Постанова
від 10.09.2019 по справі 489/3205/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 489/3205/19

Провадження № 3/489/1038/19

10.09.2019

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2019 року м.Миколаїв

Ленінський районний суд м.Миколаєва, в складі :

головуючої судді - Васильченко Н.О.,

за участі секретаря судових засідань- Лейфури Д.О.,

особи, яка притягується до адміністративної відповідальності - ОСОБА_1 ,

захисника - Кордіка Є.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду матеріали справи, які надійшли від Оперативного управління Головного управління ДФС України у Миколаївській області про притягнення до адміністративної відпоовідальності:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м.Одеса, одруженого, працюючого директором ТОВ АктивгазЮг , має на утриманні двох неповнолітніх дітей, проживаючого: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ,

за ч.1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

07.06.2019р. о 11 год. 40 хв., в м.Миколаєві, по вул. Маршала Василевського, 44, директор ТОВ АктивгазЮг ОСОБА_2 К ОСОБА_3 проводив господарську діяльність без дозвільних документів, а саме: договору оренди землі на розміщення за вказаною адресою АГЗС та дозволу Управління екології та природніх ресурсів Миколаївської обласної державної адміністратиції, отримання яких передбачено Законом, а саме: дозволу на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Таким чином, ОСОБА_1 порушив вимогу ст. 11 Закону України Про охорону атмосферного повітря , за що передбачена відповідальність за ч.1 ст. 164 КУпАП.

ОСОБА_1 до суду з`явився, вину у вчиненому правопорушенні не визнав, суду пояснив, що він є директором ТОВ АктивгазЮг та 07.06.2019р. о 11 год.40 хв., він знаходився в м.Одеса, за адресою свого проживання: АДРЕСА_1 , тобто протокол про адміністративне правопорушення відносно нього за ч.1 ст. 164 КУпАП складався за його відсутності, від отримання копії протоколу та його підпису, він не відмовлявся, так як не знаходився в м.Миколаєві в цей час, права передбачені ст. 268 КУпАП, ст. 63 Конституції України йому ніхто не роз`яснював. Факт здійснення господарської діяльності, а саме: реалізації скрапленого палива визнав, додав, що використовує при цьому найману працю. Про події, 07.06.2019р. на території АГЗС за адресою: АДРЕСА_2 вул. Маршала Василевського АДРЕСА_3 , дізнався він найманих працівників даної автозаправки, які йому зателефонували на мобільний телефон та повідомили, що на територію АЗС прибули співробітники ГУ ДФС у Миколаївській області за фактом перевірки отриманної інформації щодо незаконної діяльності АГЗС та проведення господарської діяльності ТОВ АктивгазЮг без дозвільних документів: відсутність договору оренди земельної ділянки та дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Перевіряючі не просили надати їм вищезазначені дозвільні документи, а відразу приступили до демонтажу газового модулю з ємністю для зберігання скрапленого газу та роздавальної колонки, заправного пістолету, також було вилучено скраплений газ в кількості 4500 літрів за ціною 13 грн. 99 коп. за літр на загальну суму 62 955 грн. та передано на зберігання невідомій особі.

Захисник ОСОБА_4 суду пояснив, що на вимогу працівників ГУ ДФС у Миколаївській області, інженером з охорони праці ОСОБА_5 та менеджером з продажів ОСОБА_6 надавались всі документи, які просили перервіряючи особи. На даний час відбувається процес отримання дозволу на викід у повітря забруднюючих речовин, але в день проведеня перервірки ТОВ АктивгазЮг такого дозволу перевіряючі не просили надати.

Свідок ОСОБА_5 суду повідомила, що вона працює інженером з охорони праці у ТОВ АктивгазЮг та 07.06.2019р. їй зателефонували працівники АГЗС, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 та повідомили, що на території з`явились невідомі особи, які вимагають надати їм правоустановчі документи. Директор ТОВ АктивгазЮг ОСОБА_1 в цей час перебував у відпустці, поза межами м.Миколаєва, делегував їй та іншій працівниці приїхати на територію АГЗС та надати перервіряючим всі необхідні для перервірки документи. Єдиний з перевіряючих хто пред`явив їй свої документи, був чоловік на прізвище ОСОБА_7 , також з пред`явленого посвідчення їй стало відомо, що він працівник Миколаївської міської ради, більше будь-хто з перервіряючих свої документи їй не пред`являв. Перевіривши всі документи, що на їх вимоги було надано, чоловіки повернутились до своїх автомобілів, а з часом вийшли з машин та відключили відеоспостереження на АГЗС та розпочали демонтаж газового модуля, який був заповнений більш ніж наполовину, що є вкрай небезпечним, але на зауваження при цьому не реагували, тому було викликано наряд поліції, який в свою чергу викликав вже слідчу групу. Події відбувались 07.06.2019р. з 12.00 до 21.00 год. та на місце події викликалось три екіпажа поліцейських. Вона не була свідком складання протоколу про адміністративне правопорушення за ч.1 ст. 164 КУпАп відносно директора Тов АктивгазЮг , понятих вона не знає, на АГЗС були присутні учасники Правого сектору . Крім неї на заправці була присутня також ОСОБА_8 та оператор АГЗС - на прізвище ОСОБА_9 .

Свідок ОСОБА_6 з приводу подій 07.06.2019 р. суду пояснила, що вона працює начальником відділу продаж ТОВ АктивгазЮг та у вказані дату та час їй зателефонував співробітник заправки, який повідомив, що о 12.00 год.на території заправки з`явились невідомі чоловіки та вимагають надати правоустановчі документи на АГЗС. Після чого вона зв`язалась з директором ТОВ АктивгазЮг , який дав їй доручення надати перевіряючим всю необхідну для проведення перервірки документацію та не заважати їм працювати. На її запитання надати документальні підстави для здійснення перервірки, їй було відмовлено. Коли розпочали демонтаж газового модуля, було викликало поліцію. В демонтованому газовому модулі було 42 % газу , що становить 4200 л., який в порушення правил безпеки разом з газом було вивезено з території АГЗС.

Свідок ОСОБА_10 суду пояснила, що 07.06.2019р., приблизно з 15.00 до 17.00 год. вона була запрошена співробітником фіскальної служби в якості понятої на територію АГЗС розташованої за адресою: м.Миколаїв, вул.Маршала Василевського, 44, в зв`язку з тим, що власник АГЗС не мав дозвільних документів, яких саме - не пам`ятає. Чи був присутній в той день на місці подій директор даної автозаправки, не пам`ятає, пригадує, що була присутня жінка- співробітниця АГЗС, її прізвище - назвати не може. Перед тим, як підписати складений протокол про адміністративне правопорушення відносно власника АГЗС, вона його читала.

Свідок ОСОБА_11 суду пояснила, 07.06.2019р. вона разом з подругой перебувала на міжміському автовокзалі, де до них підійшов працівник ГУДФС у Миколаївській області, пред`явив службове посвідчення та запросив бути присутньою при діях, які будуть відбуватись на АГЗС, на що вона надала свою згоду. Прибувши на місце події, яке знаходилось на перетині вул.Скороходова та 7-а Слобідська, в м.Миколаєві, їй та ще одному свідку пояснили, що АГЗС розташована близько до проїзної частини. В цей час біля газозаправної колонки ходив невідомий їй чоловік, який переписував назви та числа. Осторонь від місця події стояли люди та працівники, що проводили перевірку даного об`єкту вказували на них, як на відповідальних осіб за АГЗС. Протокол вона оглянула, але не читала, після чого підписала. Конкретну особу - власника АЗГС їй та її подрузі, як свідкам не вказували. Ніхто з присутніх осіб на АГЗС від підпису не відмовлявся. Також вона була свідком того, як відбувалось вилучення бочки.

Ч.1 ст. 164 КУпАП передбачено відповідальність за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб`єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документі дозвільного характеру, якщо його одержання передбачено законом ( крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами згідно Закону України Про охорону атмосферного повітря передбачений пунктом 30 Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності (додаток до ЗУ від 19.05.2011 №3392-VI ).

Частиною 1 статті 10 Закону України Про охорону атмосферного повітря передбачено, що підприємства, установи, організації та громадяни суб`єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов`язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, зобов`язані, зокрема, здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря, дозволами на викиди забруднюючих речовин тощо.

За змістом частини 5 статті 11 ЗаконуУкраїни Про охорону атмосферного повітря викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб`єкту господарювання, об`єкт якого належить до другої або третьої групи, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Суд дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення учасників судового провадження, приходить до наступного.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (сформований станом на 25.10.2018р.), ТОВ АктивгазЮг зареєстровано за ОСОБА_12 , з місцезнаходженням юридичної особи за адресою: м. АДРЕСА_2 , вул. Нікольська, 25. Керівником даної юридичної особи з 11.10.2017р. призначено (обрано) Єгорова Кирила Олександровича, який уповноважений представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, має право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіренності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежань щодо представництва від імені юридичної особи. Основним видом діяльності ТОВ АктивгазЮг визначено п. 46.71 Оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, 47.19 Роздрібна торгівля пальним, 52.21 Допоміжне обслуговування наземного транспорту , 68.20 Надання в оренду нерухомого майна.

Відповідно до листа директора департаменту внутрішнього фінансового контролю, нагяду та протидії корупції Миколаївської міської ради від 10.06.2019р. за вих.№ 514/21.04-03 встановлено, що згідно з державним актом на право постійного користування землею від 14.02.1995 р., договором купівлі-продажу від 02.09.1993 р. та актом передачі від 18.11.1993р., протоколу засновників ЗАТ Чорноморагробуд є власником нежитлового об`єкту по АДРЕСА_3 . Згідно з протоколом загальних зборів акціонерів ЗАТ Чорноморагробуд від 21.03.2011 р. №1, протоколом загальних зборів акціонерів ЗАТ Чорноморагробуд від 02.06.2011 р. №2 припинено діяльність ЗАТ Чорноморагробуд шляхом його перетворення у товариство з додатковою відповідальністю Чорноморагробуд , яке є правонаступноком усіх прав і обов`язків ЗАТ Чорноморагробуд .

Таким чином, користувачем земельної ділянки загальною площею 11060 кв.м за адресою: м.Миколаїв, вул. Маршала Василевського,44 є ТДВ Чорноморагробуд (ЄДРПОУ 00388369). Ділянка на якій розміщено АГЗС та має адресу: вул. Маршала Василевського, 44, не має ніякого відношення до ділянки підприємства ТДВ Чорноморагробуд .

Встановено, що згідно договору оренди №22 від 29.12.2017р. укладеному між ТДВ Чорноморагробуд та ТОВ СГ-ТОРГ , в особі директора ОСОБА_13 передано в у строкове платне корисування будівлю розташовану за адресою: АДРЕСА_3 - офісні приміщення (10 кв.м.) та майданчик.

Для здійснення своєї діяльності ТОВ АктивгазЮг , в особі директора ОСОБА_1 , який діє на підставі Статуту, 30.12.2018р. було укладено договір суборенди №26/34-С з ТОВ СГ ТОРГ , в особі директора ОСОБА_13 про передачу у строкове платне користування офісного приміщення - 10 кв.м та площадки (майданчику з твердим покриттям), що знаходиться за адресою:м.Миколаїв, вул.Маршала Василевського,44 з метою розміщення та експлуатації автомобільного газопроводного пункту ( АГЗП), даний договір діє до 31.12.2019 р.

Згідно Ідентифікації об`єкту господарської діяльності Автомобільний газозаправний пункт ТОВ АктивгазЮг розташований за адресою: м.Миколаїв, вул. Василевського, 44, затверджений директором вищезазначеного товариства ОСОБА_1 та узгоджений з державним інспектором з нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки у Миколаївській області, визнано потенційно небезпечним об`єктом.

Відповідно до листа Управління держпраці у Миколаївській області, 18.04.2019р. за №013/2019/277 у журналі обліку реєстрації об`єктів підвищеної небезпеки зроблено запис щодо об`єктів ТОВ АктивгазЮг , в тому числі автогазозаправного пункту розташованого за адресою: м.Миколаїв, вул. Маршала Василевського,44, з присвоєнням коду об`єкта підвищеної небезпеки 48.39385045.01.2.

Згідно листа Управління екології та природніх ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації від 07.06.2019р. за вих.№01-04/2383-05 - дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, дозволи на спеціальне водокористування на об`єкт ТОВ АктивгазЮг (ЄДРПОУ 39385045) не видавались. Декларації про відходи від зазначеного товариства до управління - не надходили.

01.07.2019р. ГУ ДФС у Миколаївській області за реєстраційним номером №14030314201900168 було зареєстровано Ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним ТОВ АктивгазЮг за адресою місця знаходження: м.Миколаїв, вул.Нікольська,25 та місця торгівлі: м.Миколаїв, вул.М.Василевського,44, з терміном дії з 01.08.2019р. до 01.08.2024 р. Зважаючи на вищевикладене, оцінивши надані докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що в діях ОСОБА_1 вбачається склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1ст.164 КУпАП - порушення порядку провадження господарської діяльності, без одержання дозволу передбаченого законом.

Вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення підтверджується протоколом про адміністративне павопорушення серії АА №538032 від 07.06.2019р. та іншими зібраними доказами.

Згідно п. 7 ч.1 ст. 247 КУпАП , провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за обставин закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст.38 цього Кодексу .

Оскільки правопорушення було вчинено 07.06.2019 р. та з цього моменту пройшло більше трьох місяців, що згідно вимог ст.38 КУпАП не дає підстав для накладення стягнення, провадження по справі підлягає закриттю на підставі п.7 ч.1 ст.247 КУпАП .

Керуючись ст. ст. 38, 247, 284, 287, 289 КУпАП, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Визнати винним ОСОБА_1 у вчиненні адмінстративного правопорушення передбаченого ч.1 ст. 164 КУпАП.

Провадження по справі відносно ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП , закрити на підставі п.7 ч.1 ст. 247 КУпАП .

Вилучені, згідно протоколу огляду речей і документів від 07.06.2019р., газовий модуль (ємність для зберігання скрапленого газу та раздавальна колонка "Шельф 100-1 LPG. №9362), що має заводський номер №104 вмістимістю 9,96м3, скраплений газ в кількості 4500 літрів за ціною 13 грн.99 коп. за літр на суму 62 955 грн., двигун (електро) №450147, 1 шланг та 1 пістолет для роздачі скрапленого газу, які було вилучено та передано на відповідальне зберігання ТОВ Вікос Юг , повернути власнику - ОСОБА_1 .

Постанова може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя: Н.О. Васильченко

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення10.09.2019
Оприлюднено18.09.2019
Номер документу84286025
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —489/3205/19

Постанова від 13.11.2019

Адмінправопорушення

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Постанова від 10.09.2019

Адмінправопорушення

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Васильченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні