Ухвала
від 17.09.2019 по справі 916/2722/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"17" вересня 2019 р.м. Одеса № 916/2722/19 Господарський суд Одеської області у складі судді Смелянець Г.Є., розглянувши матеріали вх. № 2783/19 від 12.09.2019р.

за позовом Крижанівської сільської ради Лиманського району Одеської області (67562, Одесбка область, Лиманський район, с. Крижанівка, вул. Ветеранів,5, код ЄДРПОУ 05384560)

до відповідачів : 1) Товариства з обмеженою відповідальністю «Будмарин» (64014, м. Одеса, вул. Віри Інбер, 5, приміщення 304н, код ЄДРПОУ 33656758)

2) Житлово-будівельного кооперативу «Набережний квартал 3» (67562, Одеська область, Лиманський район, с. Крижанівка, вул.Софієвська,2, код ЄДРПОУ 39594451)

про стягнення 120 434,88 грн.

В С Т А Н О В И В:

Крижанівська сільська рада Лиманського району Одеської області звернулась до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Будмарин» та Житлово-будівельного кооперативу «Набережний квартал 3» про стягнення збитків у сумі 120 434,88 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачами покладених на них законодавцем обов`язків та несплаті у повному обсязі пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

При цьому, позивачем в прохальній частині позовної заяви позивачем заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору та покладення його на відповідачів у разі задоволення позовних вимог, з посиланням при цьому на вимоги ст.8 Закону України „Про судовий збір» , якою встановлено, що суд може звільнити від сплати судового збору, якщо предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю, а також на те, що фактично предметом цього позову є захист соціальних та житлових прав мешканців територіальної громади с. Крижанівка та с. Ліски, із врахуванням того, що збитки завдані відповідачами місцевому бюджету ускладнюють належний розвиток інфраструктури територіальної громади.

Відповідно до ст.8 Закону України „Про судовий збір» передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Отже, виходячи з того, що за суб`єктним та предметним критерієм підстави для застосування до позовної заяви Крижанівської сільської ради Лиманського району Одеської області приписів ст. 8 Закону України „Про судовий збір» відсутні, господарський суд доходить висновку про відмову у задоволенні клопотання Крижанівській сільській раді Лиманського району Одеської області про звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 4 Закону України „Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру встановлено ставку судового збору - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Положеннями ст. 7 Закону України „Про державний бюджет України на 2019 рік» від 23.11.2018р. № 2629-VIII встановлено, що у 2019 році прожитковий мінімум для працездатної особи з 1 січня 2019 року становить 1921 гривні.

Таким чином, позивач за подання даного позову, з урахування заявлених позовних вимог, має сплатити в дохід державного бюджету судовий збір у розмірі 1921,00 грн.

Проте, позивачем не надано до позовної заяви документів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Окрім того, подана позивачем позовна заява, в порушення вимог ст.162 Господарського процесуального кодексу України, не містить відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви, попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно до ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Отже, з урахуванням наявності вищевикладених недоліків, позовна заява Крижанівської сільської ради Лиманського району Одеської області, на підставі ч.1 ст.174 ГПК України підлягає залишенню без руху, із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищевикладене, господарський суд повідомляє позивача, що способом усунення недоліків позовної заяви є подання до канцелярії суду заяви про усунення недоліків з урахуванням виявлених суддею недоліків.

Керуючись ст.ст.162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, ст. 8 Законом України „Про судовий збір» суд,

У Х В А Л И В:

1.Позовну заяву Крижанівської сільської ради Лиманського району Одеської області залишити без руху.

2.Встановити Крижанівській сільській раді Лиманського району Одеської області строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали суду шляхом надання до суду:

-документів, які підтверджують сплату судового збору у розмірі 1921 грн., або документів, які підтверджують підстави звільнення позивача від сплати судового збору відповідно до закону.

- відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви, попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

3.Повідомити Крижанівську сільську раду Лиманського району Одеської області, що в силу вимог ч.4 ст.174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає чинності 17.09.2019р. та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Суддя Г.Є. Смелянець

Дата ухвалення рішення17.09.2019
Оприлюднено19.09.2019
Номер документу84319980
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 120 434,88 грн

Судовий реєстр по справі —916/2722/19

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні