Ухвала
від 18.09.2019 по справі 751/3903/19
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/3903/19

Провадження №1-кп/751/209/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2019 року місто Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

у складі: головуючого-судді ОСОБА_1

за участю: секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові матеріали кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 32019270000000036 від 30.05.2019 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Досудовим розслідуванням встановлено, що у квітні 2014 року, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, в денний час доби ОСОБА_4 , перебуваючи в м. Чернігові, зустрівся з невстановленою досудовим розслідуванням особою з приводу внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, за грошову винагороду та усвідомлюючи протиправний характер дій, запропонованих йому, останній з корисливих спонукань, погодився на таку пропозицію.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, бажаючи отримати в якості винагороди запропоновані йому кошти, ОСОБА_4 на пропозицію погодився, при цьому наміру здійснювати реальну господарську діяльність, пов`язану з виробництвом чи реалізацією товарів (робіт, послуг) він не мав.

Реалізуючи злочинний умисел, ОСОБА_4 , на прохання невстановленої особи у квітні 2014 в м. Чернігові біля магазину АТБ, який знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. Ринкова, 10 достовірно знаючи, що юридична особа перереєстровується ним без мети здійснення реальної господарської діяльності підписав реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 30.04.2014; наказ №3 від 29 квітня 2014 року; довіреність від 29.04.2014, тобто вніс до вказаних документів завідомо неправдиві відомості про намір стати керівником підприємства ТОВ «Укркоресттранс» (код ЄДРПОУ 38776943).

Після підписання ОСОБА_4 реєстраційних документів ТОВ «Укркоресттранс» необхідних для перереєстрації суб`єкта господарської діяльності - юридичної особи, вони були передані невстановленій особі.

Підписані ОСОБА_4 документи надали змогу перереєструвати 30.04.2019 ТОВ «Укркоресттранс».

Відповідно до п. 8, ч. 1 ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців» №755-IV від 15.05.2003 зі змінами та доповненнями, заявником є засновник або уповноважена ними особа - у разі подання документів для державної реєстрації створення юридичної особи, а тому ОСОБА_4 взяв на себе обов`язки в частині ведення фінансово господарської діяльності, організаційно - розпорядчих та адміністративно господарських функцій, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно - небезпечних наслідків, усвідомлював, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово - господарської діяльності ТОВ «Укркоресттранс».

Підписуючи вищезазначені документи на пропозицію невстановленої особи, ОСОБА_4 усвідомлював, що у нього відсутні навики і досвід для здійснення господарської діяльності, а також, не маючи навиків та наміру здійснювати таку діяльність, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди, він перереєстровує підприємство без мети здійснення реальної господарської діяльності та з метою прикриття незаконної діяльності третіх осіб.

Відповідно до п. 8, ч. 1 ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців» №755-IV від 15.05.2003 зі змінами та доповненнями, заявником є засновник (засновники) або уповноважена ними особа - разі подання документів для державної реєстрації створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, а тому ОСОБА_4 взяв на себе обов`язки в частині ведення фінансово - господарської діяльності, організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно - небезпечних наслідків, усвідомлював, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово - господарської діяльності ТОВ «Укркоресттранс».

Таким чином, ОСОБА_4 своїми умисними діями, які виразилися у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також в умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 205-1 КК України.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 вину у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України визнав, щиро розкаявся. Просив звільнити його від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 205-1 КК України на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності. Зазначив, що він розуміє наслідки закриття кримінального провадження та звільнення його від кримінальної відповідальності з вищевказаних підстав.

Прокурор не заперечував проти звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 по обвинуваченню за ст. 205-1 КК України на підставі ст.. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Вислухавши думку учасників кримінального провадження, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступного висновку.

За п. 1 ч. 2 ст. 284 КК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності. Таке звільнення згідно з ч. 1 ст. 285 КПК України здійснюється у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність, а клопотання про його застосування, заявлене стороною під час судового провадження у справі, що надійшла до суду з обвинувальним актом, відповідно до ч. 4 ст. 286 цього Кодексу підлягає негайному розгляду.

Однією з підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності є закінчення установлених ст. 49 КК України строків давності, що ґрунтується на презумпції втрати особою суспільної небезпеки і, відповідно, на недоцільності застосування щодо неї заходів кримінально-правової репресії.

Згідно зі ст. 12 КК України інкримінований ОСОБА_4 злочин, передбачений ч. 1 ст. 205-1 КК України є злочином невеликої тяжкості. Санкцією вказаної частини статті передбачено покарання у виді штрафу від п`ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за такий злочин становить три роки з дня його вчинення.

Як вбачається з обвинувального акта, інкримінований ОСОБА_4 злочин, передбачений ч. 1 ст. 205-1 КК України було вчинено у квітні 2014 року, а отже, на час розгляду кримінального провадження у суді вищевказаний строк закінчився.

За таких обставин, суд приходить до висновку про наявність достатніх правових підстав до задоволення клопотання обвинуваченого про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та закриття кримінального провадження.

Речові докази та процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст. 49 КК України, ст. ст. 284-288, 350, 370-372, КПК України, суд, - УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України у зв`язку з закінченням строків давності.

Кримінальне провадження, відомості щодо якого внесено до ЄРДР за № 32019270000000036 від 30.05.2019 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України - закрити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а в разі подання апеляційної скарги - після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції, якщо ухвала суду не скасована.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Новозаводський районний суд м. Чернігова протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу84353430
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —751/3903/19

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Цибенко І. В.

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Цибенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні