Рішення
від 09.09.2019 по справі 737/585/19
КУЛИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 737/585/19

Проваждення № 2/737/262/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

09 вересня 2019 року смт Куликівка

Куликівський районний суд Чернігівської області

суддяЛібстер А.С. секретар судового засіданняЮрченко М.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження справу№ 737/585/19 за позовомАКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЧЕРНГІВОБЛЕНЕРГО доОСОБА_1 простягнення вартості необлікованої електричної енергії учасники справи та представники: від позивачане з`явився Відповідач не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з даним позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_1 є побутовим споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 . 01.07.2004 року з ним був укладений договір про користування електричною енергією та відкритий особовий рахунок, договір виконувався за вказаною адресою. Засіб обліку був встановлений на об`єкті 26.06.2013.

13 жовтня 2016 року при проведенні перевірки дотримання Правил користування електричною енергією для населення за адресою : АДРЕСА_1 , було виявлено самовільне підключення до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відкритим типом прокладення шляхом накиду на ввідні дроти. Місце самовільно підключення виявлено, воно знаходиться на вводі в будинок біля ізоляторів. Електрична енергія споживається, засобами обліку не враховується. Вищевказані дії порушували п. 48 ПКЕЕН, які діяли на момент виявлення порушення, та умови договору.

Відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією,

позивач визначив величину збитків, завданих протиправними діями відповідача, що склали 5675,10 грн.

Просить суд стягнути з ОСОБА_1 на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЧЕРНГІВОБЛЕНЕРГО вартість необлікованої електричної енергії у розмірі 5675,10 гривень та судовий збір у розмірі 1921 гривня.

Позовна заява надійшла до суду 31.05.2019.

Головуючий своєю ухвалою від 21.06.2019, після отримання відомостей про зареєстроване місце проживання відповідача, позовну заяву прийняв до розгляду, відкрив спрощене позовне провадження та ухвалив здійснювати розгляд справи у спрощеному судовому провадженні з викликом сторін.

В судове засідання представник позивача не з`явився, про день та час слухання справи повідомлений належним чином, наявне клопотання позивача про розгляд справи за відсутності представника позивача. Проти винесення заочного рішення позивач не заперечує.

Заявлені позивачем процесуальні клопотання ґрунтуються на нормах ЦПК України та підлягають задоволенню.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у відповідності до ст. 130 ЦПК України. Причини неявки суду не повідомлені. З клопотанням про відкладення слухання справи відповідач до суду не звертався. Відзив на позовну заяву до суду не надходив.

На підставі ст. 280, 281 ЦПК України судом вирішено провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, розглядаючи позов в межах заявлених вимог, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

Позивач постачав споживачу ОСОБА_1 електричну енергію у необхідних обсягах за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією договору про користування електричною енергією від 01.07.2004 року та актом заміни засобів обліку у побутових споживачів від 26.06.2013 (а.с.19-21).

13.10.2016 р. співробітниками Куликівського РЕМ було встановлено та відображено в акті, що ОСОБА_1 порушив Правила користування електричною енергією для населення , а саме здійснила самовільне підключення до електромережі постачальника з порушенням схеми обліку відкритим типом прокладання шляхом накиду на ввідні дроти, самовільне підключення знаходиться на вводі в будинок біля ізоляторів, електроенергія споживається, засобом обліку не враховуються (а.с. 10-12).

Відповідач наявність порушення до звернення позивача до суду не оспорював.

Відповідно до п. 9 Правил користування електричною енергією для населення затверджених Постановою КМУ від 26.07.1999 р. № 1357 (втратили чинність на підставі Постанови КМУ від 20.06.2018) споживання електричної енергії без приладів обліку не допускається.

Ст. 27 Закону України Про електроенергетику встановлює зокрема, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену Законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіжка електроенергії і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку; порушення правил користування енергією.

Методика визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 4 липня 2006 р. за № 782/12656 , затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України 04 травня 2006 № 562) передбачає, що ця Методика застосовується постачальником електричної енергії за регульованим тарифом (електропередавальною організацією) при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією та/або виявлення фактів крадіжки електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку. Розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії; за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості необлікованої електричної енергії; за кількістю днів: у разі самовільного підключення споживачем електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричних мереж енергопостачальника - із дня набуття споживачем права власності на електроустановку чи права користування електроустановкою або із дня здійснення останньої технічної перевірки електричної мережі, до якої було здійснене самовільне підключення, але не більше сумарної кількості днів за дванадцять календарних місяців, що передували дню виявлення порушення, та до дня усунення порушення;

Розрахунок розміру відшкодування збитків відповідає вимогам Методики, затвердженої НКРЕ від 04.05.2006 року № 562 (зі змінами та доповненнями), сума збитків складає 5675,10 грн. (а.с. 14-15).

Відповідачем не надано суду доказів, які б спростовували докази, надані позивачем щодо факту завдання збитків позивачу та розрахунку їх розміру.

Таким чином, сума позову яка підлягає задоволенню складає 5675,10 грн.

Позивачем понесені та документально підтверджені судові витрати (а.с.1), які відповідно до ст. 141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись статтями 4, 12-13, 19, 81, 141, 247, 258, 259, 265, 268, 273, 279, 280, 282, 284, 289, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 ) на користь АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО в особі ВП Куликівський РЕМ АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання № НОМЕР_1 в філії - Чернігівське обласне управління АТ Державний ощадний банк України , МФО 353553, код ЄДРПОУ 14254595, вартість необлікованої електричної енергії у розмірі 5675,10 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 (останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 ) на користь АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО в особі ВП Куликівський РЕМ АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО на поточний рахунок № НОМЕР_2 в філії - Чернігівське обласне управління АТ Державний ощадний банк України , МФО 353553, код ЄДРПОУ 14254595, судовий збір в розмірі 1921,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами за результатами апеляційного розгляду.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду через Куликівський районний суд Чернігівської області шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст рішення суду складений 16.09.2019.

Суддя А.С. Лібстер

СудКуликівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено17.09.2019
Номер документу84281263
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —737/585/19

Рішення від 09.09.2019

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Лібстер А. С.

Рішення від 09.09.2019

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Лібстер А. С.

Ухвала від 21.06.2019

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Лібстер А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні