Рішення
від 16.09.2019 по справі 683/3698/16-ц
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/3698/16-ц

2/683/10/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2019 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої - судді Бондарчук Л.А.

секретаря Борикіної Л.В.

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Старокостянтинів цивільну справу № 683/3698/16-ц, 2/683/10/2019 за позовом ОСОБА_1 до Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району, ОСОБА_2 , Старокостянтинівської райдержадміністрації про визнання права власності на майно в порядку спадкування та визнання недійсним Державного акту на право приватної власності на землю,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району, ОСОБА_2 , Старокостянтинівської райдержадміністрації і просить визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Одеса, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,31 га, яка розташована на території Миролюбненської сільської ради с. Морозівка Старокостянтинівського району та належала померлій на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії Р1 № 756539 від 29 грудня 2002 року, та визнати недійсним наявний у відповідачки ОСОБА_2 Державний акт на право власності на цю ж земельну ділянку серії ЯМ № 869954, виданий 01 жовтня 2012 року.

В обґрунтування заявленого позову позивачка вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Одеса померла ОСОБА_3 , яка була її матір`ю. Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, розміром 2,31 га в с. Морозівка Старокостянтинівського району. ОСОБА_1 як спадкоємиця прийняла спадщину у встановленому законом порядку та частково оформила свої спадкові права.

Однак приватним нотаріусом їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вищезазначену земельну ділянку, в зв`язку з відсутністю кадастрового номеру на земельну ділянку.

Вказує, що земельна ділянка, розміром 2,31 га, яка належала ОСОБА_3 на підставі Державного акту про право приватної власності на землю серії Р1 №756539, виданого 29 грудня 2002 року Миролюбненською сільською радою, не вилучалась у неї, але передана у власність для громадянки ОСОБА_2 на підставі Державного акту про право приватної власності на землю серії ЯМ № 569954, виданого 01 жовтня 2012 року Старокостянтинівської РДА, з присвоєним кадастровим номером 6824285600:06:048:0054, згідно відповіді із Держгеокадастру в Старокостянтинівському районі.

Тому, просить захистити порушене право у межах заявлених позовних вимог, так як усунути помилку іншим шляхом неможливо.

В судове засідання позивачка не з`явилася, надавши повноваження на представництво своїх інтересів адвокату Якимчук Н.П., яка подала заяву про розгляд справи без її участі, позов підтримала та просила задоволити.

Представник відповідача - Миролюбненська сільська рада Старокостянтинівського району Хмельницької області, до суду свого представника не направила, однак в ході розгляду справи подала заяву про розгляд справи у відсутності представника, позов визнає.

Відповідачка ОСОБА_2 , яка належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи, до суду не з`явились, подала до суду письмову заяву, у якій просить розгляд справи проводити у її відсутності, позов визнає.

Представник відповідача - Старокостянтинівська районна державна адміністрація Хмельницької області, яка належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку, причини неявки суду невідомі.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом об`єктивно встановлено, що на підставі рішення Миролюбненської сільської ради народних депутатів за № 7 від 12 липня 2002 року ОСОБА_3 видано Державний акт на право приватної власності на землю серії Р1 № 756539, який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 279 від 29 грудня 2002 року. Земельна ділянка площею 2,31 га згідно з планом розташована на території Миролюбненської сільської ради с. Морозівка Старокостянтинівського району Хмельницької області. Цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Після звернення до Старокостянтинівського відділення Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області, представнику позивачки ОСОБА_4 було надано відповідь, в якій зазначено, що відповідно Національної кадастрової системи (НКС) за кадастровим номером 6824285600:06:048:0054 зареєстрована земельна ділянка, яка перебуває у власності ОСОБА_2 Дана земельна ділянка площею 2,3059 га була надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Судом також встановлено, що на підставі розпорядження Старокостянтинівської районної державної адміністрації від 25.04.2012 року № 147/2012-р ОСОБА_2 видано Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 869954 (кадастровий номер 6824285600:06:048:0054) який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі 01 жовтня 2012 року. Земельна ділянка площею 2,3060 га згідно з планом розташована за межами населеного пункту Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області. Цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Право власності на землю гарантується (ч. 2 ст. 1 Земельного кодексу України).

За приписами Земельного кодексу України (в редакції від 03.02.2009 року, на час виникнення спірних відносин) ч. 1 ст. 78 встановлено право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

У відповідності до п. п. г , г ч. 1 ст.81 цього ж Кодексу громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі: прийняття спадщини; виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону (ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України ).

Згідно із ст. 19 Конституції України, органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 1 ст. 21 ЦК України передбачено, що суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, якщо він суперечить актам цивільного законодавства та порушує цивільні права або інтереси.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства, який видав цей акт.

Стаття 116 ЗК України визначає підстави набуття права на землю із земель державної та комунальної власності. Зокрема громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень визначених Земельним Кодексом України, або за результатами аукціону.

Відповідно до ст. 118 ЗК України, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

Частиною 5 ст. 116 Земельного кодексу України (в редакції від 03.02.2009 року, на час виникнення спірних відносин) встановлено, що надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Це означає, що особа може набути права власності лише на земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, і аж ніяк на земельну ділянку, яка перебуває у власності іншої особи, без припинення права власності цієї особи на земельну ділянку у встановленому законом порядку.

Та обставина, що земельні ділянки, які знаходяться на території Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, накладаються одна на другу, підтверджується також висновком судової земельно-технічної експертизи № 0112/18 від 07 червня 2019 року, згідно якої земельна ділянка розміром 2,31 га, яка знаходиться на території Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області у виданих двох державних актах: серії Р1 № 756539, виданому 29.12.2002 року Миролюбненською сільською радою на ім`я ОСОБА_3 та серії ЯМ в„– 869954 виданому 01.10.2012 року Старокостянтинівською РДА на ім`я ОСОБА_2 (кадастровий номер 6824285600:06:048:0054) є одна і таж.

В той же час ОСОБА_3 отримала державний акт 29.12.2002 року, а ОСОБА_2 01.10.2012 року, тобто на момент передачі земельної ділянки ОСОБА_2 у ОСОБА_3 був правовстановлюючий документ, який відповідав вимогам чинного законодавства.

Отже, Старокостянтинівська районна державна адміністрація приймаючи рішення про передачу у власність ОСОБА_2 спірної земельної ділянки не врахувала, що на той час вказана земля вже належала ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія Р1 № 756539, виданого 29.12.2002 року.

Вказані вище обставини підтверджуютьсяДержавним актом на право приватної власності на землю серії Р1 № 756539, виданого 29 грудня 2002 року на ім`я ОСОБА_3 , Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯМ № 869954, виданого 01 жовтня 2012 року на ім`я ОСОБА_2 ,висновком судової земельно-технічної експертизи № 0112/18 від 07 червня 2019 року.

З огляду на викладене суд вважає за необхідне захистити порушене право ОСОБА_1 у обраний нею спосіб, як спадкоємиці, а саме: визнати недійсним та скасувати Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯМ № 869954, виданий 01 жовтня 2012 року на ім`я ОСОБА_2 площею 2,3060 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6824285600:06:048:0054.

Відповіднодо ст. 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно чинного на час відкриття спадщини законодавства, спадкоємцем, що прийняв спадщину, вважається особа, яка постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриттяспадщини, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, ця особа не заявила про відмову від спадщини, а також спадкоємцем, що прийняв спадщину, є особа, яка на час відкриття спадщини не проживала постійно із спадкодавцем, однак у шестимісячний строк з часу відкриття спадщини подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 3 ст. 1268, ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Крім того, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка для позивачки була рідною матір`ю. На день смерті ОСОБА_3 була зареєстрована та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . При житті ОСОБА_3 склала заповіт на користь ОСОБА_1 , посвідчений Восьмою одеською державною нотаріальною конторою 04 червня 2004 року за реєстром № 3-1153, яким усе своє майно заповіла позивачці по справі. До складу спадкового майна після її смерті увійшли: земельна ділянка площею 2,31 га, що розташована на території Миролюбненської сільської ради, с. Морозівка Старокостянтинівського району Хмельницької області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; грошові внески, що зберігались на рахунках в філіях Ощадбанку України. Крім позивачки спадкоємцем за законом є ОСОБА_5 , яка у визначений законом шестимісячний строк з часу відкриття спадщини відмовилась від належної їй частки спадкового майна, що залишилась після смерті матері, подавши 04 грудня 2013 року нотаріусу відповідну заяву.

Отже, позивачка ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем за законом після смерті матері а тому до неї перейшло право на належну померлій земельну ділянка площею 2,31 га, що розташована на території Миролюбненської сільської ради, с. Морозівка Старокостянтинівського району Хмельницької області. Крім того, ОСОБА_1 у встановленому законом порядку прийняла спадщину та оформила частину спадкових прав, отримавши 24 березня 2014 року свідоцтво про право на спадщину за законом на грошові вклади.

Зазначені обставини підтверджуються матеріалами спадкової справи №28/2013, заведеної 04 грудня 2013 року приватним нотаріусом Одеського нотаріального округу Джулай С.В. до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 ; паспортними даними та свідоцтвом про народження ОСОБА_1 ; свідоцтвом про смерть ОСОБА_3 , довідками виконавчого комітету Миролюбненської сільської ради № 2181 та № 2182 від 15 грудня 2016 року.

Відповідно до роз`ярень, даних в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" №7 від 30.05.2008 року, за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

При зверненні позивачки до нотаріуса їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 2,31 га, що розташована на території Миролюбненської сільської ради, с. Морозівка Старокостянтинівського району Хмельницької області, в зв`язку з тим, що нею не надані документи, що підтверджують право власності померлої на зазначене майно, а саме, у зв`язку з відсутністю кадастрового номеру на вищезазначену земельну ділянку.

А тому суд вважає, що є всі підстави для визнання за позивачкою в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Одеса, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,31 га, яка розташована на території Миролюбненської сільської ради с. Морозівка Старокостянтинівського району та належала померлій на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії Р1 № 756539 від 29 грудня 2002 року.

Відповідно до положень ст. 88 ЦПК України з відповідачів на користь позивачки слід стягнути по 2605 грн 31 коп. судових витрат ( (764,72 грн судового збору + 551, 20 грн судового збору + 4500 грн за проведення експертизи + 2000 грн за надання правової допомоги) : 3).

Керуючись ст. 12, 13, 141, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визнати недійсним та скасувати Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯМ № 869954, виданого 01 жовтня 2012 року на ім`я ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 2,3060 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6824285600:06:048:0054, що розташована за межами населеного пункту Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Визнати за ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Одеса, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,31 га, яка розташована на території Миролюбненської сільської ради с. Морозівка Старокостянтинівського району та належала померлій на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії Р1 № 756539 від 29 грудня 2002 року.

Стягнути із Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району на користь ОСОБА_1 2605 грн 31 коп. судових витрат.

Стягнути із ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 2605 грн 31 коп. судових витрат.

Стягнути із Старокостянтинівської районної державної адміністрації Хмельницької області на користь ОСОБА_1 2605 грн 31 коп. судових витрат.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Суддя:

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено18.09.2019
Номер документу84316483
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —683/3698/16-ц

Рішення від 16.09.2019

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 25.05.2018

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 15.06.2018

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 19.03.2018

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 29.06.2017

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 22.06.2017

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 08.02.2017

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 18.01.2017

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні