Рішення
від 16.09.2019 по справі 826/10064/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

16 вересня 2019 року №826/10064/18

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Вєкуа Н.Г., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи адміністративну справу за позовом

за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у місті Києві доТовариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно- будівельна компанія "Сібінвестград" про стягнення заборгованості у розмірі 3545,90 грн. , В С Т А Н О В И В:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві (03062, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 92/2, код ЄДРПОУ 41312290) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Сібінвестград" (02140, м. Київ, вул. Лариси Руденко, буд. 6А, 309, код ЄДРПОУ 32881279), в якому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Сібінвестград" (02140, м. Київ, вул. Лариси Руденко, буд. 6А, 309, код ЄДРПОУ 32881279) на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві (03062, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 92/2, код ЄДРПОУ 41312290), кошти в сумі 3 545,90 грн.

Позовні вимоги мотивовано тим, що у Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно - будівельна компанія "Сібінвестград" з 2010 року наявна заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 3 545, 90 грн., яка станом на дату подання позову досі не сплачена. Наявна заборгованість підтверджується автоматично сформованим звітом за І квартал 2018 року та звітом за перше півріччя 2010 року. Так, несплачені в строк страхові внески стягуються в дохід Фонду із страхувальника у безспірному порядку, строк давності не застосовується.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 04.07.2018 відкрито спрощене позовне провадження у справі без повідомлення учасників справи (письмове провадження), встановлено відповідачу строк для надання відзиву та витребувано від останнього докази та відповідні матеріали.

Направлена на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Сібінвестград" ухвала про відкриття провадження у справі повернулась без вручення з незалежних від суду причин.

Відповідно до приписів статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) вважається, що відповідач належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі, оскільки ухвала надсилалась на адресу, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (02140, м. Київ, вул. Лариси Руденко, буд. 6А, оф. 309) та не вручена з причин, незалежних від суду.

Справу розглянуто за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) відповідно до вимог статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 3 статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, розгляд яких проводився за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), заявами по суті справи є позов та відзив.

Розглянувши подані позивачем документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Сібінвестград" перебувало на обліку, в якості страхувальника, у Лівобережній міжрайонній виконавчій дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та мало заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 3 545, 90 грн.

Так, відповідно до поданого звіту по формі Ф4-ФСС з ТВП за І півріччя 2010 року відповідач мав заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою і втратою працездатності у сумі 3545,90 грн., яка також підтверджується копією звіту по формі Ф-І 4 ФСС з ТВП за І півріччя 2010 року.

Наявність, вказаної заборгованості в розмірі 3 545, 90 грн., станом на дату звернення до суду, підтверджується сформованим автоматично звітом І по формі Ф-4 ФСС з ТВП за І квартал 2018 року та довідкою про наявність заборгованості зі сплати страхових внесків від 18.06.2018 №2130-03.

У зв`язку з тим, що вказана заборгованість не сплачена відповідачем у строки, встановлені законодавством та набула статусу недоїмки, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 46 Конституції України визначено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Як зазначено вище, відповідач перебував на обліку в якості страхувальника, у Лівобережній міжрайонній виконавчій дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Лівобережна дирекція являлась робочим органом Київського міського відділення Фону соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, яким 07.11.2016 року за актом прийому-передачі від 07.11.2016 №0002 було прийнято зобов`язання страхувальника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Сібінвестград" перед Фондом, який до цього знаходився на обліку в Рівненському обласному відділенні Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Разом з тим, Лівобережне відділення (орган, в якому обліковується заборгованість) є відокремленим підрозділом без статусу юридичної особи, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві .

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у місті Києві та Лівобережне відділення були створені за результатами реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

При цьому, відповідно до пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування встановлено, що Фонд соціального страхування України та його робочі органи є правонаступниками, зокрема, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відділень цього Фонду та їх робочих органів.

Згідно наказу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від 08.09.2017 №78-ос, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у місті Києві (код ЄДРПОУ 41312290) з 01.08.2017 року виступає правонаступником таких робочих органів Фондів, що припиняються:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Києві, код ЄДРПОУ 25884905;

Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, код ЄДРПОУ 22867691;

Виконавчої дирекція Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, код ЄДРПОУ 26061157.

Відповідно до статті 5 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості) одним з основних принципів страхування від нещасного випадку є обов`язковість сплати страхувальником страхових внесків, де страхувальниками є роботодавці.

Статтею 45 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" передбачено обов`язок страхувальника подавати звітність робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків у строки, в порядку та за формою, що встановлені цим Фондом.

Згідно підпункту 2 пункту 2 статті 27 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості) страхувальник зобов`язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Абзацом 5 пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України № 2464-VI від 08.07.2010 року "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" визначено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов`язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов`язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до частини другої статті 30 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості), не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Аналогічно, відповідно до приписів частини 2 статті 17 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" строк давності в разі стягнення штрафних санкцій, передбачених цим Законом, а також інших видів заборгованості перед Фондом не застосовується.

Судом встановлено, що відповідно до звіту по формі Ф4-ФСС з ТВП за І півріччя 2010 року відповідач мав заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності у сумі 3545,90 грн., яка станом на дату звернення до суду сплачена не була, що в свою чергу підтверджується сформованим автоматично звітом І по формі Ф-4 ФСС з ТВП за І квартал 2018 року та довідкою про наявність заборгованості зі сплати страхових внесків від 18.06.2018 №2130-03.

Як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, відповідач не перебуває в процесі припинення, разом з тим, доказів погашення заборгованості зі сплати страхових внесків в розмірі 3545,90 грн. матеріали справи не містять, відзиву на позовну заяву відповідачем не надано.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача коштів по страховим внескам у сумі кошти в сумі 3 545,90 грн. підлягають задоволенню.

Згідно з частиною першою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Частиною першою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Положеннями частини 1 статті 73 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмету доказування.

Відповідно до частини 2 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відтак, беручи до уваги вищенаведене в сукупності, повно та всебічно проаналізувавши матеріали справи та надані сторонами докази, суд дійшов до висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Керуючись положеннями статей 2, 5-11, 19, 72-77, 90, 139, ст. ст.241-246, 250, 251, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва,-

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві (03062, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 92/2, код ЄДРПОУ 41312290) задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Сібінвестград" (02140, м. Київ, вул. Лариси Руденко, буд. 6А, 309, код ЄДРПОУ 32881279) на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві (03062, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 92/2, код ЄДРПОУ 41312290), кошти в сумі 3 545,90 грн.

Рішення набирає законної сили у порядку та строки, встановлені статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України, та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання апеляційної скарги через суд першої інстанції.

Суддя Н.Г. Вєкуа

Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено19.09.2019
Номер документу84294131
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 3545,90 грн

Судовий реєстр по справі —826/10064/18

Рішення від 16.09.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 04.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні