Рішення
від 22.05.2018 по справі 446/1056/17
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/1056/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.05.2018 року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Самсін М. Л.

при секретарі Груба Л.М.,

представника позивач ОСОБА_1

свідка ОСОБА_2

свідка ОСОБА_3

свідка ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_5 до виконавчого комітету Стрептівської сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з позовом до виконавчого комітету Стрептівської сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю. Просив суд постановити рішення, яким визнати за ним, ОСОБА_5 , право власності за набувальною давністю на гідротехнічні споруди ставка площею 4,36 га, що розташовані за межами с. Спас Кам`янка-Бузького району Львівської області на території Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області та складаються: з греблі, довжиною 100.0 м, ширина по гребню 7,0 м та водо випускної споруди (довжина треби 10,0 м; діаметр труби 1.50 м ). Позов обґрунтовує тим, що 03.08.2006 року між ним, ОСОБА_5 та Кам`янка-Бузькою районною державною адміністрацією Львівської області було укладено Договір оренди земельної ділянки, який зареєстрований в реєстрі за № 1189, згідно якого йому передано у довгострокове, платне володіння і користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, для функціонального використання - влаштування та обслуговування ставка, що розташована на території с. Спас Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області. Земельна ділянка, що передана йому розташована на території Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, кадастровий № 4622186600:08:000:0001. В оренду йому передано земельну ділянку площею 4,9998 га. В подальшому, 02 жовтня 2008 року було укладено Додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки, укладеного між Кам`янка-Бузькою районною державною адміністрацією та ним, ОСОБА_5 03.08.2006 року, посвідченого приватним нотаріусом Кам`янка-Бузького районного нотаріального округу Робак Л.А., зареєстрованого в реєстрі за № 1189, згідно якого термін дії договору укладено на термін 49 (сорок дев`ять) років. З часу підписання договору він користується земельною ділянкою та сплачую орендну плату. Фактично він використовую дану земельну ділянку як ставок для розведення риби.

Відповідно до паспорту ставка складеного за матеріалами інвентаризації 04 липня 2002 року, висновку Львівського обласного виробничого управлінням водного господарства: для подальшої експлуатації ставка необхідно відбудувати підпірну споруду, провести розчищення ложа від намулу і рослинності.

Тому, для нормальної діяльності виробничого процесу він використовував та підтримував в належному стані гідровузол ставка.

В 2011 році під час проходження повені було зруйновано водоскидну споруду, розмито водопідпірну споруду, частково розмито греблю.

Згідно Акту обстеження водних об`єктів на території Стрептівської сільської ради від 25 березня 2011 року комісією Львівського обласного виробничого управлінням водного господарства у складі: начальника Кам`янка-Бузького УВГ Теслюк І.І., заступника Львівського облводресурсів Крута Н.С., головного інженера Кам`янка-Бузького УВГ Хомяк М.П . , головного гідротехніка Кривко В.В. , інженера-гідротехніка Новосад І.М. проведено обстеження водного об`єкта ставку площею 4,9998 га та в результаті обстеження встановлено, що під час проходження повені відбулося руйнування даного об`єкта, а саме: частково розмито греблю, повністю розмито водопідпірну споруду, зруйновано водоскидну споруду.

Окрім того, 25 березня 2011 року комісією у складі: начальника Кам`янка-Бузького УВГ Теслюк І.І., заступника начальника Львівського облводресурсів Крута Н.С., головного інженера Кам`янка-Бузького УВГ Хомяк М.П., головного гідротехніка Кривко В .В. , інженера-гідротехніка Новосад І.М. проведено обстеження водного об`єкта ставку площею 4,9998, що знаходиться в користуванні позивача, розташований в с. Спас Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області та виявлено, що гідротехнічні споруди і частина греблі зруйновані паводком та позивачу було запропоновано провести комплекс відновлюваних робіт по ремонту гідротехнічних споруд (гребля, підпірна споруда, водоскидна споруда).

Починаючи з квітня 2011 року ним було проведено відновлювані роботи та земляні роботи по влаштуванню ложі ставка, греблі, відкосів с. Спас Кам`янка-Бузького району Львівської області.

Вирішити питання про оформлення права власності на даний об`єкт у позасудовому порядку в даному випадку не являється можливим, а тому він вимушений звернутися до суду.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримав, та просив його задовольнити.

Представник відповідача Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району у судове засідання не з`явився, хоча належно був повідомлений судом про дату та час розгляду справи, не попередив суд про причину неявки.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_10 повідомила, що вона як заступник начальника Львівського облводресурсів була в складі комісії, яка обстежувала ставок після весняної повені в с. Спас на обстеження гідроспоруд. При обстеженні було встановлено, що пошкодження були значні, орендарю було запропоновано відновити вказані споруди. Після трьох місяців їх було відновлено.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_3 суду пояснив, що він, будучи на роботі часто був біля ставка. Ставок був занедбаний, потім після повені була зруйнована гідроспоруда, яку за власні кошти відремонтував ОСОБА_5

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_2 суду пояснив, що ОСОБА_5 відремонтував гідроспоруду, постійно доглядає за ними.

Заслухавши думку учасників процесу, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав:

Відповідно до вимог ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до положень ст.ст.13,19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

На підставі ст.ст.12,81,82 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Згідно статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу і способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, окрім іншого - визнання права.

Так, судом встановлено, що 03.08.2006 року між позивачем, ОСОБА_5 та Кам`янка-Бузькою районною державною адміністрацією Львівської області було укладено Договір оренди земельної ділянки, який зареєстрований в реєстрі за № 1189, згідно якого йому передано у довгострокове, платне володіння і користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, для функціонального використання - влаштування та обслуговування ставка, що розташована на території с. Спас Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області. Земельна ділянка, що передана йому розташована на території Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, кадастровий № 4622186600:08:000:0001. В оренду йому передано земельну ділянку площею 4,9998 га. В подальшому, 02 жовтня 2008 року було укладено Додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки, укладеного між Кам`янка-Бузькою районною державною адміністрацією та позивачем, ОСОБА_5 03.08.2006 року, посвідченого приватним нотаріусом Кам`янка-Бузького районного нотаріального округу Робак Л.А., зареєстрованого в реєстрі за № 1189, згідно якого термін дії договору укладено на термін 49 (сорок дев`ять) років. (а.с.6-7)

Відповідно до паспорту ставка складеного за матеріалами інвентаризації 04 липня 2002 року, висновку Львівського обласного виробничого управлінням водного господарства, встановлено, що для подальшої експлуатації ставка необхідно відбудувати підпірну споруду, провести розчищення ложа від намулу і рослинності.(а.с.20)

Судом встановлено, що позивач здійснював відновлювальні роботи гідротехнічної споруди, даний факт підтверджується копією рахунку № 31 від 27.11.2006 р.; актом виконаних робіт № 29 від 27 листопада 2006 року; копією накладної № 1 від 04 квітня 2011 року; копії акта здачі-прийняття робіт від 04.04.2011 р.; накладною № 5 від 15.04.2014 р.; копією надання послуг № 1 від 16.06.2015 р.; копією акту надання послуг № 2 від 28 листопада 2015 р.

Окрім того, судом встановлено, що згідно довідки № 1472 від 20.05.2017 р., виданої Комунальним підприємством Львівської обласної ради Червоноградське міжміське бюро технічної інвентаризації станом на 31.12.2012 р. гідротехнічні споруди в селі Спас Кам`янка-Бузького району Львівської області на праві власності не зареєстровані.

Частиною 1 статті 181 ЦК України визначається, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Тобто, такі об`єкти розташовані на земельній ділянці та нерозривно пов`язані з землею і, відповідно вони не можуть існувати без землі; переміщення зазначених об`єктів є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Виходячи з аналізу чинного законодавства, такий об`єкт, як гідровузол ставка належить до гідротехнічних споруд (Методика обстеження і паспортизації гідротехнічних споруд систем гідравлічного вилучення та складування промислових відходів та хвостів, затверджена наказом Державного комітету у справах містобудування і архітектури від 19 грудня 1995 року №252 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 21 грудня 1995 року за №466/1002), є спорудою, призначеною для використання водних ресурсів, для боротьби з шкідливим впливом вод, захистом земель від водної та вітрової ерозій, інших негативних процесів.

Отже, такий об`єкт, як водопропускна споруда ставка є нерухомим майном, оскільки така нерозривно пов`язана з землею та її переміщення в інше місце може призвести до надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

Методика обстеження і паспортизації гідротехнічних споруд систем гідравлічного вилучення та складування промислових відходів та хвостів, яка затверджена наказом Державного комітету України у справах містобудування і архітектури №252 від 19 грудня 1995 року, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 21 грудня 1995 року за №466/1002 призначена для забезпечення комплексу робіт, що виконуються при обстеженні і паспортизації гідротехнічних споруд систем гідравлічного транспортування і складування промислових відходів та поширюється на всі споруди незалежно від відомчої належності та виду власності.

Пунктом 1.9.18 Методики встановлено, що гідротехнічні споруди, це споруди для використання водних ресурсів, а також для боротьби з шкідливим впливом вод: греблі й дамби різного призначення та їхні конструктивні елементи; водоскиди, водоспуски, споруди водовідведення: тунелі, канали, труби, лотки; регуляційні споруди, накопичувачі промислових відходів, ставки, відкриті водозабори, гідромеханічне та механічне обладнання, призначене для нормального функціонування споруд.

Відповідно до пункту 3.3 Методики під час обстеження та паспортизації перевірці підлягають: оснащеність споруд засобами вимірювань; стан споруди; організація експлуатації споруди; виконання заходів щодо ремонту; стан технічної документації; виконання заходів щодо забезпечення надійності; засоби охорони навколишнього природного середовища.

За змістом частини першої статті 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено ЦК.

При цьому, право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

Згідно із ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В силу вимог ч.3 ст.13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке ж право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Приймаючи до уваги вищенаведене, позицію з цього приводу, викладену у Постанові Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №5 від 07.02.2014 року Про судову практику у справах про захист права власності та інших речових прав , суд приходить до висновку, що позовні вимоги сторони щодо визнання права власності за набувальною давністю є законними та обґрунтованими і, відповідно такими, що підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст.10,12,13,81,89,141,258-259,263-265 ЦПК України та ст.ст.16,328 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_5 до до виконавчого комітету Стрептівської сільської ради про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю задовольнити.

Визнати за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем с. Полове Радехівського району Львівської області право власності за набувальною давністю на гідротехнічні споруди ставка площею 4,36 га, що розташовані за межами с. Спас Кам`янка-Бузького району Львівської області на території Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області та складаються: з греблі, довжиною 100.0 м, ширина по гребню 7,0 м та водо випускної споруди (довжина треби 10,0 м; діаметр труби 1.50 м ).

Повний текст рішення буде складено 29 травня 2018 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції, який обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя :

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення22.05.2018
Оприлюднено20.09.2019
Номер документу84372557
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —446/1056/17

Рішення від 22.05.2018

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

Рішення від 22.05.2018

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

Ухвала від 28.07.2017

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні