Ухвала
від 16.09.2019 по справі 743/1571/19
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №743/1571/19

Провадження №2-о/743/52/19

У Х В А Л А

16 вересня 2019 року Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді СТАШКІВА В.Б.,

за участю секретаря судових засідань НЕРУС Н.І.,

учасники справи: заявник ОСОБА_1 ,

представник Любецького психоневрологічного інтернату

СОЛОХНЕНКО О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Ріпки справу

за заявою ОСОБА_2 та ОСОБА_3 психоневрологічного інтернату

про - звільнення від повноважень піклувальника над

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , цивільна дієздатність,

якої обмежена, в судовому порядку,

- покладення повноважень піклувальника над останньою на спеціальний заклад,

заінтересовані особи : Городнянський психоневрологічний інтернат,

Мохначівська сільська рада Ріпкинського району Чернігівської області ,

У С Т А Н О В И В :

Стислий виклад позицій учасників справи, їх заяви та клопотання.

ОСОБА_1 та Любецький психоневрологічний інтернат звернулися до суду із заявою про звільнення від повноважень піклувальника над ОСОБА_1 , цивільна дієздатність, якої обмежена, в судовому порядку, з боку керівника Городнянського психоневрологічного інтернату, встановити піклування над останньою і призначити піклувальником останньої директора Любецького психоневрологічного інтернату, мотивуючи це тим, що рішенням Городнянського районного суду Чернігівської області від 11.03.2019 р. було визнано обмеженою дієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над останньою піклування та виконання обов`язків піклувальника покладено на Городнянський психоневрологічний інтернат в особі керівника цією установи, але переведення ОСОБА_1 з Городнянського психоневрологічного інтернату до ОСОБА_3 психоневрологічного інтернату унеможливлює виконання повноважень піклувальника над ОСОБА_1 , цивільна дієздатність, якої обмежена, в судовому порядку, з боку ОСОБА_5 , як директора Городнянського психоневрологічного інтернату і ці обов`язки повинен виконувати Любецький психоневрологічний інтернат в особі керівника цією установи.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та представник Любецького психоневрологічного інтернату СОЛОХНЕНКО О.А. заявлені вимоги підтримали, з підстав вказаних в ній.

В судове засідання не з`явились директор Городнянського психоневрологічного інтернату РЕДЬКОВИЧ М.І. та представник Мохначівської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, просили розглядати справу у їх відсутність.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Судом встановлено, що:

- рішенням Городнянського районного суду Чернігівської області від 11.03.2019 р., яке набрало законної сили 22.04.2019 р., серед іншого, було визнано обмеженою дієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 піклування та виконання обов`язків піклувальника покладено на Городнянський психоневрологічний інтернат в особі керівника цією установи;

- згідно наказу ОСОБА_3 психоневрологічного інтернату від 21 серпня 2019 року № 114-П, зараховано на повне державне утримання підопічну ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з переведенням з Городнянського психоневрологічного інтернату.

Джерела права застосовані (не застосовані) судом.

Стаття 66 ЦК України передбачає, що якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Згідно ч. 1 ст.75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

Згідно ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Оцінка суду.

Виходячи з фактичних обставин справи, враховуючи приписи ч. 1 ст. 75 ЦПК України та ч. 2 ст. 300 ЦПК України, суд приходить до висновку, що переведення ОСОБА_1 з Городнянського психоневрологічного інтернату до ОСОБА_3 психоневрологічного інтернату унеможливлює виконання повноважень піклувальника над ОСОБА_1 , цивільна дієздатність, якої обмежена, в судовому порядку., з боку ОСОБА_5 , як директора Городнянського психоневрологічного інтернату, тому в цій частині вимог заяву ОСОБА_1 слід задовольнити та звільнити ОСОБА_5 , як директора Городнянського психоневрологічного інтернату, від повноважень піклувальника над ОСОБА_1 , цивільна дієздатність, якої обмежена, в судовому порядку.

При цьому, Любецький психоневрологічний інтернат не є належним заявником за вимогами про звільнення від повноважень піклувальника директора Городнянського психоневрологічного інтернату над визнаною обмеженою дієздатною особою, в силу приписів ст. 75 ЦК України та ст. 300 ЦПК України, тому в задоволені цих вимог Інтернату слід відмовити.

Крім того, відсутні правові підстави для повторного встановлення піклування над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , так як рішенням Городнянського районного суду Чернігівської області від 11.03.2019 р. вже встановлено піклування над останньою і законодавець не передбачає можливості встановлення повторного піклування над особою, цивільна дієздатність, якої обмежена, в судовому порядку.

Також, враховуючи відсутність подання органу опіки та піклування, на підставі якого суд призначає піклувальником іншу особу, зважаючи на те, що за приписами ч. 1 ст. 66 ЦК України піклування над визнаною обмеженою дієздатною особою, яка перебуває в спеціальному закладі, та щодо якої відсутній піклувальник, в силу закону, здійснює спеціальний заклад, в якому остання перебуває, суд приходить до висновку, що в задоволенні вимог ОСОБА_1 та ОСОБА_3 психоневрологічного інтернату про покладення функцій піклувальника над ОСОБА_1 , цивільна дієздатність, якої обмежена, в судовому порядку, саме на Любецький психоневрологічний інтернат, в особі керівника цієї установи, слід відмовити.

Керуючись ч.2 ст.247, ст.ст. 258, 260, 300 ЦПК України, ст.ст. 66, 75 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 - задовольнити частково.

Звільнити ОСОБА_6 , як директора Городнянського психоневрологічного інтернату, від повноважень піклувальника над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , цивільна дієздатність, якої обмежена, в судовому порядку.

В іншій частині вимог ОСОБА_2 та в задоволенні вимог ОСОБА_3 психоневрологічного інтернату - відмовити.

Ухвала може бути оскаржено в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду через Ріпкинський районний суд Чернігівської області шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду йому відповідної ухвали суду.

ЗАЯВНИКИ :

1) ОСОБА_7 Лілія Миколаївна (зареєстроване місце проживання:

АДРЕСА_1 );

2) Любецький психоневрологічний інтернат (с. Пересаж Ріпкинського

району Чернігівської області, вул. Квітнева, буд. 1, код ЄДРПОУ

03189914);

ЗАІНТЕРЕСОВАНІ ОСОБИ:

1) Городянський психоневрологічний інтернат (м. Городня Чернігівської області, вул. Шевченка, буд. 108-а, код ЄДРПОУ 03189920);

2) Мохначівська сільська рада Ріпкинського району Чернігівської області (с. Мохначі Ріпкинського району Чернігівської області, вул. Квітнева, 8, код ЄДРПОУ 04416039 ).

Головуючий В.Б.Сташків

Текст ухвали виготовлено

та підписано 16 вересня 2019 року.

Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено17.09.2019
Номер документу84281408
СудочинствоЦивільне
Суть- звільнення від повноважень піклувальника над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , цивільна дієздатність, якої обмежена, в судовому порядку, - покладення повноважень піклувальника над останньою на спеціальний заклад, заінтересовані особи : Городнянський психоневрологічний інтернат, Мохначівська сільська рада Ріпкинського району Чернігівської області

Судовий реєстр по справі —743/1571/19

Ухвала від 16.09.2019

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 30.08.2019

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні