Рішення
від 13.06.2019 по справі 205/2424/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

13.06.2019 Єдиний унікальний номер 205/2424/19

Провадження № 2/205/1555/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2019 року м. Дніпро

Ленінський районний суд м. Дніпропетровська в складі: головуючого судді Шавули В.С. за участю секретаря Далакян Л.А. розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Штурманський 5 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач18 березня 2019 року звернувся до суду з зазначеним позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості (а.с.1-3).

В обґрунтування своїх вимог зазначає, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 .

Відповідач являється співвласником багатоквартирного будинку ОСББ Штурманський 5 . У результаті невиконання відповідачем своїх обов`язків, як співвласника житлового будинку, а саме несплати встановлених загальними зборами об`єднання внесків та платежів на утримання будинку за період з 01.06.2016 року по 01.02.2019 року за нею утворилась заборгованість по внескам на утримання будинку та прибудинкової території в загальній сумі 3451,18 грн., яку добровільно відшкодувати відповідач не бажає, у зв`язку із чим, позивач вимушений був звернутися до суду з даним позовом, в якому просить стягнути з відповідача на свою користь заборгованість по внескам на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.06.2016 року по 01.02.2019 року в розмірі 3 451,18 грн. та судові витрати в сумі 1 921,00 грн.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 19.03.2019р. відкрито провадження у вказаній справі, ухвалено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (а.с.30).

Відповідач фактично ухвалу про відкриття спрощеного провадження з копією позовної заяви та доданими до неї документами не отримав, проте за змістом ч.7, п.4 ч.8, ст.128 ЦПК України вищевказані документи вважаються врученими відповідачу, оскільки надсилались за адресою його місця проживання, зареєстрованою у встановленому законом порядку. Відзиву на позов не надавав, письмових заяв не надсилав.

З огляду на викладене, а також враховуючи відсутність заперечень позивача проти ухвалення заочного рішення судом відповідно до ст.ст.280, 281 ЦПК України ухвалено проводити розгляд справи у заочному порядку.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи по суті, суд встановив наступне.

За адресою: АДРЕСА_3 створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Штурманський 5 , Ідентифікаційний код юридичної особи: 40415795 (а.с.20).

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі Закон) та Статутом об`єднання.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону, об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Згідно п.4 ч.1 ст.1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , співвласники багатоквартирного будинку (далі співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідно до протоколу №1 від 26.03.2016 року (а.с.17-19), встановлено вартість послуг з утримання будинку та прибудинкової території ОСББ Штурманський 5 у розмірі 1,38 грн. за 1 кв.м.. Складова тарифу визначена розрахунком формування внесків з утримання будинку і споруд та прибудинкових територій ОСББ Штурманський 5 .

Відповідно до ст.15 Закону, а також п.2 Розділу V Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Штурманський 5 , співвласник зобов`язаний, зокрема, виконувати обов`язки, передбачені Статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийнятих у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ч.1 ст.20 Закону частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно ч.3 ст.20 Закону частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Задоволення потреб співвласників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Штурманський 5 з питань забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку здійснюється шляхом самозабезпечення відповідно до ст.22 Закону.

Відповідно до ч.6 ст.22 Закону для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Згідно ч.3 ст.23 Закону, внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до п.3 Розділу ІІІ Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Штурманський 5 , до виключної компетенції загальних зборів зокрема належить визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників (а.с. 6).

Згідно ст.ст.525,526,530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк, одностороння відмова від зобов`язань або одностороння зміна умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до ч.6 ст. 13 Закону, у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Зважаючи на вищевикладене та надані суду докази, суд зауважує, що будь-яких достатніх та достовірних доказів того, що відповідач являється співвласником багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 позивачем не надано, у зв`язку із чим, підстави для задоволення його вимог про стягнення заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території в загальній сумі 3451,18 грн. відсутні.

У відповідності до ч.3 ст.12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.6 ст.81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, огляду на викладене, за своїм власним переконанням суд доходить висновку, що вимоги позивача є необґрунтованим, безпідставними недоведеними з його боку, у зв`язку із чим не підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання щодо судових витрат, відповідно до ст.141 ЦПК України, сплачений позивачем судовий збір відшкодуванню не підлягає.

Керуючись ст.ст.1,4,15,20,22,23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , ст.ст.15,16,525, 526, 530 ЦК України, ст.ст.4,6,10,12,13, 81-83, 141, 247, 263-264 268, 280-282 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні позовної заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Штурманський 5 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - відмовити .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя В. С. Шавула

Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено20.09.2019
Номер документу84363962
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —205/2424/19

Рішення від 13.06.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Шавула В. С.

Ухвала від 19.03.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Шавула В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні