Рішення
від 09.09.2019 по справі 913/364/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

09 вересня 2019 року Справа № 913/364/19

м. Харків Провадження №17/913/364/19

Господарський суд Луганської області у складі судді Фонової О.С., розглянувши матеріали справи в порядку спрощеного позовного провадження за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об`єднання , м. Луганськ,

до Комунального підприємства Кремінське районне територіальне медичне об`єднання , м. Кремінна Луганської області

про стягнення 150119,20 грн.

Секретар судового засідання Романенко Т.М.

У засіданні брали участь:

від позивача: представник не прибув;

від відповідача: представник не прибув.

Обставини справи: Товариство з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об`єднання (позивач у справі) звернулось з позовною заявою №04-19/2/140 від 27.06.2019 до Комунального підприємства Кремінське районне територіальне медичне об`єднання (відповідач у справі) про стягнення 150119,20 грн за договорами № 30 про закупівлю (постачання) електричної енергії за державні кошти від 25.02.2016 та від 21.02.2017 (далі - Договір), з яких:

- 2576,20 грн - інфляційні нарахування;

- 3036,00 грн - 3% річних;

- 144507,00 грн - перевищення договірної величини споживання електричної енергії.

Ухвалою суду від 25.07.2019, після усунення недоліків, відкрито провадження у справі № 913/364/19, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з викликом сторін, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 09.09.2019.

Сторони не скористалися правом участі в судовому засіданні 09.09.2019, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце судового слухання, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідач у встановлений судом строк відзиву із викладенням власної правової позиції до суду не надав, причини не повідомив.

Дослідивши обставини справи, надані позивачем докази на підтвердження своїх доводів, суд встановив таке.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об`єднання , як Постачальником (далі - позивач у справі) та Комунальним підприємством Кремінське районне територіальне медичне об`єднання , як Споживачем (далі - відповідач у справі) були укладені договори про закупівлю (постачання) електричної енергії за державні кошти №30 від 25.02.2016, від 21.02.2017 (далі - Договори).

Відповідно до п.1.1 Договорів Постачальник зобов`язується у 2016 році (2017 році) поставити Споживачу електричну енергію (ДК 016:2010 35.11.1 (ДК 021:2015(093)10000-5) для забезпечення потреб електричних установок Споживача з загальною дозволеною потужністю 343,47 кВт, величини якої по кожному об`єкту зазначені у додатку до Договору Відомості про розрахункові засоби обліку електричної енергії Споживача , а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами Договору та додатками до Договору (далі - Додатки), що є його невід`ємною частиною.

За умовами п. 6.1.1 п. 6.1 Договорів Споживач зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати за поставлену електричну енергію, зокрема:

- оплачувати Постачальнику вартість електричної енергії за діючими роздрібними тарифами, встановленими відповідно до Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, та здійснювати інші платежі згідно з умовами додатку Порядок розрахунків (п. 6.1.5);

- здійснювати компенсацію перетікань реактивної електричної енергії (п. 6.1.6);

- сплачувати плату за перетікання реактивної електричної енергії між електричною мережею Постачальника та електричними установками Споживача згідно Додатку Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії реактивної електричної енергії (п. 6.1.7).

Згідно з п. 4.1 Договорів розрахунки проводяться шляхом оплати Споживачем за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію згідно з вимогами Додатка Порядок розрахунків .

Так, у пункті 7.4 договорів встановлена відповідальність Споживача:

- підпункт 7.4.1 - у разі порушення Споживачем строку розрахунку за активну електроенергію, строку внесення плати за перетікання реактивної електричної енергії та строків оплати за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, за не обліковану електричну енергію та на відшкодування збитків Споживачу нараховується пеня в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, діючої в період, за який сплачується пеня від розміру простроченого платежу за кожний день прострочення.

На суму нарахованої пені, 3 % річних та інфляційних нарахувань Споживачу надаються окремі рахунки;

- підпункт 7.4.2 - за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно із вимогами розділу 9 договору, Споживач сплачує Постачальнику двократну вартість різниці фактично спожитої та договірної величин. При цьому плата за перевищення договірної величини потужності стягується із Споживачів з приєднаною потужністю 150 кВт і більше та середньомісячним споживанням 50000 кВт*год і більше.

Порядок визначення та узгодження договірних величин споживання електричної енергії та потужності передбачений розділом 9 договорів.

Згідно з пунктом 9.1 Договорів договірні величини споживання електричної енергії визначаються у Додатку Обсяги постачання електричної енергії Споживачу та субспоживачам на підставі відомості Споживача на обсяг очікуваного споживання електричної енергії для кожної площадки вимірювання за місяцями року, яка надається Споживачем Постачальнику не пізніше ніж за 45 днів до початку року. У разі відхилення від обсягів фактичного споживання за минулий рік на 15 % обсягу очікуваного споживання електричної енергії обґрунтовуються Споживачем за даними запланованої до використання потужності та режиму роботи електроустановок відповідно до умов цього Договору.

Обсяг очікуваного споживання електричної енергії має не перевищувати дозволений обсяг споживання електричної енергії, визначений на підставі дозволеної потужності.

У разі надання Споживачем у встановлений договором термін відомостей про обсяг очікуваного споживання електричної енергії, який перевищує дозволений обсяг споживання електричної енергії, відомості про обсяг очікуваного споживання електричної енергії в наступному році вважаються ненаданими.

У разі ненадання Споживачем зазначених відомостей у встановлений термін розмір очікуваного споживання електричної енергії (потужності) на наступний рік установлюється Постачальником на рівні відповідних періодів поточного року.

У пункті 9.5 Договорів визначено, що Споживач має право протягом поточною розрахункового періоду звернутися до Постачальника із заявою щодо коригування договірної величини споживання електричної енергії та електричної потужності. Датою звернення Споживача є дата реєстрації його письмової заяви щодо коригування договірних величин споживання електричної енергії та електричної потужності у Постачальника. Заява Споживача розглядається Постачальником відповідно до передбаченої ПКЕЕ процедури. За результатами розгляду Споживачу надсилається письмове повідомлення про рівні відкоригованих договірних величин або обґрунтована відмова на здійснення коригування.

Скоригована договірна величина споживання електричної потужності дійсна з дня проведення коригування.

Повідомлення про рівні відкоригованих договірних величин споживання електричної енергії та електричної потужності є невід`ємною частиною Договору.

Пропозиції Споживача щодо коригування договірних величин є пріоритетними за умови попередньої оплати додатково заявлених обсягів та отримання Постачальником заяви Споживача не пізніше ніж за п`ять робочих днів до закінчення розрахункового періоду. Постачальник має право відмовити Споживачу в коригуванні (збільшенні) договірний величин у разі невиконання Споживачем своїх зобов`язань щодо оплати електричної енергії згідно з Додатком Порядок розрахунків .

Датою коригування вважається дата попередньої оплати додатково заявлених обсягів активної електричної енергії, яка передбачена Додатком Порядок розрахунків . У разі якщо Додатком Порядок розрахунків попередня оплата не передбачена, датою коригування вважається дата прийняття Постачальником рішення про коригування договірний величин на підставі письмового звернення Споживача.

У п.1 додатку до Договорів Порядок розрахунків сторони встановили, що розрахунковим вважається період, який починається з 09 числа поточного місяця та триває до 08 числа (включно) наступного місяця.

Згідно з п. 9 додатку до Договорів Порядок розрахунків остаточний розрахунок за фактично спожиту у розрахунковий період активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, за перетікання реактивної електроенергії; оплату сум на відшкодування збитків відповідач здійснює на підставі наданих позивачем рахунків протягом 5 операційних днів, починаючі з наступного дня після їх отримання.

Дата оплати рахунка (здійснення розрахунку) визначається датою, на яку були зараховані кошти на поточні рахунки Постачальника.

Договір №30 від 25.02.2016 набирає чинності з 25.02.2016 і діє до 31.12.2016. Відповідно до ст. 631 Цивільного кодексу України умови договору розповсюджуються на відносини між сторонами, які виникли з 01.01.2016 (п. 13.1 Договору).

Договір №30 від 21.02.2017 набирає чинності з 21.02.2017 і діє до 31.12.2017. Відповідно до ст. 631 Цивільного кодексу України умови договору розповсюджуються на відносини між сторонами, які виникли з 01.01.2017 (п. 13.1 Договору).

На виконання умов Договорів у травні 2016 року - грудні 2016 року та у січні 2017 року - грудні 2017 року позивачем поставлено активну електричну енергію відповідачу на загальну суму 1899263,70 грн та надані послуги з перетікання реактивної електроенергії на загальну суму 14159,80 грн, що підтверджується наявними в матеріалах справи копіями актів приймання-передавання товарної продукції від 09.05.2016, від 09.06.2016, від 09.07.2016, від 09.08.2016, від 09.09.2016, від 09.10.2016, від 09.11.2016, від 09.12.2016, від 09.01.2017, від 09.02.2017, від 09.03.2017, від 09.04.2017, від 09.05.2017, від 09.06.2017, від 09.07.2017, від 09.08.2017, від 09.09.2017, від 09.10.2017, від 09.11.2017, від 09.12.2017 та копіями актів про надання послуг, пов`язаних з перетіканням реактивної електроенергії від 09.05.2016, від 09.06.2016, від 09.07.2016, від 09.08.2016, від 09.09.2016, від 09.10.2016, від 09.11.2016, від 09.12.2016, від 09.01.2017, від 09.02.2017, від 09.03.2017, від 09.04.2017, від 09.05.2017, від 09.06.2017, від 09.07.2017, від 09.08.2017, від 09.09.2017, від 09.10.2017, від 09.11.2017, від 09.12.2017, підписаними між сторонами без зауважень та заперечень щодо кількості, ціни та якості товару/послуг (а.с.54-73).

Відповідач в порушення умов Договорів здійснював оплату виставлених рахунків за фактично спожиту активну електричну енергію та надані послуги з перетікання реактивної електричної енергії не своєчасно і не в повному обсязі.

Так, рахунок №30-КМ/5/1 від 10.05.2016 (активна електрична енергія) на суму 53752,54 грн вручений повноважній особі відповідача 10.05.2016 з терміном сплати 17.05.2016 (а.с.29).

Рахунок №30-КМ/6/1 від 09.06.2016 (активна електрична енергія) на суму 56251,43 грн вручений повноважній особі відповідача 09.06.2016 з терміном сплати 16.06.2016 (а.с.29).

Рахунок №30-КМ/7/1 від 11.07.2016 (активна електрична енергія) на суму 64816,12 грн вручений повноважній особі відповідача 11.07.2016 з терміном сплати 18.07.2016 (а.с.30).

Рахунок №30-КМ/8/1 від 09.08.2016 (активна електрична енергія) на суму 58026,52 грн вручений повноважній особі відповідача 09.08.2016 з терміном сплати 16.08.2016 (а.с.30).

Рахунок №30-КМ/9/1 від 09.09.2016 (активна електрична енергія) на суму 64720,80 грн вручений повноважній особі відповідача 09.09.2016 з терміном сплати 16.09.2016 (а.с.31).

Рахунок №30-КМ/10/1 від 10.10.2016 (активна електрична енергія) на суму 99677,72 грн вручений повноважній особі відповідача 10.10.2016 з терміном сплати 18.10.2016 (а.с.31).

Рахунок №30-КМ/11/1 від 09.11.2016 (активна електрична енергія) на суму 119756,82 грн вручений повноважній особі відповідача 09.11.2016 з терміном сплати 16.11.2016 (а.с.32).

Рахунок №30-КМ/12/1 від 09.12.2016 (активна електрична енергія) на суму 118541,50 грн вручений повноважній особі відповідача 09.12.2016 з терміном сплати 16.12.2016 (а.с.32).

Рахунок №30-КМ/1/1 від 11.01.2017 (активна електрична енергія) на суму 119789,72 грн вручений повноважній особі відповідача 11.01.2017 з терміном сплати 18.01.2017 (а.с.33).

Рахунок №30-КМ/2/1 від 13.02.2017 (активна електрична енергія) на суму 124067,33 грн вручений повноважній особі відповідача 13.02.2017 з терміном сплати 20.02.2017 (а.с.33).

Рахунок №30-КМ/3/1 від 13.03.2017 (активна електрична енергія) на суму 114690,53 грн вручений повноважній особі відповідача 13.03.2017 з терміном сплати 20.03.2017 (а.с.34).

Рахунок №30-КМ/4/1 від 11.04.2017 (активна електрична енергія) на суму 109240,56 грн вручений повноважній особі відповідача 11.04.2017 з терміном сплати 19.04.2017 (а.с.34).

Рахунок №30-КМ/5/1 від 10.05.2017 (активна електрична енергія) на суму 130405,67 грн вручений повноважній особі відповідача 10.05.2017 з терміном сплати 16.05.2017 (а.с.35).

Рахунок №30-КМ/6/1 від 12.06.2017 (активна електрична енергія) на суму 107705,60 грн вручений повноважній особі відповідача 12.06.2017 з терміном сплати 19.06.2017 (а.с.35).

Рахунок №30-КМ/7/1 від 10.07.2017 (активна електрична енергія) на суму 85766,20 грн вручений повноважній особі відповідача 10.07.2017 з терміном сплати 17.07.2017 (а.с.36).

Рахунок №30-КМ/8/1 від 09.08.2017 (активна електрична енергія) на суму 77519,65 грн вручений повноважній особі відповідача 09.08.2017 з терміном сплати 16.08.2017 (а.с.36).

Рахунок №30-КМ/9/1 від 11.09.2017 (активна електрична енергія) на суму 83060,56 грн вручений повноважній особі відповідача 11.09.2017 з терміном сплати 18.09.2017 (а.с.37).

Рахунок №30-КМ/10/1 від 09.10.2017 (активна електрична енергія) на суму 113729,08 грн вручений повноважній особі відповідача 09.10.2017 з терміном сплати 17.10.2017 (а.с.37).

Рахунок №30-КМ/11/1 від 13.11.2017 (активна електрична енергія) на суму 127831,96 грн вручений повноважній особі відповідача 13.11.2017 з терміном сплати 20.11.2017 (а.с.38).

Рахунок №30-КМ/12/1 від 11.12.2017 (активна електрична енергія) на суму 134634,49 грн вручений повноважній особі відповідача 11.12.2017 з терміном сплати 18.12.2017 (а.с.38).

Рахунок №30-КМ/5/3 від 10.05.2016 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 256,66 грн вручений повноважній особі відповідача 10.05.2016 з терміном сплати 17.05.2016 (а.с.39).

Рахунок №30-КМ/6/3 від 09.06.2016 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 523,28 грн вручений повноважній особі відповідача 09.06.2016 з терміном сплати 16.06.2016 (а.с.40).

Рахунок №30-КМ/7/3 від 11.07.2016 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 1125,60 грн вручений повноважній особі відповідача 11.07.2016 з терміном сплати 18.07.2016 (а.с.40).

Рахунок №30-КМ/8/3 від 09.08.2016 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 1060,94 грн вручений повноважній особі відповідача 09.08.2016 з терміном сплати 16.08.2016 (а.с.41).

Рахунок №30-КМ/9/3 від 09.09.2016 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 1023,80 грн вручений повноважній особі відповідача 09.09.2016 з терміном сплати 16.09.2016 (а.с.41).

Рахунок №30-КМ/9/3 від 09.09.2016 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 1140,55 грн вручений повноважній особі відповідача 09.09.2016 з терміном сплати 16.09.2016 (а.с.42).

Рахунок №30-КМ/10/3 від 10.10.2016 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 896,53 грн вручений повноважній особі відповідача 10.10.2016 з терміном сплати 18.10.2016 (а.с.42).

Рахунок №30-КМ/11/3 від 09.11.2016 (активна електрична енергія) на суму 766,30 грн вручений повноважній особі відповідача 09.11.2016 з терміном сплати 16.11.2016 (а.с.43).

Рахунок №30-КМ/12/3 від 09.12.2016 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 731,45 грн вручений повноважній особі відповідача 09.12.2016 з терміном сплати 16.12.2016 (а.с.43).

Рахунок №30-КМ/1/3 від 11.01.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 744,02 грн вручений повноважній особі відповідача 11.01.2017 з терміном сплати 19.01.2017 (а.с.44).

Рахунок №30-КМ/2/3 від 13.02.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 612,90 грн вручений повноважній особі відповідача 13.02.2017 з терміном сплати 20.02.2017 (а.с.44).

Рахунок №30-КМ/3/3 від 13.03.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 616,37 грн вручений повноважній особі відповідача 13.03.2017 з терміном сплати 20.03.2017 (а.с.45).

Рахунок №30-КМ/4/3 від 11.04.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 653,04 грн вручений повноважній особі відповідача 11.04.2017 з терміном сплати 19.05.2017 (а.с.45).

Рахунок №30-КМ/5/3 від 10.05.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 684,35 грн вручений повноважній особі відповідача 10.05.2017 з терміном сплати 16.05.2017 (а.с.46).

Рахунок №30-КМ/6/3 від 12.06.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 816,84 грн вручений повноважній особі відповідача 12.06.2017 з терміном сплати 19.06.2017 (а.с.46).

Рахунок №30-КМ/7/3 від 10.07.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 699,74 грн вручений повноважній особі відповідача 10.07.2017 з терміном сплати 17.07.2017 (а.с.47).

Рахунок №30-КМ/8/3 від 09.08.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 1057,20 грн вручений повноважній особі відповідача 09.08.2017 з терміном сплати 16.08.2017 (а.с.47).

Рахунок №30-КМ/9/3 від 11.09.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 903,72 грн вручений повноважній особі відповідача 11.09.2017 з терміном сплати 18.09.2017 (а.с.48).

Рахунок №30-КМ/10/3 від 09.10.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 944,99 грн вручений повноважній особі відповідача 09.11.2017 з терміном сплати 17.10.2017 (а.с.48).

Рахунок №30-КМ/11/3 від 13.11.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 720,96 грн вручений повноважній особі відповідача 13.11.2017 з терміном сплати 20.11.2017 (а.с.49).

Рахунок №30-КМ/12/3 від 11.12.2017 (послуги з перетікання реактивної електроенергії) на суму 814,26 грн вручений повноважній особі відповідача 11.12.2017 з терміном сплати 18.12.2017 (а.с.49).

Фактично оплата за цими рахунками відбулась 11.08.2016, 20.09.2016, 31.10.2016, 25.11.2016, 27.12.2016, 10.03.2017, 14.03.2017, 28.03.2017, 21.04.2017, 26.05.2017, 29.06.2017, 24.07.2017, 23.08.2017, 06.10.2017, 13.10.2017, 20.10.2017, 27.10.2017, 13.12.2017, 27.12.2017.

У зв`язку з чим, позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача 3% річних в сумі 3036,00 грн за період прострочення з 18.05.2016 по 26.12.2016, з 19.01.2017 по 26.12.2017 та інфляційних втрат в сумі 2576,20 грн за період прострочення з травня 2016 року по серпень 2017 року за невиконання зобов`язань по оплаті за спожиту активну електроенергію та за невиконання зобов`язань по оплаті компенсації послуг з перетікань реактивної електроенергії в травні 2016 року - грудні 2016 року та січні 2017 року - грудні 2017 року.

Позов мотивовано простроченням виконання грошового зобов`язання відповідачем, що відповідно до ст. 625 ЦК України є підставою для звернення до суду стосовно стягнення у судовому порядку інфляційних витрат та 3% річних у заявлених до стягнення сумах.

Зокрема, за порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями травня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 373,53 грн за період з 18.05.2016 по 10.08.2016.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями червня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 254,29 грн за період з 17.06.2016 по 10.08.2016.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями липня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 122,53 грн за період з 19.07.2016 по 10.08.2016.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями серпня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 162,16 грн за період з 17.08.2016 по 19.09.2016.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями жовтня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 98,31 грн за період з 19.10.2016 по 30.10.2016.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями листопада 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 78,74 грн за період з 17.11.2016 по 24.11.2016.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями грудня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 97,43 грн за період з 17.12.2016 по 26.12.2016.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями травня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 10,82 грн за період з 18.05.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями червня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 20,77 грн за період з 17.06.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями липня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 41,72 грн за період з 19.07.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями серпня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 36,80 грн за період з 17.08.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями вересня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 32,90 грн за період з 17.09.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями жовтня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 26,45 грн за період з 19.10.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями листопада 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 20,78 грн за період з 17.11.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями грудня 2016 року нараховані 3 % річних у сумі 18,04 грн за період з 17.12.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями січня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 492,29 грн за період з 19.01.2017 по 09.03.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями лютого 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 214,14 грн за період з 21.02.2017 по 13.03.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями березня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 65,99 грн за період з 21.03.2017 по 27.03.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями квітня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 8,98 грн за період з 20.04.2017 по 20.04.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями травня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 96,46 грн за період з 17.05.2017 по 25.05.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями червня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 79,67 грн за період з 20.06.2017 по 28.06.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями липня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 42,30 грн за період з 18.07.2017 по 23.07.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями серпня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 38,23 грн за період з 17.08.2017 по 22.08.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями вересня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 110,96 грн за період з 19.09.2017 по 05.10.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями жовтня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 84,13 грн за період з 18.10.2017 по 26.10.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями листопада 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 231,15 грн за період з 21.11.2017 по 12.12.2017.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями грудня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 88,53 грн за період з 19.12.2017 по 26.12.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями січня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 16,33 грн за період з 19.01.2017 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями лютого 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 11,54 грн за період з 21.02.2016 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями березня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 10,44 грн за період з 21.03.2017 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями квітня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 9,45 грн за період з 20.04.2017 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями травня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 8,38 грн за період з 17.05.2017 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями червня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 7,72 грн за період з 20.06.2017 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями липня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 5,00 грн за період з 18.07.2017 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями серпня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 9,54 грн за період з 17.08.2017 по 12.10.2017.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями вересня 2017 року нараховані 3 % річних у сумі 2,30 грн за період з 19.09.2016 по 12.10.2017.

Крім того, за порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями травня 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 45,60 грн за період з червня 2016 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями червня 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 94,20 грн за період з липня 2016 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями липня 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 219,91 грн за період з серпня 2016 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями серпня 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 211,10 грн за період з вересня 2016 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями вересня 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 182,00 грн за період з жовтня 2016 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями жовтня 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 130,52 грн за період з листопада 2016 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями листопада 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 96,12 грн за період з грудня 2016 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями грудня 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 84,41 грн за період з січня 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за активну електричну енергію за зобов`язаннями січня 2017 року нараховані інфляційні втрати у сумі 1197,90 грн за період з лютого 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями січня 2017 року нараховані інфляційні втрати у сумі 76,83 грн за період з лютого 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями лютого 2016 року нараховані інфляційні втрати у сумі 55,40 грн за період з березня 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями березня 2017 року нараховані інфляційні втрати у сумі 45,01 грн за період з квітня 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями квітня 2017 року нараховані інфляційні втрати у сумі 41,41 грн за період з травня 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями травня 2017 року нараховані інфляційні втрати у сумі 34,08 грн за період з червня 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями червня 2017 року нараховані інфляційні втрати у сумі 27,18 грн за період з липня 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями липня 2017 року нараховані інфляційні втрати у сумі 13,28 грн за період з серпня 2017 року по вересень 2017 року.

За порушення терміну сплати за реактивну електричну енергію за зобов`язаннями серпня 2017 року нараховані інфляційні втрати у сумі 21,14 грн за період з вересня 2017 року по вересень 2017 року.

Також, за відповідачем утворилась заборгованість за перевищення договірної величини споживання електричної енергії у загальній сумі 144507,00 грн, яку відповідач не погасив у строки, визначені у п. 9 Додатку Порядок розрахунків до Договорів, за стягнення якої позивач звернувся до суду.

Позивачем було виставлено рахунки на загальну суму перевищення договірної величини споживання електричної енергії.

Так, рахунок №30-КМ/1/4 від 11.01.2016 на суму 8264,88 грн вручений повноважній особі відповідача 11.01.2016 з терміном сплати 25.01.2016 (а.с.50).

Рахунок №30-КМ/2/4 від 09.02.2016 на суму 8245,81 грн вручений повноважній особі відповідача 09.02.2016 з терміном сплати 23.02.2016 (а.с.50).

Рахунок №30-КМ/4/4 від 11.04.2016 на суму 2303,04 грн вручений повноважній особі відповідача 11.04.2016 з терміном сплати 18.04.2016 (а.с.51).

Рахунок №30-КМ/6/4 від 09.06.2016 на суму 14359,55 грн вручений повноважній особі відповідача 09.06.2016 з терміном сплати 16.06.2016 (а.с.51).

Рахунок №30-КМ/7/4 від 11.07.2016 на суму 21390,68 грн вручений повноважній особі відповідача 11.07.2016 з терміном сплати 18.07.2016 (а.с.52).

Рахунок №30-КМ/12/4 від 20.12.2016 на суму 35747,78 грн вручений повноважній особі відповідача 20.12.2016 з терміном сплати 27.12.2016 (а.с.52).

Рахунок №30-КМ/5/4 від 10.05.2017 на суму 35688,59 грн вручений повноважній особі відповідача 10.05.2017 з терміном сплати 16.05.2017 (а.с.53).

Рахунок №30-КМ/6/4 від 13.06.2017 на суму 18506,67 грн вручений повноважній особі відповідача 09.02.2016 з терміном сплати 20.06.2017 (а.с.53).

Відповідач не скористався наданим йому правом на судовий захист, обставин, на які посилається позивач в обґрунтування своїх позовних вимог, не спростував.

Відповідач відзив на позовну заяву у встановлений судом строк не надав, тому, на підставі ч.9 ст. 165 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Встановивши фактичні обставини справи, дослідивши надані позивачем докази на підтвердження своїх доводів, суд дійшов висновку про таке.

Згідно ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України (далі - ГК України) господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених Господарським кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до статті 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) одностороння відмова від зобов`язання не допускається, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов, що передбачені договором, вимогами Цивільного кодексу України, тощо.

Відповідно до ст. 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) в зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з п. 9 додатку до Договорів Порядок розрахунків остаточний розрахунок за фактично спожиту у розрахунковий період активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, за перетікання реактивної електроенергії; оплату сум на відшкодування збитків відповідач здійснює на підставі наданих позивачем рахунків протягом 5 операційних днів, починаючі з наступного дня після їх отримання.

Дата оплати рахунка (здійснення розрахунку) визначається датою, на яку були зараховані кошти на поточні рахунки Постачальника.

Факт надання послуг з постачання активної електричної енергії та послуг з перетікання реактивної електричної енергії підтверджується копіями приймання-передавання товарної продукції від 09.05.2016, від 09.06.2016, від 09.07.2016, від 09.08.2016, від 09.09.2016, від 09.10.2016, від 09.11.2016, від 09.12.2016, від 09.01.2017, від 09.02.2017, від 09.03.2017, від 09.04.2017, від 09.05.2017, від 09.06.2017, від 09.07.2017, від 09.08.2017, від 09.09.2017, від 09.10.2017, від 09.11.2017, від 09.12.2017 та копіями актів про надання послуг, пов`язаних з перетіканням реактивної електроенергії від 09.05.2016, від 09.06.2016, від 09.07.2016, від 09.08.2016, від 09.09.2016, від 09.10.2016, від 09.11.2016, від 09.12.2016, від 09.01.2017, від 09.02.2017, від 09.03.2017, від 09.04.2017, від 09.05.2017, від 09.06.2017, від 09.07.2017, від 09.08.2017, від 09.09.2017, від 09.10.2017, від 09.11.2017, від 09.12.2017, підписаними обома сторонами без зауважень, та копіями Актів про зняття показів розрахункових засобів обліку електричної енергії (а.с.82-89).

Отже, матеріалами справи підтверджено постачання у травні 2016 року - грудні 2016 року та у січні 2017 року - грудні 2017 року позивачем активної електричної енергії та надання послуг з перетікання реактивної електричної енергії відповідачу на виконання умов Договорів та виставлення рахунків на оплату спожитої активної електричної енергії на загальну суму 1899263,70 грн та за перетоки реактивної електричної енергії на загальну суму 14159,80 грн (а.с.29-49,54-73).

Відповідачем було сплачено за Договорами, зокрема:

- за спожиту активну електричну енергію: 11.08.2016 - 174820,09 грн, 20.09.2016 - 58026,52 грн, 31.10.2016 - 99677,72 грн, 25.11.2016 - 119756,52 грн, 27.12.2016 - 118541,50 грн, 10.03.2017 - 119789,72 грн, 14.03.2017 - 124067,33 грн, 28.03.2017 - 114690,53 грн, 21.04.2017 - 109240,56 грн, 26.05.2017 - 130405,67 грн, 29.06.2017 - 107705,60 грн, 24.07.2017 - 85766,20 грн, 23.08.2017 - 77519,65 грн, 06.10.2017- 83060,56 грн, 27.10.2017 - 113729,08 грн, 13.12.2017 - 127831,96 грн, 27.12.2017 - 134634,49 грн.

- за надані послуги з перетоків реактивної електричної енергії: 13.10.2017 - 13256,08 грн, 20.10.2017 - 903,72 грн.

Враховуючи викладене вище, судом встановлено факт прострочення оплати боргу за спожиту активну електричну енергію у травні 2016 року - грудні 2016 року та у січні 2017 року - грудні 2017 року в сумі 1899263,70 грн та за перетоки реактивної електричної енергії в сумі 14159,80 грн.

Щодо вимог позивача про стягнення 3 % річних в сумі 3036,00 грн та інфляційних нарахувань в сумі 2576,20 грн, суд зазначає таке.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до пункту 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові; отже, інфляційні нарахування на суму боргу та проценти річних входять до складу грошового зобов`язання.

Перевіркою судом розрахунків 3% річних у сумі 3036,00 грн та інфляційних нарахувань у сумі 2576,20 грн порушень законодавства та арифметичних помилок не встановлено, тому вказані вимоги є обґрунтованими, правильно нарахованими та підлягають стягненню з відповідача.

Крім того, позивачем заявлено до стягнення з відповідача заборгованість за перевищення договірних величин споживання електроенергії в січні 2016 року в сумі 8264,88 грн, в лютому 2016 року - 8245,81 грн, в квітні 2016 року - 2303,04 грн, в червні 2016 року - 14359,55 грн, в липні 2016 року - 21390,68 грн, в грудні 2016 року - 35747,78 грн, в травні 2017 року - 35688,59 грн, в червні 2017 року - 18506,67 грн, всього в сумі 144507,00 грн.

Частиною 6 ст. 26 Закону України Про електроенергетику передбачено, у випадку перевищення договірної величини потужності споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I - IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини.

Згідно з п.п. 7.4.2 Договорів за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно із вимогами розділу 9 договору, Споживач сплачує Постачальнику двократну вартість різниці фактично спожитої та договірної величин. При цьому плата за перевищення договірної величини потужності стягується із Споживачів з приєднаною потужністю 150 кВт і більше та середньомісячним споживанням 50000 кВт*год і більше.

Відповідно до даних про використану електроенергію, Споживачем у січні 2016 року спожито 31500 кВт*год, у лютому 2016 року - 33188 кВт*год, у квітні 2016 року - 31449 кВт*год, у червні 2016 року - 27823 кВт*год, у липні 2016 року - 29637 кВт*год, у грудні 2016 року - 50147 кВт*год, у травні 2017 року - 49137 кВт*год, у червні 2017 року - 40312 кВт*год, тоді як договірна величина споживання електричної енергії згідно умов Договорів та заявок Споживача у січні 2016 року склала 26300 кВт*г, у лютому 2016 року - 28000 кВт*год, у квітні 2016 року - 30000 кВт*год, у червні 2016 року - 19300 кВт*год, у липні 2016 року - 17900 кВт*год, у грудні 2016 року - 32000 кВт*год, у травні 2017 року - 33000 кВт*год, у червні 2017 року - 32000 кВт*год.

Отже, обсяг спожитої електроенергії, враховується при визначенні перевищення договірних величин споживання. Таким чином, відповідач перевищив договірну величину споживання електроенергії в січні 2016 року на суму 8264,88 грн, лютому 2016 року на суму 8245,81 грн, квітні 2016 року на суму 2303,04 грн, червні 2016 року в сумі 14359,55 грн, липні 2016 року в сумі 21390,68 грн, грудні 2016 року в сумі 35747,78 грн, в травні 2017 року в сумі 35688,59 грн та червні 2017 року в сумі 18506,67 грн, а тому позивачем обґрунтовано нараховано двократну вартість вказаного обсягу надмірно спожитої електроенергії в загальній сумі 144507,00 грн.

У п. 9 додатку до Договорів Порядок розрахунків встановлено, що остаточний розрахунок за перевищення договірних величин споживання електричної енергії відповідач здійснює на підставі наданих позивачем рахунків протягом 5 операційних днів, починаючі з наступного дня після їх отримання.

Дата оплати рахунка (здійснення розрахунку) визначається датою, на яку були зараховані кошти на поточні рахунки Постачальника.

За результатами надання обумовлених Договорами послуг за січень, лютий, квітень, червень, липень, грудень 2016 року та за травень, червень 2017 року позивачем відповідачеві направлялися відповідні рахунки за перевищення договірної величини споживання електричної енергії (а.с.50-53).

Вказані рахунки були отримані відповідачем.

Отже, позивач документально обґрунтував невиконання відповідачем зобов`язань з оплати перевищення договірних величин споживання електроенергії, тому вимога позивача про стягнення з відповідача плати за перевищення договірних величин споживання електроенергії в сумі 144507,00 грн є обґрунтованою.

Під час розгляду справи відповідач вимоги позивача не спростував, доказів на сплату заборгованості суду не надав.

З огляду на вказане, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з віднесенням судового збору на відповідача повністю, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись п. 2 ч. 1 ст. 129, ч.9 ст. 165 , ст.ст.232-233, 238, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства Кремінське районне територіальне медичне об`єднання , вул. Перемоги, 1-А, м. Кремінна Луганської області, 92905, ідентифікаційний код 25356637, на користь на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об`єднання , кв. Гайового, 35-А, м. Луганськ, 91021 (поштова адреса вул. Гастелло, 1-А, м. Кремінна Луганської області, 92900), ідентифікаційний код 31443937:

- на п/р № НОМЕР_1 у ФЛОУ АТ Ощадбанк у м. Сєвєродонецьк, МФО 304665, код ЄДРПОУ 31443937 інфляційні нарахування у сумі 2576,20 грн, 3 % річних у сумі 3036,00 грн, витрати по оплаті судового збору в сумі 2251,79 грн;

- на п/р зі спеціальним режимом використання № НОМЕР_2 у ФЛОУ АТ Ощадбанк у м. Сєвєродонецьк, МФО 304665, код ЄДРПОУ 31443937 заборгованість за перевищення договірної величини споживання електричної енергії в сумі 144507,00 грн.

Видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції згідно положень ст.256 Господарського процесуального кодексу України протягом двадцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Згідно пункту 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повний текст рішення буде складений 18.09.2019.

Суддя О. С. Фонова

Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено18.09.2019

Судовий реєстр по справі —913/364/19

Рішення від 09.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 25.07.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні