Рішення
від 04.09.2019 по справі 628/2368/19
КУП'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/2368/19

Провадження № 2/628/1048/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2019 року Куп`янський міськрайонний суд Харківської області

в складі: головуючого - судді Волчек О.О.

за участю секретаря Дюкової Г.Б.

представника позивача - адвоката Курила М.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Куп`янську цивільну справу за позовною заявоюОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Курило М.І., до Глушківська сільська рада Куп`янського району Харківської області, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Курило М.І. звернувся до суду з позовом до відповідача Глушківської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визнання за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом першої черги після смерті її матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право особистої приватної власності на житловий будинок з надвірними будівлями, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_4 , яка постійно проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно, а саме житловий будинок з надвірними будівлями за вказаною вище адресою, та який розташований на земельній ділянці земельного фонду Глушківської сільської ради Куп`янського району Харківської області.

Крім того, в позові зазначено, що на випадок своєї смерті ОСОБА_4 залишила заповіт на ім`я свого сина ОСОБА_2 . Окрім ОСОБА_1 та ОСОБА_2 спадкоємицею є ОСОБА_5 , однак ні ОСОБА_2 , ні ОСОБА_5 у встановлений законом строк спадщину не прийняли. Разом з цим, позивач фактично прийняла спадщину, так як на час відкриття спадщини проживала разом зі спадкодавицею - своєю матір`ю ОСОБА_4 за вищезазначеною адресою. Власником даного житла була ОСОБА_4 .

Також в позовній заяві викладено про те, що 17.07.2019 року ОСОБА_1 звернулася до Куп`янського районного нотаріального округу Харківської області з приводу видачі їй свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої матері, однак, їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів щодо належності житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 . Дані обставини змусили позивача звернутися до суду з даним позовом через свого представника.

Ухвалою Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 06 серпня 2019 року провадження по справі було відкрито та справу призначено до підготовчого судового засідання за правилами загального позовного провадження.

14.08.2019 року та 20.08.2019 року сторони, представник позивача та треті особим надали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутності. Позивач і її представник, а також треті особи заявлені вимоги підтримали і просили задовольнити. Представник відповідача - сілький голова Глушківської сільської ради Пивоваров М.О. заперечень проти позову не мав.

Враховуючи надані учасниками справи заяви, згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксація судового процесу технічними засобами не проводилася.

У зв`язку з наданням представником відповідача заяви про визнання позову, суд, у відповідності до вимог ст. ст. 200, 206 ЦПК України, ухвалює рішення по наявним доказам про задоволення даного позову у підготовчому судовому засіданні, оскільки для цього існують законні підстави та це не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси учасників справи та інших осіб.

Суд, з`ясувавши позиції учасників процесу та перевіривши письмові докази, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність.

Згідно ч. 1 та ч. 2 ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні рішення.

Достовірними, відповідно до ст. 79 ЦПК України, є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмету доказування.

Згідно ч. 1 та ч. 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених законом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 22.04.1969 року підтверджується родинний зв`язок з ОСОБА_4 , яка записана як матір ОСОБА_1 (а.с. 10).

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 05.04.1991 року, ОСОБА_1 уклала шлюб з ОСОБА_8 , та змінила своє прізвище на шлюбне ОСОБА_1 (а.с. 11).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 05.03.1963 року матір`ю ОСОБА_5 зазначена - ОСОБА_4 (а.с. 15).

З свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 від 27.01.1998 року вбачається, що ОСОБА_5 уклала шлюб з ОСОБА_11 , та змінила своє прізвище на шлюбне ОСОБА_5 (а.с. 16).

Відповідно до Заповіту ОСОБА_4 від 20.09.2017 року, посвідченого секретарем виконавчого комітету Глушківської сільської ради Куп`янського району Харківської області Усердовою Н.Б., все належне їй майно, де б таке не було та з чого б воно не складалось, заповідала своєму сину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 18).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 24.04.2018 року, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Ківшарівка м.Куп`янськ Харківської області (а.с. 19).

Витягом з погосподарської книги № 4 на 2016-2020 роки, виданим 11.04.2019 року за № 196 сільським головою Глушківської сільської ради Куп`янського району Харківської області ОСОБА_13 , підтверджується, що власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , була ОСОБА_4 (а.с. 20).

Рішенням Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 20 травня 2019 року встановлено факт постійного проживання ОСОБА_1 на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем, ОСОБА_4 , яка померла18. ІНФОРМАЦІЯ_4 , за адресою: АДРЕСА_1 . В тексті зазначено, що після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно, а саме, житловий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , власником якого вона є, про що свідчить вищевказаний Витяг від 11.04.2019 року за № 196 ( а.с.29-33). У відповідності до ч.4 ст. 82 ЦПК України не підлягають доведенню по даній справі.

Крім того, інформація щодо вказаного житлового будинку з надвірними будівлями зазначена в технічному паспорті на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 та додатках до нього (схема розташування будівель та споруд, експлікація до схеми розташування будівель та споруд (2), план будинку садибного типу, літера А , характеристика будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами). Паспорт виготовлено Комунальним підприємством Куп`янське бюро технічної інвентаризації 19 березня 2019 року (а.с. 21-26).

Відповідно до Звіту про експертну оцінку, виконаного ТОВ ТРЕНД ІНВЕСТ 24.07.2019 року, ринкова вартість об`єкта оцінки - житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, загальною площею 68,1 м2, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , становить: 35069,00 грн. (а.с. 27-28).

Згідно Інформації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , відомості відсутні.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Ст. 1216 ЦК України передбачає, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Стаття 1268 ЦК України передбачає, що спадкоємець за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до статті 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця і той з подружжя, який його пережив та діти.

Згідно вимог ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, тобто у даному випадку, з 18.04.2018 року.

Відповідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Позивач спадщину прийняла, що вбачається з постанови нотаріуса.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17.07.2019 року № 271/02-31, приватним нотаріусом Куп`янського районного нотаріального округу Харківської області Черняєвим В.А., було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_4 на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з ненаданням правовстановлюючих документів щодо належності вищевказаного житлового будинку з надвірними будівлями спадкодавиці ОСОБА_4 , тобто не підтвердженням належності майна спадкодавиці (а.с. 34).

Відповідно до вимог ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Як було з`ясовано судом у ході розгляду справи, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . До дня своєї смерті була зареєстрована та проживала одна за адресою: АДРЕСА_1 . На випадок смерті ОСОБА_4 залишила заповіт на ім`я свого сина ОСОБА_2 , посвідчений 20.09.2017 секретарем виконавчого комітету Глушківської сільської ради Куп`янського району Харківської області Усердовою Н.Б. за р № 116. ОСОБА_2 , у встановлений законом строк, спадщину не прийняв. Окрім ОСОБА_1 , спадкоємицею за законом згідно ст. 1261 ЦК України є ОСОБА_3 , яка спадщину, у встановлений законом строк, також не прийняла.

Позивач спадщину прийняла фактично згідно зі ст. 1268 ЦК України, так як на час відкриття спадщини проживала разом зі спадкодавицею за вищевказаною адресою. Згідно довідки виконавчого комітету Глушківської сільської ради Куп`янського району Харківської області від 11.04.2019 року за № 196, вищевказаний житловий будинок належав ОСОБА_4 на підставі запису в Погосподарській книзі № 4, особовий рахунок НОМЕР_9.

Отже, позивач, як спадкоємець за законом першої черги після ОСОБА_4 , спадщину прийняла та не відмовляється від неї, що підтверджується постановою нотаріуса, має намір оформити належним чином документи на це спадкове майно, але у позасудовому порядку зробити це не має можливості.

Зважаючи на викладене вище, зібрані у справі докази та їх належна оцінка, а також займана представником відповідача позиція щодо повного визнання пред`явленого позову, дають суду підстави вважати позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 81,141,259,264-265,354 ЦПК України, ст. ст. 1216-1218, 1261, 1268 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заявуОСОБА_1 , яка зареєстрована і мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 , представник позивача - адвокат Курило М.І., до Глушківська сільська рада Куп`янського району Харківської області, місце розташування: Харківська область, Куп`янський район, с. Глушківка, вул.. Миру (колишня вул. Соціалістична), 92, код ЄДРПОУ 04399163, треті особи: ОСОБА_2 , який зареєстрований і мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_7 , ОСОБА_3 , яказареєстрована і мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_8 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом першої черги після смерті її матері гр . України ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ( Свідоцтво про смерть серії НОМЕР_5 , видане 24 квітня 2018 року виконавчим комітетом Глушківської сільської ради Куп`янського району Харківської області про що складено відповідний актовий запис № 12), право особистої приватної власності на житловий будинок з надвірними будівлями, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Куп`янський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення.

У відповідності до ч.1 ст. 354 ЦПК України якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений вище строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не буде подано.

Повний текст рішення суду виготовлений 16.09.2019 року.

На виконання вимог ч. 10 ст. 272 ЦПК України суд повідомляє учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою вони можуть отримати інформацію по даній справі: http://kpm.hr.court.gov.ua/sud2023/gromadyanam/csz/.

Головуючий О.О.Волчек

Дата ухвалення рішення04.09.2019
Оприлюднено18.09.2019

Судовий реєстр по справі —628/2368/19

Рішення від 04.09.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

Рішення від 04.09.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні