Рішення
від 16.09.2019 по справі 751/3870/19
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Рішення

Іменем України

16 вересня 2019 року місто Чернігів

Справа №751/3870/19

Провадження №2/751/966/19

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Ченцової С. М.

секретаря судового засідання Сащенко О. М.

учасники справи:

в судове засідання не прибули

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду позовну заяву акціонерного товариства ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО в особі відокремленого підрозділу Куликівський район електричних мереж АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії

В С Т А Н О В И В :

І. Стислий виклад позиції позивача

АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО в особі відокремленого підрозділу Куликівський район електричних мереж АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО звернулося до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення 13211,44 грн. вартості не облікованої електричної енергії та 1921 грн. судового збору.

Вимоги мотивовані тим, що відносини між побутовими споживачами електричної енергії та енергопостачальниками до 26.06.2018 року регулювались Правилами користування електричною енергією для населення (далі - ПКЕЕН), затвердженими постановою КМУ від 26.07.99 р. № 1357. На підставі п. 7 ПКЕЕН для споживання електроенергії новий наймач (власник) квартири або іншого об`єкта повинен звернутися для електропостачальника для укладення договору про користування електричною енергією. За адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_1 договір про користування електричною енергією на своє ім`я не переуклав. Проте на ім`я відповідача було відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 а для здійснення розрахунків за спожиту електроенергію за вказаною адресою.

29 червня 2017 року при перевірці дотримання Правил користування електричною енергією для населення за даною адресою було виявлено порушення ПКЕЕН, а саме ОСОБА_1 здійснив самовільне підключення до електричної мережі енергопостачальника, що не є власністю енергопостачальника, з порушенням схеми обліку скритим типом прокладення. Місце самовільного підключення виявлено воно знаходиться на горищі, електроенергія споживається, засобом обліку не враховується, що є порушенням п. 48 ПКЕЕН (чинних станом на 29.06.2017 року). Представниками Куликівського РЕМ було складено акт про порушення № 150269 від 29.06.2017 року. Також 29.06.2017 року на ОСОБА_1 було складено протокол про адміністративне правопорушення № 6. Акт про порушення складався за участю відповідача та ним підписаний. Крім того представниками Куликівського РЕМ складено схему підключення електроустановок споживача, що підписана відповідачем. 21 липня 2017 року відбулося засідання комісії Куликівського РЕМ по розгляду актів про порушення. Вартість безобліково спожитої електричної енергії визначена у розмірі 13211 грн. 44 коп. 21.07.2017 року копію протоколу, розрахунок вартості без обліково спожитої електроенергії та рахунок на відшкодування збитків по акту № 150269 від 29.06.2017 року надіслані відповідачу рекомендованим листом та отримані ним 22.08.2017 року. В добровільному порядку шкода не відшкодована.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 24.06.2019 року відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача не з`явився, про день та час слухання справи повідомлені належним чином.

Відповідач в судове засідання не з`явивсь, про день, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку, з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався, відзиву не надав.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Відповідач ОСОБА_1 є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок 20/26а.

Згідно довідки Куликівської селищної ради Куликівського району Чернігівської області № 21 від 29.03.2019 року вбачається, що в будинку АДРЕСА_1 на теперішній час ніхто не зареєстрований та не проживає. Після смерті голови домогосподарства ОСОБА_2 , земельну ділянку та житловий будинок за даною адресою періодично використовує ОСОБА_1 (а.с. 19).

Відповідно до акту про порушення № 150269 від 29.06.2017 року за адресою: АДРЕСА_1 та схеми до нього, виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення, яке полягало у самовільному підключенні до електричної мережі, що не є власністю енергопостачальника, з порушенням схеми обліку скритим типом прокладання. Місце самовільного підключення виявлено, воно знаходиться на горищі. Споживач заборонив демонтаж будівельних конструкцій для фіксації місця самовільного підключення. Електроенергія споживається, засобом обліку не враховується (а.с.7-10).

29.06.2017 року інспектором енергозбутової дільниці № 2 ПАТ Чернігівобленерго , Півень Р.Г. складено протокол № 6 про адміністративне правопорушення стосовно ОСОБА_1 за ст. 103-1 КУпАП, згідно якого в АДРЕСА_1 в 15-30 год. здійснено самовільне підключення електроустановки, що не є власністю ененргопостачальника, шляхом підключення скритої розетки (а.с.10).

21.07.2017 року комісія Куликівського РЕМ по розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією, за відсутності споживача, розглянула акт № 150269 від 29 червня 2017 року, схему підключення електроустановок споживача, протокол № 6 від 29.06.2017 року про адміністративне правопорушення, розрахунок вартості без обліково спожитої електроенергії по акту, облікову відомість по абоненту , акт проведення робіт в електроустановках побутового споживача від 27.04.2015 року, та вирішила провести розрахунок за формулою 2.7 даної методики. Час використання самовільного відключення протягом доби - 8 год., сила струму відповідно до ПУЕ (І) -17А, кількість фаз - 1, номінальна напруга - 0,22 кВ, Сos (фі) при активному навантаженні - 0,9. Нараховано за період з 29.06.2016 року до 29.06.2017 року - 365 днів на суму 13211,44 грн., в тому числі ПДВ - 2201,91 грн. (а.с.11)

22 січня 2019 року Куликівським РЕМ ПАТ Чернігівобленерго на адресу ОСОБА_1 направлено копію рахунку на відшкодування збитків за без облікове споживання електроенергії на суму 13211,44 грн. (а.с.20)

ІV. Норми права, які застосував суд та оцінка аргументів сторін

Відповідно до частин 1, 2 статті 77 Закону України Про ринок електричної енергії , учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії. Несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є: недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до обєктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Статтею 3 Закону України Про електроенергетику визначено, що відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, постачанням і використанням енергії, регулюються цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Так, взаємовідносини між громадянами (фізичними особами - споживачами електричної енергії) та енергопостачальниками, у тому числі порядок укладення договорів, порядок розрахунків за спожиту електричну енергію; права, обов`язки і відповідальність енергопостачальника та споживача електричної енергії регулюються відповідно до Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року № 1357.

Відповідно до ч.1 ст.714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Пунктом 1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року №562, врегульовані відносини між громадянами та енергопостачальниками. Правила обов`язкові для виконання всіма споживачами і енергопостачальниками незалежно від форм власності.

Відповідно до п. 53 Правил користування електричною енергією, у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акту вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника. На підставі акта енергопостачальник має право відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року № 562, визначити величину необлікованої електричної енергії.

Розмір необлікованої електричної енергії розраховується відповідно до оформленого акта про виявлення порушення за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії за кількістю днів з дня останнього контрольного зняття представником енергопостачальника показань чи технічної перевірки приладу обліку до моменту усунення порушення за тарифами (цінами) для населення, що діяли у період, за який нараховується розмір збитків, але не більше терміну позовної давності.

Відповідно до п.п.19, 21 Правилкористування електричною енергією для населення, розрахунки населення за спожиту електричну енергію здійснюються за діючими тарифами для населення на підставі показань приладів обліку. Знімання показань приладів обліку проводиться споживачем щомісяця. Енергопостачальник має право контролювати правильність знімання показань приладів обліку та оформлення платіжних документів споживачем.

Згідно з п. 42 Правил користування електричною енергією для населення побутовий споживач електричної енергії, серед іншого, зобов`язаний: дотримуватися вимог нормативно-технічних документів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів; забезпечувати збереження засобів обліку і пломб на них у разі розміщення засобу обліку в квартирі або на іншому об`єкті побутового споживача; узгоджувати з енергопостачальником нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності.

Згідно з вимогами пунктами 48, 53 Правил споживач несе відповідальність згідно із законодавством, зокрема, за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку.

У разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Акт про порушення Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначається розрахунок проведених нарахувань з посиланням на відповідні пункти цих Правил та Методики.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов Договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , де було виявлено порушення Правил користування електричною енергією. Внаслідок самовільного підключення до електромережі та безоблікового споживання електроенергії відповідачем завдано збитки АТ "Чернігівобленерго". Борг за необліковану електричну енергію останній в добровільному порядку не сплачує. Зазначений розрахунок боргу, відповідачем не спростовано. Тому заборгованість підлягає стягненню в примусовому порядку з відповідача на користь АТ Чернігівобленерго в особі відокремленого підрозділу Куликівський район електричних мереж АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО у сумі 13211 грн.44 коп.

Таким чином, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності та враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

V. Розподіл судових витрат

Позивачем понесені та документально підтверджені судові витрати (а.с.5), які відповідно до ст. 141 ЦПК України, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись Правилами користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року № 1357, Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затверджених Постановою НКРЕ від 04.05.2006 року № 562, статтями 15, 16, 22, 526 ЦК України, статтями 13, 43, 76-81, 141, 263, 265, 268, 354 ЦПК України, суд

Вирішив:

Позовні вимоги акціонерного товариства ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО в особі відокремленого підрозділу Куликівський район електричних мереж АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії - задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО в особі відокремленого підрозділу Куликівський район електричних мереж АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО вартість необлікованої електричної енергії у розмірі 13211 грн. 44 коп. (тринадцять тисяч двісті одинадцять грн. 44 коп.)

Стягнути із ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО в особі відокремленого підрозділу Куликівський район електричних мереж АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО судовий збір у розмірі 1921 грн.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: акціонерне товариство ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО в особі відокремленого підрозділу Куликівський район електричних мереж АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО (16300, Чернігівська область, Куликівський район, смт Куликівка, вул. 8-го Березня, 61, код ЄДРПОУ 14254595)

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце проживання зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ).

Суддя С. М. Ченцова

Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено20.09.2019
Номер документу84387585
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —751/3870/19

Рішення від 16.09.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні