Рішення
від 05.09.2019 по справі 128/1022/19
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/1022/19

РІШЕННЯ

Іменем України

05.09.2019 м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Васильєвої Т.Ю.,

секретар Манюк Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду м. Вінниці цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом, обґрунтовуючи свої позовні вимоги тим (з урахуванням уточненої позовної заяви), що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 , яка до дня смерті проживала та була зареєстрована в с.Кордишівка Вінницького району Вінницької області, після смерті якої відкрилася спадщина, що складається з земельної ділянки, розташованої на території Медвинської сільської ради з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала померлій на підставі державного акту.

Позивач зазначає, що за життя 23.03.1999 померлою було залишено на його ім`я заповіт та у встановлений законом шестимісячний строк він не звернувся з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , оскільки йому не було відомо про наявність заповіту. Про існування заповіту він дізнався лише у грудні 2018 року, в той час коли під час ремонту в будинку ОСОБА_2 в документах випадково знайшов заповіт. Позивач звернувся до приватного нотаріуса Вінницького районного нотаріального округу із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, проте нотаріусом йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв`язку з пропущенням встановленого законом строку для прийняття спадщини.

Таким чином, враховуючи викладене, позивач вважає, що його необізнаність про існування заповіту є поважною причиною, у зв`язку з чим звернувся до суду з даним позовом та просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 терміном два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

В судове засідання учасники справи не з`явились, однак попередньо подали до суду письмові заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Представник позивача надіслала на електронну адресу суду заяву, якою вказала, що просить розглянути справу у відсутність позивача та його представника, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, просять задовольнити.

Представник відповідача сільський голова Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області попередньо надіслав до суду письмову заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, в поданій заяві зазначив, що не заперечує проти задоволення позову.

Частиною 3 ст. 211 ЦПК України визначено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено наступні фактичні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 в с. Кордишівка Вінницького району Вінницької області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 09.01.2008 виконавчим комітетом Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницькій області (а.с. 7).

До дня смерті ОСОБА_2 проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою №203, виданою 05.04.2019 виконкомом Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області (а.с. 11).

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, до складу якого увійшла також земельна ділянка площею 1,406 га, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Медвинської сільської ради, що підтверджується копією державного акту на право приватної власності на землю серії IV- КВ №109672 (а.с. 10).

З копії заповіту, посвідченого секретарем виконавчого комітету Медвинської сільської ради народних депутатів 23.03.1999 (а.с. 9), встановлено, що все своє майно ОСОБА_2 на випадок своєї смерті заповідала позивачу ОСОБА_1 , який в свою чергу був її онуком, що підтверджується свідоцтвом про народження позивача ОСОБА_1 серії НОМЕР_3 , виданим 16.06.1986 та свідоцтвом про народження його батька ОСОБА_3 , виданим 13.10.1949 (а.с. 8).

Відповідно до Витягу зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 05.04.2019 складений ОСОБА_3 23.03.1999 заповіт зареєстрований у Спадковому реєстрі та є чинним (а.с. 13).

Згідно з Витягом зі Спадкового реєстру від 05.04.2019, інформація про спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину щодо майна померлої ОСОБА_3 у Спадковому реєстрі відсутня (а.с. 14).

Позивач ОСОБА_1 звертався до приватного нотаріуса Вінницького районного нотаріального округу із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 , проте нотаріусом йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв`язку з пропущенням встановленого законом строку для прийняття спадщини, про що свідчить копія постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 05.04.2019 (а.с. 12).

Відповідно до ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦПК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

Згідно ч.3 ст.1272 ЦПК України, за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустив встановлений строк для прийняття спадщини, оскільки не був обізнаний про існування такого заповіту, тому вправі звернутись до суду з позовом для визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини, яка на даний час ніким не прийнята, інші спадкоємці, які прийняли спадщину, відсутні.

Верховний Суд у постанові від 26.06.2019 (справа № 565/1145/17) зазначив, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, а право позивача на спадщину є доведеним, а також враховуючи відсутність спадкоємців, які прийняли спадщину, та відповідно їх письмової згоди на подання заяви про прийняття спадщини нотаріусу, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними та визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини терміном два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1270-1272 ЦК України, ст.ст.4,13, 211, 247, 259, 263, 265, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала в с. Кордишівка Вінницького району Вінницької області, терміном два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Побережненська сільська рада Вінницького району Вінницької області, місцезнаходження: вул. Шевченка (Леніна), 1, с. Побережне, Вінницький район Вінницька область, поштовий індекс: 23255, код ЄДРПОУ 04329949.

Повний текст рішення складено 16.09.2019.

Суддя :

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено20.09.2019
Номер документу84388512
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —128/1022/19

Рішення від 05.09.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Рішення від 05.09.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні