Ухвала
від 18.09.2019 по справі 194/1473/19
ТЕРНІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 194/1473/19

Номер провадження 1-кс/194/580/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2019 року слідчий суддя Тернівського міського суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Тернівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Тернівка Дніпропетровської області клопотання прокурора Тернівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Тернівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12018040000000971 від 01.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, в якому просить надати тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо інформації про наявні рахунки та рух грошових коштів на них (за наявності) за період з 01.07.2017 року по дату надання інформації наступних суб`єктів: ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ПЗІІ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ФОП ОСОБА_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (нова назва - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 »), ФОП ОСОБА_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 ».

Клопотання мотивовано тим, що в провадженні СВ Тернівського ВП Павлоградського ВП ГУНП у Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12018040000000971 від 01.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України. В ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи ПП « ОСОБА_4 » та КП « ІНФОРМАЦІЯ_31 » протягом 2018 року, зловживаючи службовим становищем, привласнили бюджетні кошти, виділені на поточний ремонт доріг на території м. Тернівка, Дніпропетровської області. Використання ПП « ОСОБА_4 » значної частини отриманих бюджетних коштів не за цільовим призначенням із застосуванням ряду ризикових інструментів, разом з іншими отриманими органом досудового розслідування даними свідчить про вчинення службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_32 » та ПП « ОСОБА_4 » привласнення, розтрати, заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Відповідно до узагальненого матеріалу Державної служби фінансового моніторингу України № 0733/2018/ДСК від 26.09.2018 року ПП « ОСОБА_4 » в період з 05.09.2017 року по 18.09.2018 рік здійснювало фінансові операції з контрагентами переліченими у клопотанні.

Крім того, в клопотанні прокурором зазначено, про те, що для доказування події кримінального правопорушення, виду та розміру спричиненої матеріальної шкоди, проведення податкової перевірки та ревізії використання бюджетних коштів, а також економічної експертизи, необхідно вилучення та дослідження інформації стосовно руху грошових коштів на рахунках ПП « ОСОБА_4 » та його контрагентів. Матеріали вищевказаного узагальненого матеріалу ІНФОРМАЦІЯ_33 не містять вичерпних відомостей про всі рахунки та фінансові операції ПП « ОСОБА_4 » з його контрагентами, відтак на даний час існує необхідність в отриманні таких відомостей з метою подальшого призначення податкової перевірки та ревізії діяльності зазначеного підприємства з метою відпрацювання версії можливих дій ПП « ОСОБА_4 », спрямованих на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (приховування чи маскування можливо незаконного походження вказаних коштів), отриманих внаслідок незаконного привласнення бюджетних коштів, виділених на ремонт доріг у м. Тернівка. Такі відомості містяться у документах банків та містять фактичну інформацію щодо події вчиненого кримінального правопорушення, зокрема, щодо об`єктивної сторони складу злочину, а саме щодо фактичних переказів грошових коштів, в тому числі на рахунки підприємств, які мають ознаки податкових ям, з метою створення видимості використання бюджетних коштів на закупівлю товарно-матеріальних цінностей, необхідних для виконання робіт, а насправді з метою їх незаконного привласнення. Разом з тим, відповідна інформація не може бути отримана шляхом витребування інформації органами досудового слідства в порядку ст. 93 КПК України, оскільки є підстави вважати про наявність охоронюваної законом таємниці в документах, до яких планується здійснити тимчасовий доступ.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, зазначив, що підставою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР стала інформація ІНФОРМАЦІЯ_33 про використання не за цільовим призначенням бюджетних коштів, та з метою призначення ревізії, податкової перевірки і судово-економічної експертизи, а також враховуючи те, що іншим чином інформацію, що становить батьківську таємницю отримати неможливо просив задовольнити клопотання в повному обсязі.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився, про день, час та місце судового засідання повідомлений своєчасно та належним чином, про що свідчить довідка про доставку електронного листа від 17.09.2019 року, яка міститься в матеріалах справи. Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України суд розглядає клопотання за відсутності представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, вислухавши думку прокурора вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачено Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

01.11.2018 року прокурором Тернівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040000000971 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, з витягу якого видно, що службові особи ПП « ОСОБА_4 » та КП « ІНФОРМАЦІЯ_31 » протягом 2018 року, шляхом зловживання службовим становищем, привласнили бюджетні кошти, виділені на поточний ремонт доріг на території м. Тернівка, Дніпропетровської області.

З висновку, викладеному в узагальненому матеріалі ІНФОРМАЦІЯ_33 № 0733/2018/ДСК від 26.09.2018 року, видно, що ІНФОРМАЦІЯ_34 проаналізовано інформацію, отриману від суб`єктів первинного фінансового моніторингу за період з 31.07.2017 року по 18.09.2018 року, та у Держфінмоніторингу є підстави вважати фінансові операції, пов`язані з подальшим спрямуванням бюджетних коштів перерахованих ПП « ОСОБА_4 » такими, що спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (приховування чи маскування можливо незаконного походження вказаних коштів).

В наданих прокурором матеріалах та досліджених в судовому засіданні міститься достатньо підстав вважати, що документи щодо наявності рахунків та руху грошових коштів на них за період в межах узагальненого матеріалу ІНФОРМАЦІЯ_33 та витягу з ЄРДР з 01.07.2017 року по 31.12.2018 року, до яких прокурор просить здійснити тимчасовий доступ, саме відносно ПП « ОСОБА_4 » перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та можуть містити інформацію для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і мають суттєве значення з метою долучення до матеріалів кримінального провадження в якості доказів, які мають значення у кримінальному провадженні, а також для проведення економічної експертизи.

Проте, щодо надання тимчасового доступу до речей та документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про наявність рахунків та руху грошових коштів на них за період з 01.07.2017 року по дату надання інформації стосовно інших суб`єктів, зазначених прокурором у клопотанні, слідчий суддя відмовляє, оскільки прокурор не довів в повному обсязі підстави, передбачені ч.ч. 5, 6 ст. 163 КПК України для задоволення клопотання в цій частині.

Керуючись ст.ст. 159, 160, 161, 161, 163, 164 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Тернівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів - задовольнити частково.

Надати слідчим СВ Тернівського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та прокурорам Тернівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області: ОСОБА_3 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , начальнику Тернівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури ОСОБА_20 , тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ), до інформації про наявні рахунки ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), та рух грошових коштів на них (за наявності) за період з 01.07.2017 року по 31.12.2018 року між ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та суб`єктами: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ПЗІІ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ФОП ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (нова назва - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ФОП ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_34 ).

В іншій частині клопотання - відмовити.

Виконання ухвали доручити прокурору Тернівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 ..

Ухвала може бути виконана прокурором протягом одного місяця з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити положення ст. 166 КПК України, а саме, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням Кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —194/1473/19

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Солодовник І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні