Рішення
від 18.09.2019 по справі 520/14505/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/14505/19

Провадження № 2-о/520/283/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.09.2019 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Маломуж А.І.

за участю секретаря судового засідання - Луцюка Р.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересовані особа - Київський районний у місті Одесі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області (м. Одеса, вул. Інглезі, 5), Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Дніпропетровській області (м. Дніпро, вул. Шмідта, 43-А), Криничанський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області (Дніпропетровська обл., м. Кринички, вул. Центральна, 13) про встановлення юридичного факту неправильності в актовому записі про народження та внесення змін до актового запису,-

ВСТАНОВИВ:

24.06.2019 року заявник звернувся до суду з заявою про встановлення юридичного факту неправильності в актовому записі про народження та внесення змін до актового запису та внести зміни до нього, а саме: в графі відомості про дитину замість ім`я ОСОБА_2 вказати ОСОБА_1 , доповнити по батькові ОСОБА_1 , та місце народження Дніпропетровська область, Щорський район, село Зельбахівка .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями зазначена заява передана судді Маломуж А.І.

Ухвалою судді Київського районного суду м. Одеси від 12.07.2019 року відкрито провадження у вказаній справі.

Заявник в судове засідання не з`явилась, в позовній заяві просила розглянути справу за її відсутності, заяву підтримала повністю.

Заінтересовані особи в судове засідання не з`явилися, надали заяву про розгляд справи у її відсутності.

У відповідності до вимог частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось через неявку у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу,в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Стаття 81ЦПК України передбачає, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Зельбахівка, Щорського району, Дніпропетровської області, що підтверджується Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим Виконавчим комітетом Гуляйпільської сільської Ради Щорського району Дніпропетровської області 27 лютого 1958 року, актовий запис № 13.

ОСОБА_1 - громадянка Російської Федерації, з 1998 року постійно проживає в м. Одесі та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Тимчасовою посвідкою на проживання серії НОМЕР_6 виданою на ім`я ОСОБА_1 ВГІРФО ОМУ УМВС України в Одеській області 04.11.2004 року.

Маючи бажання реалізувати своє право на прийняття до громадянства України, яке передбачене ст. 9 Закону України Про громадянство України , ОСОБА_1 почала збирати необхідні документи для подання їх до Державної міграційної служби України.

Зокрема, на підтвердження свого народження на території України, крім свідоцтва про народження, вона повинна була надати витяг з Державного реєстру актів цивільного і стану громадян про народження.

Для отримання вищезазначеного витягу, заявниця в липні 2018 року звернулась із заявою до Київського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області - за місцем свого проживання.

Однак у видачі витягу з актового запису їй було відмовлено у зв`язку з тим, що між актовим записом про моє народження № 13 від 27.02.1958 року та пред`явленим нею паспортом є розбіжності:

-в актовому записі про народження № 13 від 27.02.1958 року, складеному Виконавчим комітетом Гуляйпільської сільської ради Шорського (нині Криничанського) району Дніпропетровської області в графі власне ім`я відомостей про дитину вказано ОСОБА_2 а у паспорті громадянина Російської Федерації НОМЕР_7 . виданому 25.04.2012 року МЗС Росії 38003, ім`я вказано " ОСОБА_1 ":

- в актовому записі про народження № 13 від 27.02.1958 року народження відсутнє по батькові та місце народження дитини.

Зазначені обставини підтверджуються Листом-відмовою від 06.07.2018 року № 3441/47-86, виданого Київським районним у місті Одесі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області

Після отримання листа-відмови, заявниця звернулась до Київського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області із заявою про внесення змін до актового запису про народження № 13 від 27.02.1958 року, складене Виконавчим комітетом Гуляйпільської сільської ради Щорського району Дніпропетровської області та просила в графі відомості про дитину змінити ім`я з ОСОБА_2 на ОСОБА_1 доповнити по батькові ОСОБА_1 , та місце народження Дніпропетровська область Шорський район, село Зельбахівка .

Однак, у внесенні змін до актового запису про народження № 13 від 27.02.1958 року ОСОБА_1 було відмовлено, що підтверджується Висновком про внесення змін до актового запису цивільного стану Київського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області від 22 грудня 2018 року. Відмова мотивована тим, що між актовим записом про народження, який є первинним документом та іншими моїми документами є розбіжності в частині написання ім`я, зазначення по батькові та місця народження.

Невірне зазначення її імені, а також не зазначення по батькові та місця народження у актовому записі про народження порушує її права, ускладнює ідентифікацію її особи та належності їй усіх виданих за життя документів.

Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим Виконавчим комітетом Гуляйпільської сільської Ради Щорського району Дніпропетровської області 27 лютого 1958 року, актовий запис № 13 підтверджується, що ОСОБА_1 (після одруження ОСОБА_1 ) народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в селище Зельбахівка, Щорського району, Дніпропетровської області. Батьки : батько - ОСОБА_8 , українець; мати - ОСОБА_9 , українка.

Атестатом про середню освіту, виданим середньою загальноосвітньою школою № 13 міста Кривого Рога. Дніпропетровської області 26 червня 1975 року підтверджено, що він виданий ОСОБА_1 , яка народилась в с. Зельбахівка, Дніпропетровської області, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Атестатом № 641 про закінчення Дніпропетровського професійно-технічного училища Криворіжського обласного управління побутового обслуговування населення підтверджено, що він виданий ОСОБА_1 01 березня 1977 року .

Трудовою книжкою НОМЕР_5 підтверджено, що вона була заповнена 18 квітня 1977 року на ім`я ОСОБА_1 .

Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00012845750 від 08.10.2013 року, виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Київському районі реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції підтверджено, що під час складення актового запису про шлюб № 440 від 03 червня 1977 року прізвище до державної реєстрації шлюбу зазначене: ОСОБА_1 , власне ім`я, по батькові зазначене: ОСОБА_1 . Прізвище після державної реєстрації шлюбу - ОСОБА_1 .

Після повторної реєстрації шлюбу прізвище заявниці з ОСОБА_1 змінилось на ОСОБА_1. що підтверджується Свідоцтвом про шлюб виданим відділом ЗАГС м. Якутск 07.07.1989 р. (актовий запис № 45). У вказаному Свідоцтві її ім`я та по батькові також вказане ОСОБА_1 , збігається дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 та місце народження - Криничанськнй (колишній Щорський) район Дніпропетрівської області.

Паспортом громадянина Російської Федерації НОМЕР_7 від 25.04.2012 року підтверджується, що він виданий ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження - Дніпропетровська область.

Таким чином, у вищеперелічених документах відомості про моє власне ім`я ОСОБА_1 , по батькові ОСОБА_1 та місце народження селище Зельбахівка, Щорського району, Дніпропетровської області зазначені правильно та збігаються з відомостями зазначеними у Свідоцтві про моє народження.

Актовий запис про народження є первинним документом, на підставі якого мають видаватись інші документи, тому він вимагає виправлень.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч.2ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Змістом ст.316 ЦПК України встановлено, що заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Правові та організаційні засади державної реєстрації актів цивільного стану визначає Закон України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , а також регулюються Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими Наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18.10.2000 року.

Вказаними законодавчими актами встановлено, що зміни, виправлення до актового запису вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем збереження відповідного актового запису.

Відповідно до ч. 5 ст.9 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , а також Правил проведення державної реєстрації актів цивільного стану , внесення змін, виправлень до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання актового запису.

На виконання вищезазначеної норми були прийняті Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення або анулювання, затверджені Наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12.01.2011 року, які регулюють зміни до актових записів цивільного запису та порядок їх внесення.

Згідно з ч.1ст.22 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом за наявності достатніх підстав для цього.

Відповідно до пунктів 1.15, 2.16.7, 2.18 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні може бути оскаржена в судовому порядку. Рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану є підставою для внесення змін, які зазначені в рішенні суду. На підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актовому записі цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду. Такі зміни вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану.

Практика аналогічної категорії справ зазначена у Постанові Пленуму Верховного Суду України №12 від 07.07.1995р. Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану , відповідно до абз. 2 п. 3 якого роз`яснено, що згідно з Законом України Про органи реєстрації актів громадянського стану і Правил, затверджених Міністерством юстиції України суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану як у випадках не виправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису, так і при відмові зазначених органів внести в ці записи передбачені законодавством зміни (прізвища, імені, по-батькові, тощо) і доповнення (наприклад, про національність і громадянство батьків).

Відповідно до пункту 7 вказаної Постанови зазначено, що питання про встановлення неправильності в актовому записі суд вирішує на підставі письмових (архівних матеріалів, відомостей, які містяться в паспорті; довідок з місця роботи, навчання, проживання; військових, профспілкових, інших посвідчень тощо) та інших доказів, що достовірністю підтверджують заявлену вимогу.

Факт неправильності запису в актовому записі заявниці підтверджується всіма наявними документами: свідоцтвом про народження, її паспортом, та інших документах, в яких правильно вказано відомості про заявницю.

Таким чином, в актовому записі про народження № 13 від 27.02.1958 року міститься неправильний запис імені та по батькові заявниці, місця народження а тому до зазначеного актового запису необхідно внести виправлення та зміни, оскільки встановлення вказаного факту необхідно для отримання громадянства.

На підставі ст.ст. 12,13,19,48,81,89,263,264,265,268, 315-316,318ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Встановити факт неправильності запису в актовому записі про народження № 13 від 27 лютого 1958 року, складеному Виконавчим комітетом Гуляйпільської сільської ради Щорського району Дніпропетровської області, про державну реєстрацію ОСОБА_1 (після шлюбу ОСОБА_1 ), народження в частині імені, місця народження та відомостей про батька.

Внести зміни до актового запису про народження № 13 від 27 лютого 1958 року, складеному Виконавчим комітетом Гуляйпільської сільської ради Щорського району Дніпропетровської області про реєстрацію народження ОСОБА_1 , а саме: в графі відомості про дитину замість ім`я ОСОБА_2 вказати ОСОБА_1 , доповнити по батькові ОСОБА_1 , та місце народження Дніпропетровська область, Щорський район, село Зельбахівка .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання Одеському апеляційному суду через Київський районний суд м. Одеси апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 18.09.2019 року

Суддя Маломуж А. І.

Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено20.09.2019
Номер документу84385082
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження та внесення змін до актового запису

Судовий реєстр по справі —520/14505/19

Рішення від 01.06.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Постанова від 17.04.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 18.03.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 18.03.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 17.02.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Ухвала від 02.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Рішення від 18.09.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні