Ухвала
від 17.09.2019 по справі 923/116/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

17 вересня 2019 року

м. Київ

Справа № 923/116/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Мачульського Г.М. - головуючого, Краснова Є.В., Могила С.К.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства

на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.08.2019 та рішення Господарського суду Херсонської області від 21.05.2019

за позовом Державної інноваційної фінансово-кредитної установи

до Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства

про стягнення 933 081,53 грн,

ВСТАНОВИВ:

30.08.2019 (згідно з поштовими відмітками на конверті) Інститут тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" - Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства звернувся із касаційною скаргою на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.08.2019 та рішення Господарського суду Херсонської області від 21.05.2019 до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Відповідно до приписів ст.294 господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі, в якій повідомляється про дату, час і місце розгляду скарги, а також про витребування матеріалів справи (ч.1). В ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу. Якщо разом з касаційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття касаційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим Кодексом. За наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду або зупинення його дії, якщо зупинити його виконання неможливо. (ч.4)

Встановивши, що подана касаційна скарга відповідає вимогам статей 287-291 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку про відкриття касаційного провадження у справі №923/116/19 за касаційною скаргою Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства.

Згідно із статтею 295 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.

Оскільки подача до суду касаційної інстанції відзиву на касаційну скаргу в письмовій формі є правом учасників справи, у разі реалізації такого права суд касаційної інстанції встановлює у даній справі строк для його подачі до суду касаційної інстанції до 10.10.2019.

Відповідно до частини четвертої статті 301 Господарського процесуального кодексу України перегляд рішень суду першої інстанції та постанов апеляційної інстанції у справах, ціна позову в яких не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, здійснюється без повідомлення учасників справи, крім справ, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного провадження.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" (на момент звернення із касаційною скаргою) прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2019 встановлено у розмірі 1921 грн.

Із оскаржених судових рішень вбачається, що у позовній заяві зазначено ціну позову у сумі 933 081,53 грн.

Частиною 13 статті 8 Господарського процесуального кодексу України визначено, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Виходячи із того, що у справі ціна позову не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб перегляд судових рішень належить здійснити в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без проведення судового засідання.

До вказаної касаційної скарги додано заяву про зупинення виконання рішення Господарського суду Херсонської області від 21.05.2019 та постанови Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.08.2019 до закінчення його перегляду в порядку касації.

Відповідно до частини четвертої статті 294 Господарського процесуального кодексу України за наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду або зупинення його дії, якщо зупинити його виконання неможливо.

Згідно з статтею 332 Господарського процесуального кодексу України суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку. Про зупинення виконання або зупинення дії судового рішення постановляється ухвала.

Клопотання про зупинення виконання судових рішень має бути мотивованим, містити підстави для зупинення виконання судового рішення, підтверджені належними доказами. У клопотанні заявник повинен навести обґрунтування його вимог та довести, що захист його прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для відновлення порушених прав необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, або буде неможливим повернення виконання судових рішень у разі, якщо вони будуть скасовані.

У заяві про зупинення виконання судових рішень Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства мотивів необхідності задоволення вказаної заяви не наведено.

Враховуючи викладене, суд вважає вищевказану заяву необґрунтованою, а тому доходить висновку про відсутність підстав для задоволення заяви про зупинення виконання оскаржуваних рішень.

Керуючись статтями 234, 235, 294, 295, 301 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти касаційну скаргу Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.08.2019 та рішення Господарського суду Херсонської області від 21.05.2019 у порядку письмового провадження та здійснити перегляд постанови та рішення судів попередніх інстанцій без повідомлення учасників справи.

2. Витребувати матеріали справи №923/116/19 із Господарського суду Херсонської області.

3. Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи та Господарському суду Херсонської області.

4. У разі, якщо учасник справи скористається наданим статтею 295 Господарського процесуального кодексу України правом подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу, такий відзив та докази надсилання його копій і доданих до нього документів іншим учасникам справи, має бути поданий до Касаційного господарського суду (01016, м. Київ, вул. О. Копиленка, 6) у строк до 10.10.2019.

5. У задоволенні заяви Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства про зупинення виконання рішення Господарського суду Херсонської області від 21.05.2019 та постанови Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.08.2019 відмовити.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий Г. М. Мачульський

Судді Є.В. Краснов

С.К. Могил

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення17.09.2019
Оприлюднено19.09.2019
Номер документу84320441
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/116/19

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 22.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Постанова від 16.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Судовий наказ від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Постанова від 13.08.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні