА_1 про внесення змін: до актового запису про шлюб № 10, до актового запису про народження № 15 від 02.02.1968 року; актового запису про смерть № 98 від 26.04.2019 року було відмовлено.

Отже, як вбачається із вищенаведеного, виправити дані факти в позасудовому порядку заявнику є неможливим, тому заяву слід задовольнити в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 76-80, 141, 206, 247, 259, 263- 265, 293, 315 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_4 , ІПН - НОМЕР_5 , заінтересована особа: Зарожанська сільська рада, Хотинського району, Чернівецької області, вул. Кобилянської, 17, с. Зарожани, Хотинського району, Чернівецької області, ідентифікаційний код 05399260 про встановлення факту родинних стосунків - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 являється рідною матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительки АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду, а у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 16.09.2019 року.

Суддя: А.І. Руснак

Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено17.09.2019
Номер документу84270967
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/1532/19

Рішення від 16.09.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Руснак А. І.

Ухвала від 28.08.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Руснак А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні