Ухвала
від 18.09.2019 по справі 6/101-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 ел.пошта : inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про задоволення заяви щодо заміни сторони

виконавчого провадження

"18" вересня 2019 р. Cправа № 6/101-08

Господарський суд Вінницької області у складі судді Маслія І.В., при секретарі судового засідання Кузьменко В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" про заміну сторони її правонаступником у справі

за позовом :Акціонерного банку "Брокбізнесбанк" в особі Вінницької філії АБ "Брокбізнесбанк" (просп. Перемоги, буд. 41, м. Київ, 03057)

до :Приватного малого підприємства "Сервіс-Центр"Мрія" (вул. Козицького, б.55 кв.5, м. Вінниця, 21000)

про стягнення 230320,58 грн.

Представники сторін та заявника не з`явились

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Господарського суду Вінницької області перебувала справа № 6/101-08 за позовом Акціонерного банку БРОКБІЗНЕСБАНК , в особі Вінницької філії, АБ "БРОКБІЗНЕСБАНК" до Приватного малого підприємства "Сервіс-Центр"Мрія" про стягнення 230320,58 грн..

Рішенням від 13.05.2008 позов задоволено, на його виконання 30.05.2008 видано наказ.

09.09.2019 р. до суду надійшла заява ТОВ "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" про заміну сторони її правонаступником.

Відповідно до Витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09.09.2019, головуючим суддею щодо розгляду вищевказаної заяви визначено суддю Маслія І.В.

Ухвалою суду від 10.09.2019 прийнято справу № 6/101-08 до провадження для розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" № 01-02/593 від 05.08.2019 про заміну сторони у виконавчому провадженні та призначено до розгляду в судовому засіданні на 18.09.2019.

В судове засідання представники сторін та заінтересованої особи не з`явились, хоча про дату час та місце розгляду заяви повідомлялись ухвалою суду, яка надсилалась їм рекомендованою кореспонденцією та телефонограмами наявними в матеріалах справи.

При цьому, у поданій заяві № 01-02/593 від 05.08.2019, представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" просить суд проводити розгляд заяви за його відсутності.

Згідно із абз. 2 ч. 3 ст. 334 ГПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З врахуванням наведеного, суд дійшов висновку про можливість розгляду заяви за відсутності представників сторін та заінтересованої особи, оскільки їх неявка не перешкоджає такому розгляду.

Розглянувши заяву № 01-02/593 від 05.08.2019 про заміну сторони у виконавчому провадженні Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС", суд дійшов висновку про її обґрунтованість, з огляду на наступне.

В обґрунтування поданої заяви заявник посилається на те, що права вимоги за кредитним договором № 401 Ur 06 від 01.11.2006 згідно договору про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги № 308 від 15.04.2019 перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС", як переможця відкритих електронних торгів, які відбулися 22.03.2019, за результати яких було укладено вказаний договір.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення

Частиною 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Як зазначалося судом вище, рішенням Господарського суду Вінницької області від 13.05.2008 у справі № 6/101-08 позов задоволено.

30.05.2008 на виконання вищезазначеного рішення Господарського суду Вінницької області видано відповідний наказ.

Судом встановлено, що 22.03.2019 о 16:32:20 сформовано протокол електронного аукціону № UA-EA-2019-02-27-000125-b, згідно з яким переможцем аукціону, що відбувся 22.03.2019, визнано Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ Фінанс". Даний протокол підписаний директором ТОВ "Фінансова компанія "ДЕПТ Фінанс" 25.03.2019 (учасник та переможець аукціону), Головою Ради Біржі 25.03.2019 (оператор, через електронний майданчик якого переможець набув право участі в електронних торгах ТБ Полонекс ), виконуючим обов`язків уповноваженої особи ФГВФО на ліквідацію АТ Брокбізнесбанк 25.03.2019.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ Фінанс", як переможець аукціону, провів повну оплату лоту, що підтверджується платіжним дорученням № 603 від 10.04.2019 на суму 15682450,00 грн.

15.04.2019 між Публічним акціонерним товариством "Брокбізнесбанк" (банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ Фінанс" (новий кредитор) укладено договір про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги № 308, відповідно до п. 2.1. якого, банк відступає шляхом продажу новому кредитору належні банку, а новий кредитор набуває в обсязі та на умовах, визначених цим договором, права вимоги банку до позичальників, заставодавців (іпотекодавців), поручителів, зазначених у додатку № 1 до цього договору (боржники), включаючи права вимоги до правонаступників боржників, спадкоємців боржників, страховиків або інших осіб, до яких перейшли обов`язки боржників або які зобов`язані виконати обов`язки боржників, за кредитними договорами, договорами про надання кредиту (овердрафту), договорами поруки, договорами іпотеки (іпотечними договорами), договорами застави, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстру у додатку № 1 до цього договору (основні договори), права вимоги.

Згідно додатку № 1 до договору про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги № 308 від 15.04.2019 до ТОВ "Фінансова компанія "ДЕПТ Фінанс" перейшло, зокрема, право вимоги до Приватного малого підприємства "Сервіс-Центр"Мрія", як позичальника за кредитним договором № 401 Ur 06 від 01.11.2006.

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Водночас процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі (у тому числі на стадії виконання судового рішення) необхідною умовою є наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Отже, правонаступництвом є перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Розрізняють дві форми правонаступництва: універсальне та часткове (сингулярне). При універсальному правонаступництві до правонаступника (фізичної або юридичної особи) разом з правами первісного кредитора переходять і його обов`язки. Таке правонаступництво має місце у разі спадкування, реорганізації юридичної особи шляхом перетворення, злиття, приєднання. При частковому (сингулярному) правонаступництві, до правонаступника переходять тільки певні права та обов`язки кредитора.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 512 Цивільного кодексу України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою, зокрема, внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно з ч. 3 ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом.

В ч. 1 ст. 516 Цивільного кодексу України визначено, що заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ст. 513 Цивільного кодексу України).

Відступлення права вимоги є договірною передачею вимог первісного кредитора новому кредиторові та відбувається на підставі укладеного між ними правочину, при цьому заміна кредитора саме у зобов`язанні допускається протягом усього часу існування зобов`язання, якщо це не суперечить договору та не заборонено законом.

За таких обставин, на підставі зазначеного договору про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги № 308 від 15.04.2019 право вимоги на стягнення заборгованості з Приватного малого підприємства "Сервіс-Центр"Мрія" за наказом Господарського суду Вінницької області у справі № 6/101-08 від 30.05.2008 перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ Фінанс".

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви № 01-02/593 від 05.08.2019 про заміну сторони у виконавчому провадженні Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ Фінанс" та здійснення заміни сторони виконавчого провадження (стягувача) - Публічне акціонерне товариство "Брокбізнесбанк" на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ Фінанс".

Керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 242, 255, 326, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" № 01-02/593 від 05.08.2019 про заміну сторони у виконавчому провадженні задовольнити.

2. Замінити стягувача - Публічне акціонерне товариство "Брокбізнесбанк", (проспект Перемоги, буд. 41, м. Київ, 03057, код ЄДРПОУ - 33343209) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС", (вул. Бульварно Кудрявська, буд. 33Б, офіс 304, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ - 40254432) у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення Господарського суду Вінницької області від 13.05.2008 за наказом від 30.05.2008 у справі № 6/101-08.

3. Примірник ухвали надіслати сторонам, новому стягувачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити ухвалу суду протягом 10 днів з дня складення судового рішення (ухвали) шляхом подачі апеляційної скарги до Північно-Західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Вінницької області.

Повний текст ухвали складено та підписано 19.09.2019.

Суддя Маслій І.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (просп. Перемоги, буд. 41, м. Київ, 03057)

3 - відповідачу (вул. Козицького, б.55 кв.5, м. Вінниця, 21000)

4 - ТОВ "Фінансова компанія "Депт Фінанс" (вул. Дмитрівська, 39, м. Київ, 01135)

Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено20.09.2019
Номер документу84348439
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 230320,58 грн

Судовий реєстр по справі —6/101-08

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 20.10.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 17.09.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мирошниченко М.А.

Ухвала від 31.07.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Ухвала від 09.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Рішення від 13.05.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Рішення від 28.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

Постанова від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Ухвала від 17.04.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні