Рішення
від 17.09.2019 по справі 385/1059/19
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

м.Гайворон, вул.Великого Кобзаря, 3 Кіровоградської області, 26300


385/1059/19

2/385/496/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.09.2019 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді Панасюка І.В.,

з участю секретаря судового засідання - Казмірчук П.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Гайвороні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Позов мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача, ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 2,17 га, що розташована на території Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області.

Позивач є спадкоємцем першої черги за законом. Крім нього, спадкоємцем першої черги за законом є його сестра, донька спадкодавця, відповідач по справі.

На час відкриття спадщини спадкодавець ОСОБА_3 в шлюбі не перебував.

Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом немає.

Позивач та відповідач прийняли спадщину шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Позивач та відповідач попередньо домовились не ділити земельну ділянку на частки, а оформити її на ім`я позивача в цілому.

Оформити спадщину на вказану земельну ділянку позивач не може, оскільки нотаріус своєю постановою відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з наявністю іншого спадкоємця за законом, а тому позивач змушений звертатись до суду.

Позивач в судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву з клопотанням розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує та просить суд їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, надіслала до суду заяву з клопотанням розглянути справу без її участі, позовні вимоги визнає повністю, на спірну земельну ділянку не претендує.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню.

З матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , підтвердженням чого є копія свідоцтва про смерть (а.с. 4).

Факт належності померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 земельної ділянки площею 2,17 га, що розташована на території Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, підтверджується копією державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_1 від 05.12.2000 року (а.с. 8) та витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с. 9-10).

Позивач відноситься до першої черги спадкоємців за законом після смерті ОСОБА_3 відповідно до ст. 1261 ЦК України, що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 5).

Після смерті ОСОБА_3 позивач прийняв спадщину шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області № 395 від 18.06.2019 року (а.с. 6).

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) та інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) встановлено, що будь-яка інформація на померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 відсутня.

Відповідач ОСОБА_2 прийняла спадщину шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області № 395 від 18.06.2019 року (а.с. 6). Відповідач позовні вимоги визнала, на спірну земельну ділянку не претендує.

Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом судом не встановлено та до нотаріальної контори не звертались.

Постановою від 03 липня 2019 року № 186/02-31 державний нотаріус Гайворонської районної державної нотаріальної контори відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку після смерті спадкодавця у зв`язку з наявністю іншого спадкоємця за законом (а.с. 7).

Ця постанова є обґрунтованою, тому відповідно до роз`яснень, що містяться у п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , позивач може звернутися до суду з вимогами про визнання права на спадщину за правилами позовного провадження.

Враховуючи наведене, суд вважає, що вимоги позивача про визнання за ним права власності в порядку спадкування за законом на спірну земельну ділянку є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України судові витрати покладаються на відповідача у разі задоволення позову.

Керуючись: ст.ст. 141, 263, 265 ЦПК України, ст. 1268 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 2,17 га, кадастровий номер 3521187600:02:000:0064, що розташована на території Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області після смерті - ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 779 грн. 45 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: І. В. Панасюк

Дата документу 17.09.2019

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення17.09.2019
Оприлюднено18.09.2019
Номер документу84296815
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/1059/19

Рішення від 17.09.2019

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Ухвала від 18.07.2019

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні