Рішення
від 18.09.2019 по справі 454/919/19
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/919/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2019 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Адамович М. Я. ,

за участю секретаря Мандрик І.Я. ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Сокаль справу за позовом ОСОБА_1 до Мурованської сільської ради Сокальського району про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася в суд та просить встановити факт родинних відносин та визнати за нею право власності на земельні ділянки

Свої вимоги мотивує наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_1 р. померла його мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на земельні ділянки.

В нотаріальній конторі йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю підтвердження родинних відносин із спадкодавцем.

Представник позивача подав заяву про розгляд справи у його та позивача відсутності, позов підтримав.

Представник відповідача в судове засідання також не з`явився, подав заяву, в якій просив розглядати справу у його відсутності.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши позов та докази по справі, суд дійшов наступного висновку.

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження, довідки №558 від 05.07.2017р. та свідоцтва про смерть, ОСОБА_2 дійсно є матір`ю бабою позивачки ОСОБА_1 , яка була зареєстрована та проживав з нею до дня смерті останньої - ІНФОРМАЦІЯ_1.

З державного акта встановлено, що за ОСОБА_2 зареєстровано право власності на земельні ділянки загальною площею 1,9460га, розташовані на території Мурованської сільської ради та призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Так, з вищезазначеного судом встановлено, що позивач дійсно є сином покійної ОСОБА_2 .

Згідно ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту, крім іншого, родинних відносин між фізичними особами.

За таких підстав, суд дійшов висновку про підставність даної позовної вимоги та встановлення факту родинних відносин.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В свою чергу, відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають право власності на земельні ділянки, зокрема, на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1218 Цивільного кодексу України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 Цивільного кодексу України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

В відповідно до ст.1223 ЦК України, позивач має право на спадкування за законом вказаних земельних ділянок після смерті матері, однак позбавлена змоги реалізувати дане право в позасудовому порядку.

Таким чином, оцінивши всі докази по справі в їх сукупності суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Себечів Сокальського району Львівської області.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельні ділянки загальною площею 1,9460га, розташовані на території Мурованської сільської ради Сокальського району Львівської області, призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, згідно державного акту серії на право приватної власності на землю серія IV-ЛВ №050176 від 30.01.2003р.,

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину рішення воно може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Відомості, які зазначаються в рішенні суду відповідно до п.4) ч.5 ст.265 ЦПК України та не проголошуються, відповідно до ч.2 ст.268 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: с.Себечів, Сокальський район, Львівська область.

Відповідач: Мурованська сільська рада, код ЄДРПОУ:04373944, місцезнаходження: вул.Глухівська, с.Муроване, Сокальський район, Львівська область.

Головуючий: М. Я. Адамович

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено19.09.2019
Номер документу84340197
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/919/19

Рішення від 18.09.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 04.04.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні