Ухвала
від 18.09.2019 по справі 766/12215/19
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/12215/19

н/п 1-кс/766/14184/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.09.2019 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 у матеріалах досудового розслідування №12019230040001951 від 15.06.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, про проведення експертизи та додані до клопотання матеріали,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить призначити по кримінальному провадженню №12019230040001951 від 15.06.2019 року, судову експертизу матеріалів, речовин та виробів, до проведення якої залучити експерта (експертів) Херсонського НДЕКЦ МВС, якій необхідно доручити проведення експертизи. На розгляд та вирішення експерта поставити такі питання:

- чи є надана на дослідження речовина наркотичним засобом, психотропною речовиною, прекурсором, якщо так, то яким саме, яка його маса?

Для дослідження експерту надати: спеціальний пакет Херсонського НДЕКЦ МВС України № 3621442, клапан якого заклеїли та прошили білими нитками, кінці ниток якого обклеєно контрольним талоном з підписом експерта ОСОБА_4 , в який упаковано два згортки з речовиною рослинного походження. Надання об`єкта дослідження спеціальний пакет Херсонського НДЕКЦ МВС України № 3621442, клапан якого заклеїли та прошили білими нитками, кінці ниток якого обклеєно контрольним талоном з підписом експерта ОСОБА_4 , в який упаковано два згортки з речовиною рослинного походження, доручити слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , або іншій уповноваженій особі за довіреністю винесеною слідчим СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , чи начальником СВ ХВП ОСОБА_5 ;

У разі необхідності експертам надати матеріали кримінального провадження №12019230040001951;

Дозволити при проведенні експертизи повне або часткове знищення об`єкта експертизи або зміну його властивостей, в межах проведення дослідження;

Дозволити експерту провести відбір зразків наданих на експертизу речовин для перевірки їх за Каталогом відомостей про напівсинтетичні та синтетичні наркотичні засоби та психотропні речовини, вилучені у великих та особливо великих розмірах та вміщення до Каталогу;

Доручити отримати результати експертного дослідження та об`єкт (об`єкти) дослідження, органу досудового розслідування, який здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019230040001951.

Мотивуючи клопотання, слідчий вказує, що у провадженні СВ Херсонського відділу поліції ГУ НП в Херсонській області перебуває кримінальне провадження №12019230040001951 від 15.06.2019 року, внесеного за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України.

До Херсонського ВП із ДУ ПВК № 90, розташованої по вул. Некрасова, 234, в м. Херсоні надійшло повідомлення про те, що 14.06.2019 близько 13:26 год. під час проведення особистого обшуку ув`язненого ОСОБА_6 , 1989 р.н. у нього було виявлено невідомий пакунок, обмотаний клейкою стрічкою. У даному пакунку знаходились мобільний телефон марки IPhone, два згортки з невідомою речовиною буро-зеленого кольору з пряним запахом. Дані речовини та телефон у присутності понятих було вилучено та поміщено до сейф-пакетів.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судової експертизи матеріалів, речовин та виробів з метою встановлення: чи є вилучена речовина наркотичним засобом, психотропною речовиною, прекурсором, якщо так, то яким саме, та яка його маса, що необхідно для повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, яку необхідно доручити експертам Херсонського НДЕКЦ МВС, для вирішення питань, які належать до компетенції даного виду судової експертизи матеріалів, речовин та виробів.

Посилаючись на те, для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, у зв`язку з чим слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву, зі змісту якої вбачається, що клопотання підтримує в повному обсязі та просить розглянути клопотання за його відсутності, додаткових пояснень до клопотання не має.

Вивчивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до ч. 2 ст. 242 КПК України, слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо:

1) встановлення причин смерті;

2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень;

3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності;

4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості;

5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України.

6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що матеріали клопотання містять достатні дані про те, що під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні експертизи матеріалі, речовин та виробів, з метою повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 110, 242, 243, 244 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВХерсонського ВПГУНП вХерсонській областілейтенанта поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Призначити по кримінальному провадженню за №12019230040001951 від 15.06.2019 року експертизу матеріалі, речовин та виробів.

На розгляд та вирішення експерта поставити такі питання:

- чи є надана на дослідження речовина наркотичним засобом, психотропною речовиною, прекурсором, якщо так, то яким саме, яка його маса?

Проведення експертизи матеріалі, речовин та виробів доручити експертам Херсонського НДЕКЦ МВС України, який розташований за адресою: м. Херсон, вул. Миколаївське шосе, 28 А.

Зобов`язати слідчого або за його письмовим дорученням іншу уповноважену особу, або за письмовим дорученням керівника органу досудового розслідування у якому здійснюється досудове розслідування даного кримінального провадження, для проведення експертного дослідження надати до Херсонського НДЕКЦ МВС України об`єкти дослідження: спеціальний пакет Херсонського НДЕКЦ МВС України № 3621442, клапан якого заклеїли та прошили білими нитками, кінці ниток якого обклеєно контрольним талоном з підписом експерта ОСОБА_4 , в який упаковано два згортки з речовиною рослинного походження.

Зобов`язати слідчого або за його письмовим дорученням іншу уповноважену особу, або за письмовим дорученням керівника органу досудового розслідування у якому здійснюється досудове розслідування даного кримінального провадження, за необхідністю надати експерту для ознайомлення матеріали кримінального провадження №12019230040001951 (за клопотанням) та копію ухвали слідчого судді.

Дозволити експертам під час проведення експертного дослідження повне або часткове руйнування властивостей наданих на експертизу об`єктів в межах, необхідних для дослідження.

Дозволити експерту провести відбір зразків наданих на експертизу речовин для перевірки їх за Каталогом відомостей про напівсинтетичні та синтетичні наркотичні засоби та психотропні речовини ,вилучені у великих та особливо великих розмірах та вміщення їх до Каталогу.

Результати експертизи та об`єкти дослідження у встановлений законодавством термін надати слідчому або за його письмовим дорученням іншій уповноваженій особі, або за письмовим дорученням керівника органу досудового розслідування у якому здійснюється досудове розслідування даного кримінального провадження для долучення до матеріалів кримінального провадження.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України, за завідомо неправдивий висновок експерта, відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді, під час провадження досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено12.06.2023

Судовий реєстр по справі —766/12215/19

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні